Home » Избрано

100 години българско кино

2015.01.17 Няма коментари
Spread the love

zx450y250_2452239

Българското кино навърши 100 години. Датата на рождения му ден (13 януари 1915 г. – б.р.) съвпада с първата прожекция на филма на Васил Гендов “Българан е галант”. Копие от този филм не е запазено. Честванията на празника ще продължат до края на годината.

Българска национална филмотека отбелязва юбилея в кино “Одеон” в София, където в часовия пояс от 16.30 ч. ще бъдат показвани игрални, документални, анимационни, научно-популярни и хроникални ленти.

Програмата следва развитието на българското кино по десетилетия. През януари ще бъдат представени малкото запазени заглавия от периода преди Втората световна война. Февруари ще бъде посветен на филмите от 50-те години и така до края на годината. През декември е ред на най-добрите игрални филми, произведени от 2010 насам. На десетилетията, през които българското кино е произвело най-много филми – 60-те, 70-те и 80-те години, ще бъдат посветени по 2 месеца.

Преди всяка прожекция ще има кинопреглед от епохата или анимационен филм от съответното десетилетие, а в понеделниците ще могат да бъдат видени най-значимите документални филми.

Утре от 15 ч. ще бъдат прожектирани късометражните “Пожарна команда”, 1938 г.,  “Празник “Модна фризура”, “Избор на царица на Лъдженския плаж” – 1940, реж. Спас Тотев, “О, Добруджански край” – 1940, и рекламата “Пийте само “Шуменско пиво” – 1940, реж. Спас Тотев, която разказва за “ръчното и автоматично миене на шишета, наливане и пиене на пиво, гарнирано с рекламни стихчета”.

Особено актуален в момента е “Една екскурзия из Чепинското корито” – 1933, реж. Ст. Петров, посветен на теснолинейката от гара Септември до Добринище. Тя е на сто години, има описан случай за цар Борис, управлявал влака, и до ден днешен ползването й е голямо изживяване. В момента обаче е изправена пред сериозна опасност от закриване.

БНТ се включва в отбелязването на празника с поредицата “100 любими български филма”, които се излъчват от миналата година. Сред тях са “Оркестър без име”, “Вчера”, “Куче в чекмедже”, “Топло”, “Дзифт”, “Източни пиеси” и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Комедията “Българан е галант” е първият български игрален черно-бял ням филм. Васил Гендов изпълнява главната роля, но също е сценарист и режисьор. В него се разказва за случайната среща между Българан и една млада дама. Той започва да я ухажва, а тя от своя страна го кани на пазар, като го помоли той да плати за покупките. След пазара двамата хапват в луксозно заведение, а по пътя към дома дамата среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон, за да не са в тежест на Българан. Съпрузите си тръгват, а младият кавалер получава скромно възнаграждение за услугите си. В ролята на дамата е Мара Липина.

Българската народна банка пусна в обръщение монета “100 години българско кино”. В зала “Средец” на Министерството на културата е открита фотоизложбата “Зад кадър”, която включва работни моменти от 100 емблематични български филма.

Източник: в. “Дневник”

15-минутен римейк на незапазения “Българан е галант”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.