Home » Авторски страници, политика

Кратък преглед на вчерашните новини

2014.10.10 Няма коментари
Spread the love

Untitled2bntСряда вечер, 9-ти октомври, централна новинарска емисия на БНТ.

В началото на емисията е излъчен репортаж от честването на цар Самуил край Петричкото с. Ключ, на което българският президент държи реч. В речта си Росен Плевнелиев споменава израза „Всяко царство, разделено против себе си, запустява“ като цитат от роман на български класик. С което българският президентът показва, че не знае, че цитираната от него мъдрост всъщност е евангелски израз – думи на Христос, написани в евангелието на Матей. (Или, че онези, които пишат речите на президента или му помагат за тях, не стават за тази работа.)

Друга новина, която може да се разбере от тази емисия е, че гласувалите български граждани в чужбина са били над 131 хиляди. Което може да се приеме и за вярно, защото в действителност гласувалите в чужбина са 144 990, а 144-145 хиляди е повече, отколкото 130 хиляди. Но не говори за това, че редакторите на новините в БНТ не знаят колко всъщност са гласувалите в чужбина. По-скоро говори за това, че числото 131 590 хиляди, гласували в чужбина към 24 часа българско време на 5 октомври – което съобщи последно Външно министерство чрез своя пресцентър малко след 1 ч. българско време на 6-ти, когато изборният процес в САЩ и в Канада продължаваше и данните за гласувалите там не можеха да бъдат известни – е било прието като окончателно число за гласовете в чужбина от БНТ. Както, впрочем, и от много други медии. Понеже изборният щаб във МВнР изглежда свърши дежурството си доста преди края на вота в чужбина и повече данни за този вот така и не подаде. Такива официални данни, за това колко е точно броят всички гласове от чужбина, не подаде и ЦИК. Затова може би не само БНТ, но и сума ти други медии продължават да смятат и да твърдят, че общият брой е бил малко над 130 хиляди и това невярно число продължава да се повтаря.

Трета новина, съобщена в споменатата по-горе новинарска емисия. Тя е за това, че на 20 октомври в София ще се открие Десетата световна среща на българските медии, на която, забележете, щяла да бъде приета Стратегия за българите в чужбина*. От което драгият зрител, който нищо не знае по въпроса, може да заключи, че участниците в тази среща ще приемат някаква стратегия. А стратегията, за която става дума, всъщност е приета от предишното правителството, след обсъждане с представители на диаспората и под патронажа на вицепрезидента Попова. Драгият зрител няма как да разбере това, защото тя не е публикувана, а дори обществената Национална телевизия не знае за нея. Надяваме се, че поне президентът Росен Плевнелиев знае, че стратегията вече е била приета и как точно се е случила тя. И, че когато открие на 20-ти октомври Десетата световна среща на българските медии, както е планирано, ще покаже, че е вътре в темата за българските медии зад граница и за дневния ред на срещата, а не обратното.

Защото има и такива политици и партии, които смятат, че кабинетът ‘Орешарски’ е автор на въпросната стратегия, затова и не възнамеряват да се занимават с нея, ако и когато дойдат на власт. А това последното е вярно горе-долу толкова, колкото и, че изразът „Всяко царство, разделено против себе си, запустява“ се среща първо в роман от ХХ век, а не в евангелието на Матей.

Untitled222

.

Мариана Христова

————————————————————————————————————————————–

* Последното официално название на този документ е Стратегия за българските граждани и българските исторически общности по света.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.