Home » Е-Списание, политика

Дилма Русеф отново е президент на Бразилия

2014.10.27 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agencia Brasil

Снимка: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agencia Brasil

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на изборния балотаж в неделя, предадоха световните агенции. Дилма спечели над 51% от гласовете, а нейният съперник – центристът Аесио Невеш – над 48%. Този вот раздели най-голямата латиноамериканска страна почти на две. Бразилците бяха разделени на привърженици на продължаването на социалните завоевания, измъкнали 40 милиона души от оковите на бедността, и тези на промяната, която би трябвало да съживи развитието на бразилската икономика.

142,8 милиона бразилци отидоха до урните в неделя и победата на кандидатката на „приемствеността“ Русеф се получи с разлика от три милиона гласа в огромната страна, имаща 200 милиона жители. Тази победа укрепва позициите на Работническата партия, която е на власт в Бразилия от 12 години.

В речта си след изборната победа Русеф призова всички бразилци „да се обединят заради бъдещето на Бразилия“ и заяви, че ще работи за осъществяването на политически реформи. Тя каза още, че иска да бъде „малко по-добър президент, отколкото е била досега“.

Първият мандат на Дилма Русеф като президент на страната започна от 2010 г. Тя е популярна сред бедните слоеве от населението заради социалната си програма. Миналата година нейното управление бе изправено пред предизвикателството на организирани протести срещу корупцията, които бяха свързани и с рекордните разходи за Световното първенство по футбол.

„Този президент е отворен към диалог. Това е топ приоритет на моя втори мандат“, каза още първата жена – президент на Бразилия, чийто баща е роден в Габрово и е поел по пътя на емиграцията, отвела го в Бразилия.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.