Home » Избрано

Цена на тока, Германия – България, 2006 – 2014 г.

2015.01.28 Няма коментари
Spread the love

Георги Котев, Gikotev.blog.bg

Още сме януари, а вече масово пуснаха „политици, експерти, икономисти и доброжелатели“, по ТВ студия и страници на вестници да ни убеждават, че поскъпването на тока от 1-ви юли е едва ли не неизбежно. Естествено това далеч не е така, но освен да ви показвам доказателствата за това, за сега нямам по-добри инструменти за противопоставяне.

Сега ще ви покажа две графики, отразяващи динамиката на цените на тока във Федерална република Германия, почасови борсови цени за първите половини на годините 2006-та и 2014-та.

metercash_large

Източникът на данните, с които съм построил графиките за Германия е ТУК. Вижте в секцията Download в дясната колонка на страницата. Ще откриете още много повече данни, за повече страни и години.

DE 2006 2014 Electricity Prices 02

Ето ги данните за почасовите борсови цени на тока, за първото полугодие на съответните години. Не знам как ви се вижда на вас, но на мен ми изглежда, че през 2006-та г. цените са били по-високи, отколкото през изминалата 2014-та? Цените са в евро за мега-ват-час (евро/МВт.ч).

За по-добро разглеждане на детайлите реших да си позволя малка хитрост. Промених значението на по-малко от десетина числа, така че да „отрежа“ пиковите стойности на няколкото цени и по този начин успях да увелича графиката, за по-добро разглеждане. Ето как:

DE 2006 2014 Electricity Prices 03

Сега по-добре ли е?

А сега можем да се пренесем в България. Данните за нея са ТУК. Вижте линка в долния десен ъгъл FREE REPORT – Historical-prices-BG. Графиката, която построих, се отнася за крайна цена на потребител (домакинство), по месеци, в периода от 2006-та до края на 2014-та. За удобство преведох данните в същата измерителна единица – евро за мега-ват-час (евро/МВт.ч). И ето какво се получи:

DE 2006 2014 Electricity Prices 04

За същия период, за който в Германия цените на борсата са паднали, у нас се забелязва повишение от цели 35% (тридесет и пет процента)!!! Даже повече, защото видно от графиката, на нея не е отразено последното поскъпване, от 1-ви октомври 2014-та г. (явно небрежност от страна на съставителите на базата данни?).

На последната графика поставих и два важни маркера. Долният – зеленият показва цената, на която в момента Националната електрическа компания (НЕК) продава електроенергията на ЕРП-тата, а после те на нас. Превърнете тази цена в евро и сравнете със средната цена на борсата в Германия (според мен тя е около 40 евро/МВт.ч ?). А горният – червеният маркер отразява апетитите на робовладелците ни да продават. В края на миналата година директорът на НЕК заяви, че за да не „фалирали“ (разбирайте – за да не пресъхва потокът на кражбАта), трябва да започнат да продават тока на ЕРП-тата на цена от 200 лева/МВт.ч!!! Воала!

В същото време робовладелците продължават да си прокарват грабителски схеми, за точене на стотици милиони от енергетиката, като култовата схема на настоящото „управление“ (робовладеене) е поредното „удължаване“ на живото на двете най-големи електропроизводствени мощности у нас – блокове 5 и 6, в АЕЦ „Козлодуй“. През последния уикенд, чрез Фейсбук, лично обвиних „политика“ – рИформатор Мартин Димитров (зам-председател на енергийната комисия в парламента) в целенасочено и силно настървено (от алчност) съучастие в тази схема. А той взе, че ме заплаши със съд и изтри всички доказателства за твърденията ми, които бях постнал на стената му. И естествено блокира достъпа ми до страницата му. В последствие се оказа, че същият ден е блокирал още няколко човека, за това, че са продължавали да постват доказателства за престъпленията му на стената му.

ДА – цената на тока за крайния потребител в Германия е по-висока от нашата, НО това очевадно не се дължи на кражби от производството на продукта, а е заради по-високите данъчни и акцизни ставки и (навярно) по-скъпия транспорт, заради размерите и северното разположение на страната.

Това е. За сега ви казвам довиждане, защото трябва да се захващам с четенето на Наказателно-процесуалния кодекс, за да се браня от опасния звяр – „политика“ – рИформатор Мартин Димитров.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.