Home » Авторски страници, политика

Прогнозни резултати: до 8 партии в новия парламент

2014.10.05 2 коментара
Spread the love

61132166

Според екзитполовете на Алфа рисърч към 18 ч. българско време, в новия български парламент ще влязат седем партии. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, “България без цензура”, Патриотичният фронт и АБВ. АБВ и “Атака” са обаче с много близки резултати. Възможно е и двете формации да влязат в новото НС, възможно е да влезе само АБВ или само “Атака”. Така, според прогнозните резултати, в новия парламент ще има 6 до 8 партии.

При така създалата се конфигурация партията – победител на изборите ГЕРБ е далеч не само от самостоятелно мнозинство, но може и да не достигне 121 депутата при коалиция със сочения за партньор Реформаторски блок. Това предполага не само трудно формиране на правителство, но и нестабилност на сформираното мнозинство.

Към 18 часа българско избирателната активност в страната е била 43%. Предсрочните парламентарни избори минаха при рекордно ниска избирателна активност в страната и сериозно увеличение на контролирания вот, според наблюдатели от неправителствени организации.

Спорeд данни от екзитполовете на “Алфа рисърч” ГЕРБ има 33,2% подкрепа, БСП – 16,5%, ДПС е с 14,1% подкрепа. 

За Реформаторския блок са гласували 8,7%, за „България без цензура” – 6,3%, за Патриотичен фронт – 6%, за АБВ – 4,1%.

Според данните на “Алфа рисърч” “Атака” получава към 3,9%, но разбира се става дума за прогнозни резултати, така че и тази партия е възможно да влезе в състава на следващия парламент.

Разпределението на мандатите в 43-тото Народно събрание при влезли 7 партии, би изглеждало по следния начин:

90 депутати за ГЕРБ; 45 депутати за БСП; 38 мандата за ДПС; 23 мандата за Реформаторския блок; 17 мандата за “България без цензура”; 16 мандата за Патриотичния фронт; 11 мандата за АБВ.

Ако АБВ и “Атака” останат под чертата или влезе само едната, ще се увеличат процентите за сигурните участници в парламента. Ако “Атака” прескочи бариерата, това ще е първото Народно събрание с две националистически формации – Патриотичният фронт и “Атака”.

Първите три политически сили бележат срив в представителството си, за сметка на по-малките партии. В зависимост от това колко ще са партиите в новия парламент, са възможни различни варианти за броя на депутатите, които ще има всяка от тях.

При участие на “Атака” и АБВ, разпределението на депутатите би било следното:

ГЕРБ: 85-90; БСП – 40-45; ДПС: 30-35; Реформаторски блок: 20-25; ББЦ: 12 -15; Патриотичен фронт: 12-15; АБВ и “Атака” по 10-12 депутати.
.

Чуйте коментар на лидера на ГЕРБ Б. Борисов в 20.00 ч. българско време, след края на изборния ден в България:
.


.

2 коментара »

 • От Корея said:

  Резултатите от изборите в Южна Кореа:
  Бсп – 18
  Герб – 16
  Рб – 2
  Атака – 2
  Абв – 6
  Нфсб – 2
  Дпс – 1
  Движение 21 – 1
  Нов глас – 3

 • Mariana said:

  Според паралелно преброяване на “Алфа рисърч”, извършено към 21 часа българско време с 50 % от бюлетините, резултатите сочат, че 8 партии биха влезли в парламента. Според тези данни, и АБВ, и “Атака” минават 4-процентовата бариера.

  Не е ясно, впрочем, дали заедно с гласовете, подадени от Турция, ДПС няма да изравни резултата си с БСП.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.