Home » българи зад граница, Избрано

Чикаго, твоята приятелка БАА стана на 14!

2014.12.10 Няма коментари
Spread the love

В един от първите декемврийски дни на 2014-та Вашата приятелка – Българо-Американската Асоциация в Чикаго, проведе своето Четиринадесето отчетно-изборно събрание.

.

baa02

Може би някой или мнозина не ще приемат, че БАА е негова или на Чикаго приятелка… Но това е защото не я познават добре. Тази Асоциация досега, в своите 14 години, не е сторила нито едно лошо нещо на хората. Е, възможно е само да не е направила все още всичкото добро, което може да направи.

Та ето и затова се събрахме на въпросното генерално годишно преброяване на пилците… Да видим дали не сме изпозагубили от тях. Та през 2015-та да преброим повече…

Из историята на БАА...

Из историята на БАА

Стана традиция да правим най-често това рутинно занимание точно там, където е била и основана в зората на новото хилядолетие нашата организация – в БПЦ „Свети Иван Рилски – Чудотворец”.
В рамките на градивната критика и самокритика някои си позволиха да отбележат, че след толкова американски години още не сме забогатели да си купим собствен билдинг, където да заседаваме и да каним гостите си от България в клубния ресторант. Отговорът е, че ние се чувстваме добре в старото ни духовно средище, а с парите си един ден ще направим спортна база за Първите Всебългарски Световни Спортни Игри, с участието на поне 25 наши диаспори и родната България…

Един неорганизиран и недостатъчно школуван колкото нас в заседания човек, трудно може да си представи порядъка от абсолютно необходими етапи, през които преминават годишните отчетно-избори събрания на стотици хиляди по света организации. И необходимата физическа и психическа закалка на присъстващите. Регистрации, приветствия, откриване, избиране на мандатна комисия, после на ревизионна, накрая и на избирателна… с леките инструкции и тежките отговорности, после отчетите – какво е сторено и какво не е и започвано дори през годината…

Отчетът на ревизионната комисия при нас премина леко, като по мед и масло, защото никога не е имало, както и сега, неудобно голяма купчина пари за преброяване. За разлика от парите, всеки от нас имаше достатъчно думи, та връхната точка – „Отчет за дейността през годината” се разтегна. За щастие беше Никулден, а отговорният секретар на БАА, добре познават на огромно количество хора в Чикаго, в Щатите и в България, неслучайно се именува проф. Никола Чаракчиев. С признателност трябва да констатирам, че този човек разбира не само от българо-американските дела в Чикаго и е стигнал до най-дълбоките потайности на генеалогията, която е негова специалност, но е и абсолютен цар на рибата! Рибните сандвичи, които така прекрасно се вписаха в програмата на нашето годишно събрание, със сигурност допринесоха тази делова среща да се превърне и в един от много добрите ни спомени.

Адвокат Цветелина Войновска, председател на БАА

Адвокат Цветелина Бойновска, председател на БАА

Сериозно казано, след като председателят на БАА, адвокат Цветелина Бойновска, откри деловата работа, ние доста обстойно анализирахме какви са резултатите от отлично подготвения семинар през изтичащата година, посветен на „Обама кеър” и ефекта от новия продукт на БАА – „Чикагска гордост ‘2014”. Според вицепрезидента на БАА Петранка Стаматова – нещо, което бе прието безрезервно от всички – такива ефективни семинари по кардинални въпроси ще бъде добре да се правят в бъдеще не само в традиционните два пъти годишно „Български дни в Чикаго”, а и винаги, когато има мащабна тема, важна за мнозина.

Зам.председателката на БАА Петранка Стаматова /в дясно/ връчва почетна награда на писателката Калина Томова.

