Home » Избрано, политика

Г. Котев: Как министър Щонов обслужва грабежа с вдигане цените на тока

2014.09.30 Няма коментари
Spread the love

Георги Котев, Gikotev.blog.bg

6-ти август 2014 г., служебния кабинет на Георги Близнашки, подреден от ГЕРБ-ерския президент Плевнелиев, встъпва в длъжност.

27-ми август 2014 г., министърът на енергетиката Васил Щонов дава първото си телевизионно интервю за бТВ. То е публикувано на интернет страницата на повереното му ведомство, което прави удобно използването му, за онагледяване на механизма за манипулация на народонаселението. Ето линка към интервюто:

Васил Щонов: Реформирането на енергийния сектор ще гарантира неговата стабилност в дългосрочен план

Министър Щонов не възразява срещу заявената от вицепремиера (и негова ресорна шефка) от предния ден, че НЕК губи по 50 милиона лева на месец от дисбаланса в цените, по които компанията купува и продава електроенергията.

26-ти септември 2014 г., министър Щонов дава пресконференция, за да защити необходимостта от 10% поскъпване на тока от 1-ви октомври и последващо поскъпване до достигане на 150% от сегашните нива, т.е. с 50% на горе. Пак от сайта на МИЕ:

Васил Щонов: Предприехме съвкупност от мерки за намаляване дефицита в енергетиката

Оп-палянкааааа….! Завесата се вдига? Щонов дава конкретни числа и това ни развързва ръцете да смятаме. След като няма изрично уточнение ние разбираме, че става въпрос за среднопретеглени (нормирани) цени по отношение на целия микс, т.е. не за конкретен източник (въглища, уран, слънце, вятър, вода или биомаса), а за всички заедно.

Първо – установяваме, че разликата в цените на които НЕК купува и продава е 52 лева.

Второ – проверяваме какво е средното натоварване на родната енергийна система от сайта на Електроенергийния системен оператор и приемаме, че то е около 3900 МВт, независимо, че на моментната снимка, която направих за онагледяване, то е по-голямо:

И сега се хващайте за калкулаторите! Денят има 24 часа? Тогава 3900 х 24 = 93 600 МВт.ч, т.е. среднодневно цяла България консумира 93 600 мега-ват-часа електроенергия. За тези от вас, които предпочитат по-популярната мерна единица, това прави 93 600 000 (деветдесет и три милиона и шестстотин хиляди) кило-ват-часа (КВт.ч). Приемаме, че месеца се състои от 30 дни? Тогава 93 600 х 30 = 2 808 000 МВт.ч. Такова количество електроенергия средномесечно НЕК купува по-скъпо и продава по-евтино, с разлика в цените от 52 лева? Тогава 2 808 000 х 52 = 146 016 000 лева, или почти 150 милиона лева!!!

Какво получаваме на практика, уважаеми дами и господа? Излиза, че средномесечната загуба на НЕК е ТРИ ПЪТИ по-голяма от заявеното от вицепремиера Захариева и мълчаливо прието от министър Щонов. Кое от двете е вярното? Или по-поавилно е да се попита дали въобще едно от двете е вярно?

Аз съм категоричен, че нито едната от двете “пързалки” не е вярна. Това може да се докаже, ако бъде осветена цялата информация, която се използва за определяне на цената в микса, а още по-добре – цялата информация от закупуването на горивата, през производството и препродажбите по веригата. Тогава ще стане още по интересно…

КАТЕГОРИЧЕН ИЗВОД – министър Щонов и вицепремиер Захариева най-нагло лъжат и целят обработване на общественото мнение в посока приемане “неизбежната необходимост” от повишаване цената на тока, с цел бъдещи грабежи.

Допълнителни аргументи!

Вчера, 29 септември 2014 г., беше публикувана авторитетна класация на 100-те най-добри (ТОП) компании в Юго-Източна Европа и в нея НЕК (Националната електрическа компания) е на завидното 19 (деветнадесето) място! Класацията можете да разгледате в детайли от ТУК. (Повече за изследването и извършителите от ТУК.)

И конкретната позиция на “предфалитната” НЕК:

Излиза, че за 2012-та година НЕК е загубила под 100 милиона лева, а за цялата 2013-та – под 150 милиона лева. Ако продължите да довършите сметката, която започнах по-горе, ще стигнете до “загуба” на НЕК на годишна база с много над 1.5 милиарда лева!!!

Посочените в класацията загуби на НЕК за двете предходни години се дължат най-вероятно на резкия спад в потреблението на електроенергия в страната през тези две години, а не на разлики в цените.

Вече са изминали близо 100 часа, откакто министър Щонов е дал въпросната пресконференция, на която се саморазобличава в нагла лъжа, и аз нарочно изчаках този период, за да видя дали някой от безбройните енергийни “експерти” да направи и ви предложи този елементарен сравнителен анализ. Ъ-ъ! Нито “експерти”, нито “политици”, нито “медии”, нито “институции”. НИ-КОЙ!

А вие, като се запознаете с фактите идете след 5 дни и пак им гласувайте доверието си! Те ще ви се отблагодарят с ново повишение от 1-ви януари. Честито!

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.