Home » Избрано

България предала Русия? А плува ли корабче?

2014.12.19 2 коментара
Spread the love

Валери Найденов, в. “24 часа”

.

v_naidenovОнзи ден имах удоволствието да разговарям за втори път с руската красавица Даря Асламова – нашумялата кореспондентка и бивша сексбомба на “Комсомолская правда”, която от време на време гастролира в нашата глуха провинция, за да посъбере фрази от видни български интелектуалци, публицисти и други умни глави. След това пише едни интересни статии за България. Фразите се цитират добросъвестно, но темата е предварително зададена – България върви на зле (с което съм напълно съгласен) и затова трябва да излезе от ЕС и НАТО (с което абсолютно не съм съгласен).

В началото на кариерата си Даря се е прочула с едни сексрепортажи (според мен измислени) и ги е илюстрирала със свои фотографии по еротично бельо. Няма лошо, красотата ще спаси света. Не бих го споменавал, но то доста се разчу из българските медии, излязоха снимки и сега читателят ще рече – а този защо го премълчава? Значи крие нещо!

Но аз нищо не крия – щом сексът вдига тиража, на ви секс

“Комсомолская правда” винаги е поддържала огромен тираж. В ранните години на прехода вестникът го удари леко на “порнуха”, за да ошашави бабите от “Правда”. Незабравим връх бе репортажът от снимките на някакъв сексуално-исторически филм, в който Екатерина Велика се съвкуплява с жребец в московски парк.

В сравнение с онази “Комсомолка” любимият ви “24 часа” тогава бе един монах бледен, който пишеше своята летопис полуприведен. И, о, чудо! През първите си 5 години той успя да бъде №1 по тираж в България, без да покаже нито един дамски бюст!* Факт – пред очите ви е един подвиг на целомъдреното благочестие, а Светият синод така и не ме направи архонт.

Всъщност г-жа Асламова е сериозна политическа репортерка. През април Владимир Путин награди 300 руски журналисти за “обективност при отразяване на събитията в Крим”. Сред наградените бе и тя, както и главният редактор на “Комсомолская правда”, който получи благородния орден “За заслуги пред отечеството”.

Това е много сериозна награда. Баща ми, който е бил съветски партизанин в Крим по време на Великата отечествена война, е получил накрая само медал “За победата във Великата отечествена война” с лика на Сталин. Но пък този семеен епизод, както и едни други лични обстоятелства, ме правят потомствен русофил. Че съм български патриот, не е нужно да доказвам. Който вярва – вярва.

Важно лично обстоятелство е, че НЕ съм женен за рускиня. У нас

най-върлите русофоби са  все руски зетьове

С изключение на един, който се оженил за немкиня, докато следвал в Русия за шпионин. Не знам защо става все така, може би виновна е непобедимата руска тъща?

Както и да е, през лятото красивата Даря публикува статия със заглавие: “Нашите братя българи: Предадохме Русия, но я обичаме”. Вътре пак се цитираха доста умни глави, повечето от които в никакъв случай не биха казали подобна фраза. Никой български русофил не би се изцепил така, освен ако не му плащат в евро, а не в рубли. Или ако не е ударен с паве по главата.

Уви, митът за българското предателство вече над 20 г. разваля въздуха в Русия. Напоследък стигна и до кремълските башни, когато Путин преименува “Южен поток” на “Турски поток”. Българите ни предадоха, затова сега се потурчваме. Това е велика геостратегическа рокада, България да се оплаче на арменския поп.

Ако това е сериозно, да очакваме да махнат полумесеците изпод кръстовете по кубетата на “Христос Спасител”, главният православен храм на Русия. Защото те символизират тържеството на православието над турската вяра. Защо да се обиждат новите турски братушки?

Но вярата си е вяра, сега говорим за фактите. А очевиден факт е, че преди 25 години тъкмо Москва предаде България. Спомням си много добре каква песен пееха точно руските националисти по времето на перестройката. Соцлагерът изсмуквал ресурсите на Русия и без него тя ще заживее много по-добре. В лагера на Елцин към паразитите бяха добавени и съветските републики. Да, в началото Елцин бе голям националист и именно затова руският народ го избра за цар.

Тъкмо руските националисти тогава твърдяха, че Русия се е превърнала в колония, суровинен придатък на своите съюзници. Затова

тя трябва да въстане срещу българското иго.

Вставай, страна огромная. Днес руските националисти декламират, че Горби и Елцин предадоха Съветския съюз и Русия в частност. Сигурно са прави. Но в такъв случай България също бе предадена, и то около 100 пъти по-жестоко.