Зам. председателката на БАА Петранка Стаматова (вдясно) връчва почетна награда на писателката Калина Томова

Детайлно бе анализиран подходът на БАА и осъществяването на проекта „Чикагска гордост” по време на Есенната сесия. Проектът вероятно ще бъде сред фаворитите в анкетата за „Събитие № 1 в Българското Чикаго през 2014-та година”. Тя се прави от една от най-старите действуващи медии, ползваща се с широка аудитория и завиден авторитет в САЩ и България – електронният сайт Eurochicago.com . Проф. Чаракчиев, който беше в основата на тази идея и реализирането й, направи обстоен анализ на кампанията. Коментирахме какво и как бе сторено по информацията за новото събитие. Отчетохме достижение при популяризирането му сред учениците, родителите и учителите в българските чикагски училища. Добра беше реакцията от представянето пред нашата общност на прекрасните български деца и техните таланти в различни области – като литература и рисуване, фолклор, точни науки, спорт и пр. Трябва още да работим по стимулирането и подпомагането на децата при развитието на тяхната дарба.

Все пак, без съмнение, БАА постигна стопроцентово своята цел и удовлетворението у всички присъстващи беше огромно. В последвалите решения се вградиха някои изключително новаторски идеи. Една от тях е в „Чикагска гордост” да се включат в бъдеще и студенти, млади специалисти, дори и българи, без значение на възрастта, чиито дух и качества са им позволили да станат еталон в професията си и пример в мисията си за подпомагане на общественото развитие.

Мотото на цялостната дейност на БАА през 2015-та година ще бъде „Българите в Чикаго – 25 години по-късно”. На практика това означава цялостна ретроспекция на успехите и проблемите, с които е бил съпътстван животът на поколенията български емигранти, дошли в САЩ в периода от 1990-та до 2014-та година. Бяха поставени задачите за разработване на модела/моделите, по които ще се работи за формиране на заключенията и препоръките за бъдещето.

През 2015-та г. ще се проведат 22-та и 23-та Открити сесии на БАА и 6-та обща среща на организации и центрове в Българската чикагска общност. Имигрантската реформа в САЩ ще бъде сред централните теми за обсъждане на бъдещи семинари. Нашият председател Цветелина Бойновска е подготвила изключително прецизно новата програма за достъп до повече познания и важна информация по американското законодателство. На семинарите с правна тематика отново ще присъстват лектори, гости от американската прокуратура и съд.

В специален сектор са обособени темите под надслов „Приноси на Българо-Американската Асоциация”. Сред тях: „БАА като инкубатор на организации с идеална цел” и „Опит за анализ и прогнозиране развитието на Българската общност в Чикаго”.

В друг сектор са темите по Публичната и специализирана програма на БАА през 2015 година. Заслужават внимание дискусионните теми и проучвания по: „Организациите с идеална цел в условия на комерсиализация на българската общност. БАА в условия на развиваща се българска общност”, „Представяне приносите на членовете на БАА в публичното пространство”, „Финансиране на БАА” и др.

Динко Динев, основател на БАА и проф. д-р Никола Чаракчиев - отговорен секретар

Динко Динев, основател на БАА, и проф. Никола Чаракчиев, отговорен секретар на организацията

На заседанията присъства и създателят на БАА и дългогодишен председател Динко Динев. Той изказа задоволството си от широкия периметър от теми и дейности, които са станали достояние на асоциацията, а чрез нея и на българската чикагска общност. Тази връзка между активните фактори в строителството на организацията преди и в сегашно време позволява наслеството от опит и умения да се предава много ефективно. Същото изтъкна и Галя Должева, от по-новата генерация в БАА, която сега поема с охота много задачи и ангажименти. Звезделина и Иван Ковачеви пък са онова семейство, което е от категорията „абсолютно необходими” за редиците на БАА основни фигури! Тяхната житейска мъдрост и опит често стават „солта” на дискусията… Или техният труд и опитност поставят купола на някое добро дело. Много „възпитаници” на БАА през годините днес са създателите и творческите личности в други обществени организации на Българското Чикаго…

След приемане Решенията на Четиринадесетото годишно отчетно-изборно събрание на БАА беше избран и новият борд на директорите. Пред БАА предстои напрегнат труд и отговорност в светлината на онези обязаности, които организацията е поела пред Българската общност в Чикаго.

.

Климент Величков

в. „България Сега”, Чикаго

Световният шампион по красноречие Пресиан Василев, който бе гост на една от сесиите на БАА в Чикаго.

Световният шампион по красноречие Пресиан Василев, който бе гост на една от сесиите на БАА в Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.