Home » Избрано

Турски писател представи в Ереван книга за Арменския геноцид

2014.10.24 Няма коментари
Spread the love

Нерсес Кетикян, Gantegh.agbubulgaria.org

Снимка: Gantegh.agbubulgaria.org

Книгата на турския писател Ердал Шахин за геноцида над арменците е издадена на три езика – немски, турски и арменски. Снимка: Gantegh.agbubulgaria.org

23.10.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Книгата на турския писател, живеещ в Германия – Ердал Шахин „Преобразяването на палача от 1915 година” – разказва за Арменския геноцид. В нея авторът признава и себе си за виновен за нещастната страница от историята на арменците. По време на пресконференция в Ереван той подчерта, че те също са виновни за Арменския геноцид, понеже са позволили това да се случи.

„През 2009-2010 година имах възможност да участвам в една конференция в Берлин, където гърците, но по-специално арменците, се приближаваха към мен и ми казваха: „Не се притеснявате, вие нямате вина, вашите предци са го извършили“. Аз им отговорих, че ако не приемаме подобаваща позиция, не изказвам мнение, значи и аз продължавам този Геноцид. Аз ще се различавам от тях (извършителите на Геноцида) само тогава, когато направя крачка напред. Няма да се различавам от престъпника, ако мълча. Трябва с делата си да се различавам”, каза той.

Книгата е издаден на три езика – немски, турски и арменски. Както обясни авторът, книгата е преведена на немски заради турците, живеещи в Германия, за да четат и да застанат срещу собствената си история, за да променят начина си на мислене.

Снимка: Gantegh.agbubulgaria.org

Момент от пресконференцията, на която е представена книгата. Снимка: Gantegh.agbubulgaria.org

„Турският превод на книгата е за турскоговорящите, за да може повече хора в Турция да четат и да могат да възприемат болката на съседния народ. Аз пожелах да бъде издадена и на арменски, за да види арменския народ, че дори малко на брой, но има хора, който чуват викът на тяхната душа”, отбеляза Ердал Шахин.

Той подчерта, че в момента по-голямата част от хората не се интересуват от тези въпроси, защото са възприели определен начин на живот и вървят по пътя си.

„Чрез тази книга аз се извинявам на арменския народ, защото не може престъплението да бъде заличено само с извинение. Трябва да се направи нещо, иначе то отново ще се повтори. Книгата е просто човешки вик. Искам да кажа на хората, че всеки трябва да направи нещо, за да стане живота по-справедлив”, каза в заключение той.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.