Home » Избрано

Биволъ: Шефът на КФН притежава кредитни карти с огромни лимити

2015.01.17 Един коментар
Spread the love

 Материал на Биволъ

Шефът на КФН Стоян Мавдориев ползва кредитни карти недостъпни за простосмъртните дори и с по-високи от неговите доходи.

Шефът на КФН Стоян Мавдориев ползва кредитни карти недостъпни за простосмъртните дори и с по-високи от неговите доходи.

Има ли специални условия за надзорника на банките, който ги варди от медиите с бухалка?

– За интернет банкиране натиснете 1. За банкови карти натиснете две…

– 2…

– Добър ден, бих искал да си отворя сметка при вас. Заплатата ми е 6000 лв. имам стабилна работа. Искам да ми издадете кредитна карта.

– Разбира се, предлагаме кредитни карти Виза.

– Бих искал да е с висок лимит? 60 000 евро възможно ли е?

– О, такива лимити и на фирми не даваме. Максимумът е 10 000 лв.

Биволъ проведе този експеримент с произволно избрана банка след като разкри, че шефът на КФН Стоян Мавродиев от ГЕРБ е декларирал за 2012 две кредитни карти от банки с лимити 60 000 евро (117 350 лв.) и 40 000 лв. Отделно отговорният служител е отбелязал и депозити от над 40 000 лв. Вижте декларацията му в сайта на Сметната палата тук.

Декларация на Стоян Мавродиев. Снимка: Биволъ

Декларация на Стоян Мавродиев. Снимка: Биволъ

Според Закона за Комисията за финансов надзор Чл. 7. (1) Председателят на комисията получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание или около 4500 лв (по данни от 2012 г.).

Декларираните от г-н Мавродиев лимити явно не се предлагат на „простосмъртните“, дори те да имат доходи по-високи от неговите. Освен това лимитите са несъразмерно големи спрямо доходите му и навеждат съмнения за корупционнен фаворитизъм от поднадзорни лица – банките издали съответните карти.

Биволъ изпрати запитване до Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в качеството на работодател на Мавродиев, за да получи информация кои именно банки са издали въпросните кредитни карти и според какви критерии.

Въпросът е особено чувствителен на фона на фалита на КТБ и информацията, че политици и магистрати са ползвали привилегировани условия по депозити и кредити в тази банка.

Известен е казусът с кредитните карти на Ахмед Доган и Емел Етем, оповестен от Капитал. Те обаче имат по-ниски лимити от тези на Мавродиев.

Биволъ припомня:

Шефът на КФН беше назначен на този пост от ГЕРБ. Той стана известен като „адвоката на Брендо“ след като в съдебна зала прокурор поиска да го разпита по делото за пране на пари на наркотрафиканта Евелин Банев – Брендо, който има 20 годишна присъда в Италия.

„Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс“ и „Фиделите ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank.“ – каза в съдебна зала прокурорът по делото, цитиран от в. Капитал.

Биволъ разкри също, че на 04.08.2006 Мавродиев и съпругата му са купили от шефа на СИК Румен Николов – Пашата апартамент от 173 квадрата с два гаража по 20 квадрата в Лозенец. Тогава семейството брои на Пашата 200 000 лева за луксозния имот. Румен Николов – Пашата е считан за много близък до бившия премиер Борисов, с когото през 1995 г. въртят фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие.

В писмо с право на отговор изпратено до медията Мавродиев твърди, че не познавал Пашата, а купил апартамента през агенция за недвижими имоти. От обясненията му не става ясно обаче кой е изповядал сделката при нотариуса.

Под ръководството на Мавродиев КФН проспа фалита на КТБ, но е особено активна в репресиите срещу медии, които цитират проблеми на друга „гнила ябълка“ – ПИБ. Вчера стана ясно, че КФН е наложила рекордни глоби на издателя на Капитал и Дневник (150 000 лв.), на издателя на врачанския сайт „Зов нюз“ (100 000 лв) и неизвестен до момента журналист (50 000 лв.) за публикуване на информация свързана с проблемите около банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Ръководената от Мавродиев държавна институция явно съвсем си е подменила предмета на дейност и от финансов регулатор, се е превърнала в главен Медиен цензур в защита на олигархичните интереси на задкулисието. Стана ясно, че за цялата 2014 г. всички други санкции наложени на изрядните български бизнес субекти са по-малки само от глобите на една от набелязаните за унищожение медии.

Неприключили производства по същия член от закона има срещу Медияпул и срещу нашия сайт. „Репортери без граници“ вече реагираха остро срещу тези опити за цензура и сплашване. Категоричното мнение на международните организации е, че подобни практики са абсолютно несъвместими за страна член на ЕС. Това обаче не само не стряска Мавродиев и компания, а точно обратното – те демонстрират открито, че изобщо нямат никакво намерение да се съобразяват с демократичните критерии. Хубава индикация за държава, чийто кредитен рейтинг беше категорично понижен и това е следствие от непрекъснатото влошаване на състоянието на демократичното общество у нас и чудовищната корупция в различните сфери на властта.

Независимо от евентуални санкции Биволъ няма да спре да публикува достоверни и документирани данни за продължаващото и в момента източване на банки „гнили ябълки“ с активното бездействие и фактическо престъпно съучастие на регулаторните органи и прокуратурата, които са обстойно сезирани за проблема.

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.