Home » Избрано, история

Пѫтеводитель на Охридъ от 1943 г. / Album of the Ohrid from 1943

2014.12.05 Няма коментари

Видео материал за Албум-пътеводител на град Охрид от 1943 г., издаден е в София в периода, когато ,,българският Ерусалим” за последен път е бил в пределите на България. Авторът на албума, фотографът Петър Савинов, произхождал от стар охридски род.

В междувоенния период част от семейството на Савинов се изселва в София. По време на българското администриране на Македония (след 1941 г.) той се завръща в родния град и се отдава се на фотографията. Става близък с най-известните по това време охридски българи. Негови фотографии намират неведнъж място и в двата български официоза – вестник “Целокупна България” и вестник “Пелиестерско ехо”. През октомври 1944 г. Петър Савинов и съпругата му Грете, която е преводачка при германците, заедно с кмета Илия Коцарев са сред основните “виновници” Охрид да не бъде подложен на тежък артилерийски обстрел и унищожен от германците. Случката с избягалите български пленници и тяхното скриване от местните охридчани е добре известна на мнозина. За този случай Серафим Северняк пише цяла книга (наречена “Охридска балада”), а Българска кинематография финансира заснемането на филм по тези събития през 1984 г., наречен ,,Спасението”. След края на Втората световна война Савинов и съпругата му Грете се установяват окончателно в София, където и умират.

Песните в клипа са характерни за Охрид – ,,Биляна платно белеше” и ,,Охрид, Охрид убав мил”. Те са изпълнени от охридския ансамбъл ,,Биляна”.

Guide to the city of Ohrid 1943. Issued in Sofia in the period when the ”Bulgarian Jerusalem” last time was in Bulgaria.

Водич на град Охрид од 1943 г. Издаден е во Софија во периодот кога
,,бугарскиот Ерусалим” за последен пат бил во Бугарија.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.