Защото СССР се разпадна, но все пак не изхвърча навън на студа, запази се общият пазар с някъде към 300 милиона население. И въпреки че София вече не смучеше ресурсите, Русия продължи да деградира плавно.

Ако Даря не ме бе прекъсвала постоянно на втората дума, бих споделил с “Комсомолская правда” следните прости факти. До 1989 г. 80% от българския БВП зависеше от тясното коопериране с Русия. И 80% от цялата ни външна търговия се заплащаше с “преводни рубли” – доларът на соцлагера. И ето че изведнъж Горбачов рекна – край на преводната рубла, край на договорите за партньорство. Специално за българските стоки той въведе възможно най-високите мита. Слизайте от земното кълбо. Коя държава би издържала на подобно тотално изритване от географията? Германия би се сринала на мига.

Ако соцлагерът бе хомот, не ние им го надянахме все пак. През 1945 г. Москва ни качи на един Ноев ковчег и отплувахме към светлото бъдеще. През 1989 г. Москва ни изхвърли от кораба по средата на океана, и то без спасителен пояс. Около 10 години се давихме. Не беше лесно. В крайна сметка мина друг кораб и ни взе на борда си, където сега сме натикани някъде между трюма и машинното отделение, но драпаме да ни пуснат във втората класа.

Руската националистическа пропаганда обаче очаква от нас пак да скочим в океана. Нали там

ви хвърлихме, какво правите сега на чуждия кораб?

Защо забравяте своя исторически дълг, който ви налага да се удавите?

Бих се радвал “Комсомолская правда” да обясни това на читателите си, а не да им мъти главите със сополива ксенофобия. Да разбере, че България бе разпната и сега се опитва да възкръсне в друго небе. Ние не сме Юда, ние сме Исус, защото ние ви дадохме Писанието. Уви, Даря ме прекъсваше на третата дума с емоционално изнесен тон. И така над 2 часа. Това изобщо не беше интервю, а разпит с възпитателна цел. Иначе общуването с руска красавица винаги е приятно.

За “Южен поток” например се опитах да обясня на Даря, че щом Европейската комисия ни е направила остра забележка, длъжни сме да се подчиним. Иначе – санкции. Така е в ЕС, законът си е закон, макар и лош. Третият енергиен пакет на ЕС е закон за нас. Може да го критикуваме, да го изобличаваме, но сме длъжни да го спазваме. Даря ме обвини, че нямам въображение, че мисля в кутийки и се движа в релси. Повтарям– така е, лишен съм от творческа фантазия, но законът си е закон. Правилата са си правила.

“Ето на, пак същото! Това е робско мислене!” И така поне 10 пъти. Май наистина вече живеем в различни цивилизации.

Казах ли, че съм потомствен русофил? И освен това много уважавам Путин. Но щом и мен не успяха да ме убедят за прелестите на нито един проект от Големия шлем, то или те и трите са нефелни, или пропагандата им е истинска катастрофа.

За “Бургас – Александруполис” е ясно, трябва да сме пълни идиоти, за да построим никому ненужен нефтен терминал в средата на Бургаския залив. За АЕЦ “Белене” също – за какво ни е, когато и без него имаме три пъти повече енергийни мощности, отколкото ни трябват?

И Станишев, и Първанов, и Румен Овчаров хвалеха тези велики проекти,

като че ли продават рендето “Бьорнер” пред ЦУМ. 

С тази разлика, че в аргументите им нямаше никакви факти, само велики слова и неясни внушения. Представете си, че рендето “Бьорнер” си е още в кашона, а продавачът крещи: “Тук вътре има един велик уред, това е Големият шлем, майката и бащата на уредите, ако не го купите веднага, ще се разминете със своя исторически шанс!”. Ама какво има в кашона? За какво ще служи? “Не питайте, а веднага купувайте, за да не се каете до края на живота си и внуците да ви проклинат!” И колко хора им вярват на тия тримата? Аз се опитах, но не се получи. Кремъл би трябвало да е наясно с това. “Южен поток” може наистина да е велик шанс, а може и да е голяма тесла – длъжни сме да се съмняваме, след като 25 години получаваме все тесли от родните олигарси. България вече не иска да вярва, а да знае. Това е новата ни религия. Ако бях политик, щях да внеса закон за пълна прозрачност при всички подобни договори. Всичко се разголва в интернет до най-интимните подробности и най-вече тези, които ни заробват с неустойки. Защото след всеки пореден велик епизод все с това осъмваме.

