Home » Избрано

Рекорден брой естонци гласуваха предсрочно по интернет за парламент

2015.02.26 Няма коментари
Spread the love

estonia002 За пет дни предсрочно гласуване в изборите за парламент на Естония 146 200 гласоподаватели се възползваха от възможността да гласуват по интернет. Това е национален рекорд, съобщи избирателната комисия, цитирана от БТА.

На предишния вот за парламент през 2011 г. в интернет гласуваха 140 800 души. Предсрочното гласуване и гласуването по интернет продължи до края на деня в сряда.

Жителите на Естония по традиция активно използват електронното гласуване. За пръв път те имаха тази възможност на местните избори през 2005 г., когато онлайн гласуваха 9300 души.

На миналите избори за парламент Естония първа в света разреши да се гласува чрез мобилни телефони, а през 2011 г. организира преброяване на населението и постави световен рекорд с 62% от жителите, съобщили данни по интернет. Предишният рекорд с 54 на сто от населението държеше Канада.

В избирателните списъци за новия парламентарен вот, който ще се проведе в неделя, са регистрирани над 900 000 естонци, навършили 18 години. Право на глас обаче нямат 87 800 притежатели на т.нар. сиви паспорти. Това са 6.5% от жителите на Естония, които нямат гражданство – главно хора от рускоезичното малцинство.

Естонската дясноцентриска Реформиска партия вероятно ще бъде преизбрана на в неделя и ще формира поредната пронатовска коалиция, прогнозира агенция “Ройтерс”. Предизборната кампания в малката прибалтийска страна беше доминирана от опасения за сигурността заради ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна.

estonia001

Източник: в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.