Home » Избрано, политика

Съставянето на правителство – труден пъзел

2014.10.24 Няма коментари
Spread the love

Консултациите на спечелилата предсрочните избори на 5 октомври дясноцентристка партия ГЕРБ с парламентарно представените политически сили за съставяне на правителство продължават.

.

Илиана Райчева, Радио България

Колаж: Силвия Петрова

Колаж: Силвия Петрова

Към момента ситуацията изглежда така: ГЕРБ ще се опита да си осигури парламентарна подкрепа, но на практика ще управлява с кабинет на малцинството. Ще се опита да намери партньори, но не и коалиционни. От ГЕРБ изненадващо се отказаха от идеята да се сключи споразумение, с което да се подели властта, и избраха друго решение: „Ще се подпише програма за стабилно управление. Всички, които се ангажират с подкрепа за правителството, трябва да я парафират. Това е форма на коалиционен ангажимент”. Това се случи в четвъртък след консултациите с Патриотичния фронт.

Националистите уточниха, че били буквално пред подписване на документа. Те, обаче, са категорични, че политически лица от фронта няма да участват в правителството. Така ще бъдат туширани и критиките на АЛДЕ, партията на либералите в Европейския парламент, в която членува ДПС. Тя излезе с декларация срещу включването на националистите в управлението на България. От ГЕРБ направиха реверанс към бъдещия си партньор: „Смятаме, че определения като „националистическа формация” не се отнасят към тях”. Патриотичният фронт възприема партията „Свобода и достойнство”, която е част от десния „Реформаторски блок”, като формат, близък до ДПС. В замяна получиха уверение, че никой от партията на Корман Исмаилов няма да бъде допуснат до властта.

Реформаторите също нямало да подписват коалиционно споразумение, увериха от ГЕРБ. Независимо че във вторник, след лидерската среща между ГЕРБ и Реформаторския блок, бе обявено сближаване на позициите за подписване на коалиционно споразумение. Изненадани, реформаторите заявиха, че ще обсъдят ситуацията и ще преценят.

Основната отговорност за назначенията, рокадите, политиките и властта щяла да бъде на ГЕРБ. Така към момента въпросът с коалициите отпада. Вероятно затова и не се стигна до решение за съюз с лявата АБВ по време на консултациите в четвъртък. Според политическия проект на президента Георги Първанов „ситуацията в държавата изисква максимално широка коалиция, включително с участието на БСП”. „Нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за дясноцентристко правителство”, е становището на ГЕРБ.

Към днешна дата партията мандатоносител се връща към изоставена формула „кабинет на малцинството със споделена отговорност”, в който и други партии да имат министри. Разликата е, че партиите ще „споделят отговорността” само чрез подписана програма, а участието на членове на кабинета е по желание. Тази формула е удобна за ГЕРБ, защото осигурява стабилна подкрепа от формациите, подписали програмата, и ситуационна от тези, които са декларирали, че ще гласуват само едно или друго решение. По-малките партии винаги ще могат да се оправдаят пред избирателите си, че не са участвали пряко в управлението, а само са подкрепяли национално-отговорни решения. С „програмното споразумение” се гарантира и подкрепа за кабинет на Борисов от АБВ, с които реформаторите не желаят да влизат в коалиция. С него се изчиства и противоречието между партньорите от Патриотичния фронт, тъй като ВМРО желаят да влязат в управлението, а от НФСБ – не.

С предстояща среща между ГЕРБ и БСП, която все още не е уточнено кога ще се състои, ще приключи вторият кръг от преговорите за сформиране на кабинет. След това се очаква да има по-голяма яснота каква управленска формула се очертава. Стана ясно, че от ПЕС се оказва натиск върху БСП за коалиция с ГЕРБ, което доведе до нови спорове в левицата. Членовете на Изпълнителното бюро не са единодушни, че партията трябва да държи курс на опозиция. Шефът на ЕП Мартин Шулц убеждавал българските си приятели, че е важно да има стабилност. Лидерът на БСП Михаил Миков свиква заседание на Националния съвет в неделя, след връщането си от Брюксел. Независимо че социалистите вече казаха „не” на коалиция с ГЕРБ преди десетина дни, възможно е на пленума отново да се постави този въпрос, дори без да е включен в дневния ред.

Станал свидетел на тази странна ситуация, суверенът от любов към своите избраници и без да отчита, че политиката е „изкуство на възможностите”, може да реши, че отговорност носят преди всичко небесните тела. Толкова много се изписа, че докато сме под знака на „ретроградния Меркурий”, не трябва да се поемат никакви ангажименти между 5 и 25 октомври. Пак добре, че тези дни поне Сатурн се измъкна от отмъстителния и свадлив Скорпион и влезе в жизнерадостния Стрелец… Сега без да се притесняваме можем да очакваме Народното събрание да одобри правителството на „последния шанс”, както Европейският парламент одобри Комисията „на последния шанс”, по думите на Жан-Клод Юнкер.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.