Едва ли някой в България би ме обвинил, че симпатизирам на Института по пазарна икономика. Напротив, вероятно съм най-ревностният им критик. Но какво да правя, когато Красен Станчев публикува добре подплатен с факти и числа анализ, а насреща му – лозунги за светлото бъдеще. Ами оборете го с вашите факти и числа! Чакам! Казах ли, че от гледна точка на пиара “Южен поток” е пълна катастрофа?

Щом и мен не успяха да убедят, как ще убедят останалите 7 милиона? Освен че съм русофил, аз много уважавам Путин, тъй като той спря разграбването на Русия. Не е зле и България да има своя Путин. Само че българският Путин никога не би подписал “Южен поток” в този му мистериозен вид, в който му се предлага от“Газпром”.

Доколкото ми е известно, “Комсомолская правда” май имаше някакви субсидии от “Газпром”. Затова не дава и косъм да падне от главата на тази корпорация. Но нашият ракурс е малко различен. През 90-те години “Газпром” се опита да сложи ръка върху българските тръби. Имаше няколко епични мръсни битки, в които братската дружба силно пострада, но тръбите, слава Богу, си останаха наши. Подобни битки имаше и в Украйна. Сега Украйна продава половината от тръбите си на “Шеврон” и “Газпром” сигурно е вбесен. Но какво сме виновни ние? И не е ли това лична работа на Украйна?

Ден-два след като разговарях с Даря, Върховният административен съд на Руската федерация прие решение, с което отменя изключителния монопол на “Газпром” за износ на руския газ. Това означава, че Русия отваря всичките си тръби за изискванията на Третия енергиен пакет. И всички обвинения на Даря, че мисля като роб, сега важат и за руската съдебна система. Дали и тя не е превзета от Петата колона? Сега Путин има два избора – или да се върне безславно към “Южен поток”, или да направи чистка във Върховния административен съд. Сигурен съм, че ще измисли нещо трето. Да, Русия наистина е в обсада и аз искрено желая да оцелее и да опази националните си интереси. Въпреки че сега сме в другия лагер, според мен е по-добре да живеем в балансирано многополярен свят. Но за да постигне каквото и да било, Русия според мен трябва да се откаже от тази центробежна политика, която постоянно изхвърля съседите в чужда орбита.

Гледам, че Москва успя дори да се скара с Беларус заради някакви скариди. Според руските националисти президентът на Беларус Александър Лукашенко отдавна работи за Чичо Сам. Бих написал за “Комсомолская правда” една статия за куриозите на руската външна политика през последните 25 години, но уви, за този патриотичен вестник аз съм само един роб от една незначителна провинцийка, който или трябва да декламира правилната линия, или да бъде прекъсван на третата дума. Затова млъквам.

* Само веднъж “24 часа” пусна малка черно-бяла снимчица на половин бюст в профил, но той почти не се виждаше, можеше да мине и за лисича муцунка. По-късно го използвахме за илюстрация към баснята за сиренцето и никой не забеляза.

 

2 коментара »

 • Peter S said:

  Интервю на Стойко Стоянов с Иво Инджев

  – Г-н Инджев, БСП поиска вчера България да стане инициатор ЕС и САЩ да прекратят санкциите срещу Русия, случайна ли е тази загриженост?

  – Това искане показва, че петата колона у нас не само, че не се крие, ами се демонстрира. Просто им е натиснато копчето от Москва. На Путин не му останаха съюзници в света и явно България е нарочена да бъде не просто троянският им кон в Европа, а слабото звено в Западния съюз, на който Путин днес демонстративно се зъби от Москва.

  – Реалистична ли е изобщо тази идея?

  – Не, не е реалистична, но това няма значение за тези, които демонстрират своето верноподаническо отношение към Москва. Причините за това са две – от една страна, Куба вече се помирява със САЩ, Венецуела, която беше тръгнала по светлия път на комунизма е изпаднала в крайна криза, а светлината я няма. В момента Путин е почти изоставен от целия свят, дори и от старите си партньори. На него дори и всяка малка песъчинка, каквато е българската пета колона му е от полза. От друга страна, БСП много добре си дава сметка, че по този начин сплотява електората си. На тях последната им опорна точка остава любовта към Русия. И понеже им е трудно да употребят съветския период на окупацията и колонизацията в България като еднозначно събитие, обикновено се връщат и по-назад – към Руско-Турската война. Сега са се вкопчили в руската карта. Разчитат на първосигналната реакция на българина, който е възпитаван и мозъкът му е промиван поколения наред в тази посока. Така БСП си укрепват първо тила вътре в България, а от друга страна – се подлагат на Путин.

