Home » българи зад граница, Е-Списание

Юбилейно издание на Фестивала на българското кино в Ню Йорк

2014.12.01 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БНР

Снимка: БНР

Десетото юбилейно издание на Фестивала на българското кино в Ню Йорк So Independent се откри 19 ноември т.г. в Тribeka Cinemas в Манхатън. В рамките на фестивала, в киното на Робърт де Ниро, бяха показани филмите “Българска рапсодия” на Иван Ничев, “Витоша” на Любомир Младенов,  “Отрова за мишки” на Константин Буров, “Отчуждение” на  Милко Лазаров”, “Чест” на Павел Веснаков, “Потъването на Созопол” на Костадин  Бонев, “И България е една  голяма грешка” на Стоян Радев и Георги Лозанов, “Зад кадър” на Светослав Овчаров. Както и българският кандидат за наградите Оскар ‘2013 “Цветът на хамелеона”So Independent е първият в света фестивал на българското кино извън България, който се е превърнал в традиционен.

So Independent – New York започна с с българската номинация за “Оскар” 2014 – “Българска рапсодия” на Иван Ничев и “Витоша” на Любомир Младенов – и завърши с “Цветът на хамелеона”.

.

141597803436331Дни преди откриването на Десетото издание на фестивала на Източния бряг, завърши второто издание на същия фестивал – So Independent – на Западния. В Деланси Скрининг Рум в Сан Франциско бяха показани филмите „Потъването на Созопол“, „Отрова за мишки“, „Алиенация“, „Чест“, „Витоша“, „Зад кадър“ и „Цветът на хамелеона“. Деланси Скрининг Рум е едно от кината, в които комисията на Американската филмова академия гледа и оценява филмите за тазгодишните награди „Оскар“.

.

Жана Караиванова. Снимка: Fakti.bg

Жана Караиванова. Снимка: Fakti.bg

Създател на Фестивала на българското кино в Ню Йорк е актрисата Жана Караиванова, която живее в САЩ. Събитието се организира от Фондация за българска култура в чужбина, Национален филмов център, Министерство на външните работи на Р. България, Фондация за българо-американски културен обмен – Ню Йорк и Българиан Уайн, с подкрепата на Държавния културен институт към Министерство на външните работи. Продуцент е United Production.  

В рамките на 10-тото издание на фестивала се проведе и дискусия “25 години свободна България през погледа на българското кино – развитие и публики”, с участието на изтъкнати американски кинематографисти и техни български колеги, живеещи в Америка. В съпътстващата програма на фестивала бе показана и фотоизложба на Ели Йонова – фотограф и оператор, която живее в Канада.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.