Home » българи зад граница, Избрано

Български “винени роби” мизерстват в Северна Италия

2014.09.22 Няма коментари
Spread the love

Български сезонни работници живеят при нечовешки условия в Италия. Независимо от подписаните договори, не се спазват и трудовите им права, информира БНР.

.

Снимка: Shutterstock.com

Снимка: Shutterstock.com

Българите са наети за гроздобера край град Асти, в една от най-популярните със своите вина северна италианска област Пиемонте. Там се произвеждат едни от най-хубавите шампанизирани вина – около 120 милиона бутилки годишно. Сезонните работници – около 150 души, получават по 5 евро на час за 10-15 работни дни. Имат обаче само двудневни договори с местни кооперации, които, освен, че не поемат грижата за подслон и храна, при здравословни проблеми не желаят намесата на здравните органи.

Българските гроздоберачи живеят в подобия на палатки, разполагат само с две химически тоалетни, а топлата вода е блян. С големи лишения успяват да спестят около 300-400 евро и непрекъснато трябва да искат полагаемото им се от своите работодатели.

Кметът на селището Канели, край което бивакуват българските гроздоберачи – Марко Габузи – заяви, че трябва да се вземат съответните мерки, за да не се допускат подобни ситуации. Досега за експлоатация на имигрантски труд се славеше само Южна Италия.

Източник:  в. “Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.