Home » Авторски страници, българи зад граница

Американският научен център в София на годишната конференция на ASEEES

2014.12.04 Няма коментари
Spread the love

Американският научен център в София отбеляза 25-годишнината от падането на Берлинската стена на симпозиум в Сан Антонио, Тексас

.

sd003 В края на ноември Асоциацията за славистични, източноевропейски и евразийски изследвания (ASEEES) проведе своята годишна конференция в Сан Антонио, Тексас. Конференцията беше посветена на 25-годишнината от края на комунистическите режими в Източна Европа и протече под надслов: „25 години след падането на Берлинската стена: исторически наследства и нови начала“. Над 1500 учени от цял свят участваха във форума.

В рамките на конференцията Американският научен център в София организира и финансира научен панел, озаглавен „Всекидневен живот в социалистическа България – преживяно, запомнено, опровергано“. На панела бяха дискутирани характеристики на всекидневната култура по време на социалистическия режим в България като биографичен и поколенчески опит, и като оспорвано наследство в постсоциалистическия преход.

sd001

Модератор на сесията беше проф. д-р Евелина Келбечева, преподавател в Американския университет в България. Представените доклади бяха дискутирани от проф. д-р Джералд Крийд, преподавател в Университета в Ню Йорк и ръководител на програмата по антропология.

Първата презентация в панела беше на доц. д-р Ана Лулева, ръководител на секция „Етнология на социализма и постсоциализма“ към Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Ана Лулева представи доклад със заглавие „Режими на доверие и недоверие в края на социалистическия период в България“. Изследването на доц. д-р Лулева се базира на етнографската работа на авторката в един малък град, в който са проучени социалните мрежи на доверие, формални и неформални практики и стратегии на всекидневния живот през 70-те и 80-те години на XX век, както и тяхната преоценка в постсоциалистическите години.

Директорът на Регионалния исторически музей в Русе доц. д-р Николай Ненов представи своя текст „Мазето на социализма“. Изследването на доц. Ненов се фокусира върху съжителството в панелните блокове и разделението на пространства по пол в тях, където за мъжа остава маргиналното пространство на мазата. Основният случай, който разглежда авторът, е мазата – механа („битова стая“), която в миналото се оформя като престижно място, а днес се музеефицира.

Последният доклад бе представен от д-р Диляна Иванова, главен администратор на Американския научен център. Текстът на д-р Иванова „Всекидневния живот през социализма. Аспекти на комуникативната памет“ съдържа свидетелски разкази със спомени за всекидневието на Русе в годините на социализма и прави опит да създаде oral history профил на града за същия период. Изследването разглежда най-често срещаните теми в биографичните истории, чрез които социализмът бива описван в съвремието. Д-р Иванова събира заедно различни опити и оценки за миналото и прави опит да постигне синтез на епохата на социализма.

В рамките на конференцията в Сан Антонио Американският научен център в София представи свои публикации по темата за социалистическото минало в експо залата на форума. Сред тях бяха първата академична публикация на центъра от 2010 г. – “Communism vs. Democracy” с автор Нася Кралевска-Оуенс, английският превод на книгата на Христо Христов “Kill the Wonderer”, публикувана през 2013 г., и най-скорошната публикация, книгата на Диляна Иванова от 2014 г. – “Memories of Everyday Life during Socialism in the Town of Rousse, Bulgaria”.

В рамките на конференцията на Асоциацията за славистични, източноевропейски и евразийски изследвания, Американският научен център в София организира и парти в крайречен ресторант в непосредствена близост до р. Сан Антонио. Повече от 30 гости от различни университети, приятели, настоящи и бивши стипендианти и служители на Центъра, дойдоха, общуваха и се забавляваха по време на коктейла.

Диляна Иванова

sd002

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.