Home » Избрано

Папа Франциск: Европеецът е сведен до продукт, който може да бъде изхвърлен

2014.11.28 Няма коментари
Spread the love
Папа Франциск и председателя на ЕП Мартин Шулц. Снимка: AFP

Папа Франциск и председателя на ЕП Мартин Шулц. Снимка: AFP

Политиката се занимава все повече с икономически и технически проблеми, а не с терзанията на човека, който е “сведен до продукт, до болтче в механизма, което може да бъде изхвърлено, когато вече не е нужно”, заяви на 25 ноември папа Франциск, цитиран от “Уолстрийт джърнъл”.

Думите му бяха изречени в Европейския парламент в Страсбург, където той се обърна лично към присъстващите депутати, като поиска от тях да поддържат жива демокрацията и да поставят човека и неговото достойнство в центъра на политиките си.

Той призова Европа да се върне към идеалите и идентичността си, като описа континента като “стар и измъчен”, борещ се с високата безработица и вълните мигранти от Африка и Близкия изток.

“Вярата в човека и в неговото достойнство беше в центъра на амбициозния политически проект, наречен Европейски съюз, но какво достойнство може да има човек, останал без храна и без работа? Една от болестите на Европа днес е самотата – тя е в очите на възрастните, изоставени на съдбата си, на младите, които нямат отправна точка, и в замъглените погледи на имигрантите”, подчерта Негово светейшество.

Според него недоверието на гражданите към европейските институции е нараснало, защото ги смятат за далечни.

“Великите идеи, които някога вдъхновяваха Европа, изглежда, че са загубили силата си, за да бъдат заменени от бюрократичната бумащина на своите институции”, каза той.

Папата изрази мнение, че Средиземно море не бива да се превръща в гробище и че емигрантите трябва да бъдат посрещани с гостоприемство, но в същото време Стария континент не трябва да губи своята културна идентичност.

Отговорността към земята и природата беше друг акцент в словото на папа Франциск, който подчерта, че не може едни хора да гладуват, докато други изхвърлят храна.

Източник:  OFFNews

———————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.:  В момента папа Франциск е на историческо официално посещение в Турция.  Той вече се срещна с турския президент Ердоган. В рамките на тридневното си посещение папата ще разговаря с вселенския патриарх Вартоломей.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.