Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

На първо четене решението бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ. Един от депутатите от РБ – Радан Кънев, е гласувал против ратификацията. Против гласуваха БСП и“Атака“. Депутатите от Патриотичния фронт се въздържаха. На второ четене „за“ гласува и Кънев.Движението за права и свободи (​ДПС) изненадващо обяви, че ще подкрепи ратификацията минути преди гласуването

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви решението на партията по време на разискванията преди гласуването на договорите в Народното събрание, след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че поема ангажимент, че 2 млрд. лв. от дълга няма да бъде ползван.

Позицията на ДПС се промени рязко за по-малко от 24 часа – вчера те заявиха, че няма да подкрепят ратификацията.

От парламентарната трибуна Йордан Цонев обяви, че движението променя позицията си, защото финансовият министър обещал реформи и намалил дълга с 2 млрд. лв.

Цонев дори се обърна към БСП с призив да се държат като национално отговорна опозиция, а не да са против всяко предложение.

По-рано и от АБВ дадоха знаци, че са на път да променят позицията си и да подкрепят управляващите. От БДЦ също чак днес обявиха окончателно, че подкрепят ратификацията на договорите.

От Патриотичния фронт отново обявиха, че няма да подкрепят ратификацията. От „Атака“ също се обявиха срещу дълга. По време на изказванията си от трибуната лидерите на двете партии Валери Симеонов и Волен Сидеров, започнаха да се обиждат един друг.

Сидеров обвини Симеонов, че разпространявал гей порно в национален ефир, а Симеонов нарече лидера на „Атака“ „перходролено човече, което си избелва косата“.

Това доведе в скандал, в който се включиха и други депутати и се стигна почти до бой. Заради сдърпването председателят на НС Цецка Цачева обяви 10 минути почивка.

Поемам ангажимента, че поне 2 млрд. лв. от този разчет няма да се налага да бъдат ползвани – обяви в пленарна зала финансовият министър Владислав Горанов.

„Проведох много консултации, дали навреме, дали не, съдете ме за това. Но разбрах едно – много от партиите, които подкрепят правителството в началото, имаха информационна неяснота. Тя беше преодоляна“, заяви Горанов.

„16-те милиарда са рамково споразумение с банки посредници, не говорим днес за поемане на дълг. С днешния акт ратифицираме международен договор за посредничество. Не поемаме и лев дълг днес. Дали ще поемаме повече дълг ще решаваме заедно в следващите години с гласуване на Закона за държавния бюджет“, заяви финансовият министър.

„Дължа извинение на сегашната опозиция, ако някога съм си позволил да говоря против поемането на дълг, породен от обстоятелството, че през годините е имало дефицит“, каза Горанов. „Никога не сме си позволявали да критикуваме управлението за това, че поема дълг, а за това, че не полага достатъчно усилия да намали дефицита, за да няма нужда от този дълг“, посочи той.

„Нека тези политически партии, които днес повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховен орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формулира само по един начин – взимане на решения и носене на отговорност. Който не е готов, не може да се нарича управленец“, завърши изказването си Горанов.

Вицепремиерът Ивайло Калфин направи намек за оставка заради позицията на парламентарната група на АБВ.

Той съобщи от трибуната, че тази сутрин е поставил пред премиера въпроса за ефикасността си в правителството заради позицията на АБВ против ратификацията. Калфин обърна внимание на депутатите, че днес обсъждат не вземане на дълг, а споразумение с посредници, от което не следва вземане на дълг – това е в приоритетите на парламента.

Когато за 2015 г. България има да връща 7 млрд. лв., няма значение дали е външен или вътрешен дълг, вие сте го гласували със закона за бюджета, когато сте приели 2,5 млрд. лв. дефицит, сте го гласували със закона за бюджета и сега се изненадвате – общо за тази година прави 9,5 млрд. лв., гласувани от тази зала, обобщи Калфин. И днес някой излиза и започва да си играе с думите „ама това е външен дълг, а не е вътрешен, ама защо така го правите, очевидно е, че това се гласува всяка година“, коментира той.

16-те милиарда лева, за които дебатираме днес, вече са изхарчени – заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на разискванията.

В над 40-минутна реч пред депутатите той призова депутатите да дадат възможност на българското правителство да си плаща сметките, като ратифицира договорите.

Към 19 февруари 2015 година правителството на България разполага оперативно с 547,9 млн. лева. Държава с 31 млрд. лв. бюджет се оказва с 547,9 млн. лв. разполагаем ресурс, обясни пред депутатите министърът. Това са парите във фискалния резерв, които не са блокирани по закон и могат да се ползват.

Моля ви за 12 млрд. лв. да вземем решение, поиска Горанов от народните представители. Решение, от което по думите му зависи дали българското правителство ще има или ще остане без инструментариум да си плаща сметките. Той припомни, че от 2009 г. нашето общество живее непрекъснато в заеми, както и, че в бюджета за тази година вече е заложен 2,5 млрд лв. преразход.

Той обясни, че ако през месец май не се върне мостовия заем от 3 млрд. лева, използван за изплащане на гарантираните влогове от КТБ, договорът може да се удължи с още шест месеца, но през октомври трябва да тези пари да се върнат на банките. „Дългът не е причина, той е следствие. Дефицитът не е причина, той е следствие”, обяви още министърът.

По-рано лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан поиска да бъде отложено гласуването на договорите.

Той поиска вместо това днес да бъдат проведени сериозни консултации с премиера и финансовия министър, в които да участват и лидерите на опозиционните партии и експерти.  Местан направи това предложение в началото на разискванията по темата в пленарна зала. То обаче беше отхвърлено. В гласуването 59 народни представители бяха „за“, 127 гласуваха „против“, а 30 се въздържаха.

Пред журналисти Росен Плевнелиев призова за сблъсък на аргументи в парламента.

Нека да се изяснят точно цифрите, поиска държавният глава в отговор на въпрос за това, че като че ли управляващата коалиция не може да получи подкрепа за емитирането на новия заем.

„Тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения. Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани.

Тогава, когато имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200 години насам, когато днес Европейската централна банка обявява лихва от минус 0,2%и правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия, има смисъл“, смята президентът.

Пред Народното събрание има два протеста срещу взимането на дълга, на които се събраха симпатизанти на „Атака“ и БСП.

Опозицията организира два протеста пред Парламента по време на гласуването на договорите с международни банки за емитирането на 8 млрд. евро през следващите три години