Home » Е-Списание

Близнашки: Ако се отворят досиетата в КТБ, това ще е нов 10 ноември

2014.10.30 Няма коментари
Spread the love

За отваряне на досиетата в КТБ се обяви служебният премиер Георги Близнашки. В интервю за БНТ той подчерта необходимостта от бърза развръзка по казуса в кратък отчет за работата на служебното правителство. По думите му хората с малки депозити трябва да получат достъп до тях.

Ако се снеме тайната, това ще предизвика доста сътресения в политическия ни елит, това ще бъде нов 10 ноември, подчерта той.

По думите му Цветан Василев най-сетне трябва да се върне в България и да разкаже цялата истина за КТБ. “Той трябва да прояви отговорност и към хората, които са му се доверили, поверявайки средствата си в КТБ, така и към цялото общество”, каза служебният министър-председател.

Той коментира и опитите за създаване на правителство. Според очакванията му в средата на следващата седмица трябва да се възложи проучвателен мандат. “Или ще имаме успешен първи мандат, или няма да имаме правителство въобще. Моето лично желание и внушение към основните политически сили е да постигнат съгласие, да намерят допирните точки на компромиса и някъде към 10 ноември да имаме съставено правителство”, каза премиерът.

Сред най-важните задачи, свършени от служебното правителство, Близнашки посочи провеждането на честни и легитимни избори, внасянето в Народното събрание на проекта за актуализация на бюджета и възстановяването на нормалния диалог с Eврокомисията.

“Изпълнили сме 90% от поетите ангажименти. Този процент можеше да бъде по-висок, ако не се опираше до неща извън прерогативите на правителството, заяви Близнашки. Той изрази съжаление, че бюджетът не е бил актуализиран в края на мандата на предходното Народно събрание, защото това е създало огромни затруднения в работата на служебното правителство. “Ние много често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации, пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях”, коментира Близнашки. Той каза, че в началото на август са били изразходвани над 80% от средствата в държавния бюджет, предвидени за публичната администрация.

По отношение на нападките към служебното правителство, че правят чистка в държавната администрация Близнашки коментира, в никакъв случай не може да става дума за чистка. По думите му освободените ръководни кадри в държавната администрация са не 400 както се твърди, а 218. Останалите си били тръгнали сами.

“Правителството ‘Орешарски’ не си даваше сметка до каква степен хората не искаха те да управляват. Аз всеки ден в годината на протестите съм бил на улицата”, каза Близнашки в коментар за грешките на правителството. /”Дневник”/

.

Други медии излязоха със заглавия: “Изскочиха първите имена от крупните вложители в КТБ”

Сайтът bez-cenzura.com публикува прелюбопитен списък:

•Сергей Станишев и Моника Станишева. Имат влогове за общо 7 милиона лева.

•Емел Етем – бивша министърка и кадър на ДПС – 2.5 милиона лева.

•Веселин Пенев – депутат от ДПС – 1.1 милиона лева.

•Митхат Метин – депутат от ДПС – 700 000 лева.

•Ахмед Доган – на свое име има 880 000 лева.

•Отново Ахмед Доган – чрез подставени лица и фирми, включително и купени активи в “Булгартабак”, “Техномаркет” и др. – 50 милиона лева!

•Иван Костов – на свое име и на името на своето семейство – влогове над 1 милион лева.

•Стоян Александров, бивш министър и финансист – 1 милион лева.

•Нигяр Джафер, депутат от ДПС.

•Янко Янков, депутат от ДПС.

•Георги Първанов, бивш президент на България – 80 милиона лева.

•Александър Сталийски, син на бившия военен министър Александър Сталийски – 20 милиона лева.

•Жената на Александър Сталийски-син – 10 милиона лева.

•Вежди Рашидов, бивш министър на културата – 2.6 милиона лева. Него го оставяме на последно място с уточнението, че парите му не са крадени, а са спечелени с честен труд.

Сайтът обещава да публикува списък и на получилите кредити от КТБ.

Междувременно, електронното издание Frognews разкрива, че мнозина представители на ДПС от върховете на партията са имали тесни и близки финансови отношения с КТБ.

Според други източници в списъците би трябвало да има щефове на ДАНС, хора от БНБ, още депутати. Засега те не излизат. Или става дума за клюка, или списъкът се редактира някъде.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.