  – През последните години на петата руска колона у нас бяха нанесени сериозни удари – спряха „Белене“, сега „Южен поток“, големият шлем на Първанов се оказа измама, трябва ли червените барони отново да се доказват пред Кремъл?

  – Трябва и те за това ги сменят от време на време. Смениха Станишев с Орешарски, Първанов…Сега има ново правителство, което, забележете, е против санкциите, наложени на Русия. Тук винаги има „А“ отбор и „Б“ отбор. Но хубавата новина е, че покрай украинските събития този факт стана най-после международно известен и изплува на повърхността. Включително и големи световни медии прозряха най-накрая какъв е големият проблем в България – руската връзка.

  – Защо нашите русофили скочиха срещу френския посланик, който показа “гнилите ябълки в съдебната система”, а замълчаха гузно, когато руският му колега Исаков ни руга за „Южен поток“.

  – Това нелогично поведение е факт, но да не забравяме, че Исаков ни посъветва да проявяваме воля и че трябвало да се показват зъби. Аз питам – къде са зъбите на българската воля да се разкара съветската символика в България, която няма нищо общо със съветската символика никъде другаде в Европа. Тук не са се водили боеве. СССР обявява война на България, която по време на цялата война запазва с тях дипломатическите си отношения. Съветската символика у нас е издигната 10 години след Втората световна война и няма нищо общо с нея. Тя има единствено общо с утвърждаването на комунистическия режим през 1954 г., защото масово е построена тогава, по заповед на пост сталинисткия съветски режим. Тогава започва издигането и на паметника на съветската армия в центъра на София, а той е построен, за да символизира не друго, а победата на тогавашния режим над най-жилавото съпротивително движение в Европа – Горянското. Но това за съжаление малко българи го знаят. В своите исторически трудове проф. Диньо Шарланов посочва, че в две държави на Европа е имало най-ожесточена съпротива срещу комунизма – това са Украйна и България.

  – Но на поколенията българи манипулативно се втълпяваше, че сме били най-покорните и единствени в социалистическия лагер не сме надигнали глава? Искаха да се чувстваме унижени от този измислен факт.

  – Така е, защото за този период никога не се говори в България. У нас реално комунистите претърпяват най-големия разгром чрез избори. В първите години изборният резултат на комунистите е няколко пъти по-малък от този на опозицията. И съветският паметник в Борисовата градина е издигнат в чест на окончателното съкрушаване на най-продължителната в Европа съпротива срещу комунистическия режим – Движението на горяните. То наистина е било народно. Оръжието са хванали и са отишли в гората, хора с отнетата принудително собственост, несъгласни с новия режим демократи, но и включително и хора с леви убеждения. Един много важен и любопитен исторически факт – на второ място след земеделците, в групите на горяните са комунисти и ремсисти. Те са получили истински шок, когато си видели, че им налагат съветски комунизъм, който е нямал нищо общо с идеалите им.

  – Защо Путин вчера отново нападна България, предупреждавайки, че газовата тръба ще мине през Гърция и Македония, и пак ще ни заобиколи?

  – Това трябва да го чуят българските русофили, защото такива заплахи в историята систематично се повтарят. Това предупреждение е в някакъв мек вариант политиката на Александър Трети Българофоб. Този руски император подстрекава през 1886 г. турския султан да си вземе Източна Румелия. Червени агитатори се опитват да внушават, че това било само слух – глупости на търкалета. Германски кореспондент в България, прекарал цялата епопея по окопите на Българо-Сръбската война почти рамо до рамо с княз Батенберг, описва подробно как точно стоят нещата – истината е, че Русия наистина кара султана да си вземат Източна Румелия като наказание, че България се е съединила без тяхно разрешение. Руските кораби и оръдия са били насочени към българския бряг и само заради масовото брожение в Европа се оттеглят. Тогава всъщност Европа спасява България от руска окупация, защото тя реално е била подготвена. България можеше да има съдбата на Финландия, ако Русия не бе принудена да отстъпи от българския Черноморски бряг от Англия и останалите европейски сили. Тогава в Европа е имало масови протести, дори и малки народи са се вдигнали в защита на българския народ от Русия, и най-активни са били в тези протести социалистите, дано това да го разберат русофилите. Тогава в лицето на Русия те са виждали така наречената “тюрма на народите”. И това сега се повтаря в историята . Путин подстрекава съседите ни – Турция, Гърция и Македония, както през Междусъюзническата война – 1913 г. руската дипломация обединява съседите на България срещу нея. И това се повтаря отново, отново и отново. При всяка криза, при която България дори и малко проявява непослушание към Москва, тя се опитва да я накаже дори и чрез ръцете на нейните съседи. Това прави Русия в момента. И да не забравяме – в казуса с „Южен поток“ Европа отново спаси България от Русия, защото искаха да ни направят двойно по-зависими. Но се оказа, че има и европейска солидарност и номерът на руснаците да вбият клин се провали.

