Home » Авторски страници

За едно SOS Детско селище, което вече няма да спасява деца

2015.01.22 Един коментар
Spread the love

SOS Детско селище в Дрен пред закриване, предоговарят общинския терен

Така изглеждат къщите в SOS Детско селище Дрен, които ще бъдат изпразнени от децата, а теренът за красивото Детско селище, на който са построени тези къщи, ще бъде използван неизвестно за какво. Снимка: Zadupnitsa.com

Така изглеждат къщите в SOS Детско селище Дрен, които ще бъдат изпразнени от децата, а теренът за красивото Детско селище, на който са построени те, ще бъде използван неизвестно за какво. Снимка: Zadupnitsa.com

Опит за поредна крачка към закриването на SOS-селището в с. Дрен, Община Радомир, ще бъде направен тази събота, 24 януари 2015 г. На тази дата е планирано да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет – гр. Радомир, посветена на съдбата на SOS Детско селище Дрен. На заседанието кметът на Радомир г-н Алексиев ще поиска от Общинския съвет да му делегира права за преговаряне за общинския терен, върху който е построено селището.

Припомням, че на среща в кметството в края на миналата година, от SOS категорично заявиха, че децата ще бъдат преместени, а теренът им е нужен, за неизвестни нам цели. Какво обаче е виждането на кмета и ще отстъпят ли пред натиска радомирските първенци, които само преди няколко месеца с декларация се обявиха против каквито и да било посегателства, предстои да видим.

Не мога да си представя, че няма да бъде спасен този оазис за дечицата! Не искам да си мисля, че нищо свято не остана в тази държава!

 

Ивайло Шопски,

Председател на Инициативния комитет за спасение на SOS Детско селище с. Дрен

———————————————————————————————————————————————————-

Редакционна бележка:

Миналата пролет в медиите се появиха съобщения, че това Детско селище ще бъде закрито, а децата ще бъдат изведени от Дрен до есента на 2015 г. Причините за това били икономически, а и вече се бил променил моделът за отглеждане на деца без родители. Не е ясна съдбата на къщите в селището, защото по договор с общината те не може да се използват за нищо друго, освен за отглеждане на деца. Кой ще се настани в тези къщи и за какво ще се използва теренът, на който са построени те, също не е ясно.

В световен мащаб фондацията SOS Детски селища „Херман Гмайнер“ има 133 селища, разделени в различни групи, според нуждите от грижа и финансовите възможности. За България като член на ЕС средствата, които се предоставят от фондацията, вече ежегодно намалявали. Създавало се очакване към България до 2020 г. да се премине към самоосигуряваме, а освободените средства да се насочат към други страни от Африка и Азия.

Средствата от държавната издръжка на това селище, от друга страна, били по-малко от 50% от необходимите. По тази причина миналата година се разработва план, който предвижда преместване на семействата с децата в апартаменти, където издръжката ще е по-евтина. Селището пък щяло да се използва за други дейности. Планът е изпратен в централата на международната организация в Австрия. А Ивайло Шопски, който е председател на Инициативния комитет за спасяване на това Детско селище, още тогава предлага финансова помощ.  (Повече информация по темата – тук.)

На видеозаписа по-долу, на който попаднахме в You Tube, могат да се видят усмихнатите, спретнати и щастливи деца от SOS Детско селище Дрен, при завършване на учебната година през юни 2013 г.

One Comment »

  • Мария Кирчева said:

    Искам да се присъединя към протеста и да подкрепя инициативния комитет. От дълги години съм частен спонсор на детските селища, първоначално се отнасяше за Тревненското селище, сега не знам къде се насочват средствата, които дарявам чрез Райфайзенбанк.
    При така създалата се ситуация, ако децата бъдат изведени от Дрен, моята форма на протест ще бъде отказ от спонсорство. Как така една създадена вече материлна база и едни отлични условия за тези деца могат да бъдат заменени за градската софийска среда, където контролът над тези деца става изключително труден, а разходите ще се увеличат.
    Защо и в тази прекрасна идея са се намесили материални интереси – теренът в Дрен ли е причина? Вече една огромна грешка с проблемните деца беше направена, като те бяха въведени в обикновените училища, вместо да се осъвременят помощните и им се даде възможност за по-индивидуална работа. Сега виждам, че пак се жертва младото поколение за нечии болезно меркантилни интереси.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.