Home » Избрано, политика

Невалидните – шеста сила в парламента

2014.10.10 Няма коментари
Spread the love

Ако се съберат всички 218 000 недействителни бюлетини, подадени на парламентарните избори, с тях би могла да бъде избрана шестата по големина парламентарна група. Точно 6,23% от избирателите, стигнали до урните, са подали вот, който не се зачита. Това е по-голям процент гласове, отколкото събират всяка поотделно парламентарните партии ББЦ, “Атака” и АБВ. Те са взели съответно по 186 938, 148 262 и 136 223 валидни гласа. Невалидните бюлетини са резултат от протестен вот и грешки, обясниха от ЦИК, но обявиха, че няма как да направят статистика кои случаи са повече. Върху част от книжата имаше послания – например да се върнат базите на ЦСКА или Козмин Моци от “Лудогорец” да влезе в парламента. Имаше и бюлетина със залепен върху нея презерватив. В други бюлетини обаче избирателите са зачеркнали кръгчето за преференция, но не и квадратчето за избор на партия, което автоматично прави вота недействителен. Това според експертите е най-често срещаната грешка. На парламентарни избори през 2013 г. имаше 91 047 недействителни гласа – ръстът е повече от двоен. Подобно е числото и през 2009 г. – 97 387, но от значително повече гласували – над 4 200 000 души. Рекордът обаче държи първият тур на президентския вот през 2011 г. – тогава недействителните бюлетини бяха 229 844. Доста са сгрешените бюлетини, подавани за ДПС, признаха от движението. Само във Варна например те са били 4000, каза водачът на листата на партията там Йордан Цонев. При по-малко грешки вероятно ДПС щеше да получи още един мандат от областта. Parliament2014_10_10 Депутатите в новия парламент (кликнете, за да увеличите таблицата) Текст и снимка в. ” Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.