  – Вчера Путин също показа зъби на пресконференция, отговаряйки на въпроси на 1259 журналисти по теми от кваса до ракетите, какъв комплекс се крие зад тази пиар акция?

  – Путин просто е поставен в ъгъла. Той е супермен, да не забравяме, че от години оглавява западните класации за най-влиятелния човек на планетата. Руснаците ужасно му се кефят и го боготворят за това. А всъщност това са подигравателни класации, защото да си автократ, диктатор, да си шеф на режим, въоръжен с ядрено оръжие, само по себе си те прави влиятелен. Само че никой друг подобен в света не е съсредоточил толкова влияние в ръцете си. Путин може да разиграва света. Това показа вчера и на пресконференцията – шоуто на Путин. Прави го всяка година и тъй като се е обкръжил с блюдолизци – медии, телевизии – шоуто е пълно.

  – Хлябът в Русия през последните месеци става скъп, тоест компенсират със зрелища?

  – Да така е, Кремъл се бори за пропагандна победа. Но истинските победи се осъществяват на борсата, там където е капитализацията на фирмите. В момента капитализацията на руските фирми е паднала под стойността на капитализацията на миниатюрната Белгия или Дания. Но за всичко това са си виновни те – лакомо помпат ресурса, който има в недрата им и се опитват да го използват за влияние. Но Западът се оказа също лаком за суровини и затова тази битка се води десетилетия.

  – Ако това е краят на диктатора Путин, може ли да ухапе смъртоносно?

  – Това е големият въпрос. С такъв човек насреща, който е притиснат в ъгъла, докарал се до там, че няма полезен ход, опасните варианти не са изключени. Путин се е обявил за съвършен, но не осъзнава, че е свършен. Има голяма разлика между съвършен и свършен, и това се вижда от сметката, която му се представи, и това е сметката за Крим. Сега той плаща цялата сметка за целия си режим. Проблемът е, че в Русия няма опозиция, медиите са смачкани и може да прави каквото си поиска. Такъв модел се направи опит да бъде прокаран и в България. Путин раздаде парите на Русия, за да подкупва руското население, вдигайки му уж стандарта – за заплати, за чиновници и т.н. Така живяха щастливи години наред. Той утвърди Русия още повече като една монокултурна държава, която зависи единствено от природните си богатства. Това е огромно престъпление срещу поколенията в Русия. Затова има основание да се притесняваме, че такъв диктатор, умирайки може и да хапе смъртоносно. Една от опасностите е, че след него може да дойде още по-лош диктатор. В Русия в момента настъпват брожения от икономическата и финансовата криза. Някои кръгове казват, че президентът е мек, има хора, за които жизнено важно сега е да запазят авоарите си на Запад. При Путин много хора забогатяха и сега се виждат в една абсурдна ситуация, че не могат да харчат това, което заграбиха, затова са в паника.

  – Къде се скри великата руска интелигенция, мълчат творците им, защо приемат този режим и го оставиха да се изроди до граници опасни за човечеството?

  – Шовинизмът смачка руските творци. Путин им задейства механизма на така наречената гордост от военните постижения. Путин знаеше какво постига, когато тръгна вероломно да завзема Крим, знаеше, че ще налее вода в тази мелница. И да се обадиш в тази посока в днешно време – веднага си закован на стената на позора. Но и много руски интелектуалци въстанаха, макар че наистина онези 80% руснаци, с които диктаторът много се гордее, мълчат. Но когато чуя за тези 80% подкрепа за Путин – винаги се сещам за още по-голямата подкрепа за Хитлер.

 • газ said:

  Освен, че Русия остана без пари за Южен поток, на ЕС изобщо не му трябват 63 милиарда м3 природен газ в тази част на Европа. Потреблението на газ в ЕС постоянно намалява и ние щяхме да бъдем просто много вътре от този проект.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.