Home » българи зад граница, Избрано, политика

Даниел Митов поискал медия за българското малцинство в Сърбия

2015.03.15 Няма коментари
Spread the love

Учебниците за децата на българите от Западните покрайнини са отпечатани, работим по осигурявате на медия на български език в Сърбия – каза в Банско министърът на външните работи Даниел Митов.

.

Снимка: БЛИЦ

Снимка: БЛИЦ

“При посещението ми в Сърбия разговаряхме много подробно за учебниците, които трябва да бъдат доставени за българското малцинство в Сърбия, гарантираха, че са готови, дори президентът спомена, че са отпечатани” – каза министър Митов. “Тепърва ще следим процеса, поканил съм колегата си Дачич на посещение в България, което ще стане при първа възможност. Подготвяме и междуправителствено заседание. На тези две заседания ще следим процеса по отношение на българското малцинство, също така трябва да се осигури медия на български език, което по закон трябва да им бъде гарантирано на българското малцинство, въпреки течащата в момента приватизация на медиите в Сърбия. Ние ще настояваме пред сръбските власти за медия на български език”, каза Митов.

“Пътят на Сърбия към Европейския съюз налага определено отношение към националните малцинства, и България като държава член на ЕС е длъжна да следи за спазването на тези правила. Аз съм убеден, че нашите сръбски колеги имат добрата воля и ще работим добре за в бъдеще” – допълни той.

Министърът на външните работи награди призьорите в състезанието за дипломатите жени и мъже. Преходната купа на министъра на външните работи спечели посланикът на Чехия у нас Павел Вацек. Той бе класиран на второ място при мъжете-дипломати. Победител с най-добро време стана Ивайло Дерменджиев, почетен консул на Кения в България, а трети – Мариян Якубоци, посланик на Словакия. В категорията “дипломати-жени” първа стана Жозефина Пекаркова. /БЛИЦ/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.