Home » Авторски страници, българи зад граница

Призив за общо поклонение на гроба на св. Кирил

2015.01.18 Няма коментари
Spread the love

По инициатива на Първо Българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид, Асоциацията на българските училища в чужбина отправя призив към българските учители в чужбина и към всички българи за общо поклонение и молебен на 24 май, на гроба на св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим.

В призива се казва:

“За нас, българите, пръснати по всички краища на света, самоорганизирали се за изучаване и запазване на българското четмо и писмо, в деня на Българската просвета и култура – 24 май виждаме не само мисията на народа ни да дари просвещение, да дари светлина на други народи, но в него съзираме и кода на българската нация. Като признание към великото дело на Константин – Кирил Философ е намерението ни да положим НАЧАЛОТО НА ЕДНА ОБЕДИНИТЕЛНА ТРАДИЦИЯ – ВСЯКА ГОДИНА НА 24 МАЙ ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ПОКЛОНЕНИЕ НА ГРОБА НА СВ. КИРИЛ”.

Следва целият текст на призива.

Снимка: alexi.snimka.bg

Гробът на св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим. Снимка: Аlexi.snimka.bg

.

ПРИЗИВ

ЗА ОБЩО ПОКЛОНЕНИЕ И МОЛЕБЕН НА ГРОБА НА СВЕТИ КИРИЛ

на 24 май 2015 г. в базиликата “Сан Клементе” – Рим

.

По инициатива на ПБНУ „ Св. Иван Рилски“ в гр. Мадрид, АБУЧ отправя призив за общо поклонение и молебен на гроба на св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим.

За нас, българите, пръснати по всички краища на света, самоорганизирали се за изучаване и запазване на българското четмо и писмо, в деня на Българската просвета и култура – 24 май виждаме не само мисията на народа ни да дари просвещение, да дари светлина на други народи, но в него съзираме и кода на българската нация.

Като признание към великото дело на Константин – Кирил Философ е намерението ни да положим

НАЧАЛОТО НА ЕДНА ОБЕДИНИТЕЛНА ТРАДИЦИЯ – ВСЯКА ГОДИНА НА 24 МАЙ
ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ПОКЛОНЕНИЕ НА ГРОБА НА СВ. КИРИЛ

в базиликата “Сан Клементе” в Рим, с участието на ученици и преподаватели от българските училища от различни краища на света, както и на българи и граждани от националности, за чиято грамотност светите братя Кирил и Методий имат принос.

Смятаме, че в днешните напрегнати времена, можем да спрем, макар и за малко, забързания си глобализиран живот и да отдадем почит на един от покровителите на Европа, на човека, дръзнал в далечните тъмни времена да се опълчи на догмата на триезичието и достойно да защити собствения си език.

Наш дълг – като учители, възпитатели и българи е да предаваме на учениците си достойните примери от историята ни.

Уважаеми колеги, ако някои от Вас искат и могат да се организират, за повече информация се обръщайте към г-жа Петя Цанева, член на УС на АБУЧ и координатор на събитието: [email protected]

.

Асоциация на българските училища в чужбина

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.