Home » Авторски страници

Ако Путин пролива кръвта на “сподвижниците”, ще бъде пометен заради нея

2014.09.01 Няма коментари
Spread the love

Коментар, провокиран от новината за поредно посегателство срещу опозиционери и дисиденти в Русия

 

Sankt peterburgРазбира се, че това, което става в момента в Русия, е централизация на властта и нова диктатура. За мен това е съчетание на самодържавие с партийна диктатура. Руското православие се очертава като идейна основа на новия режим.

Тази политико-идеологическа промяна намира много силна поддръжка у руснаците, които живеят в Русия. Естествено съществува и опозиция на процеса в лицето на многобройни дисиденти, както в самата Русия, така и извън нея. Те в болшинството си са много интелигентни и духовни хора. За съжаление тези духовни хора не предлагат нищо повече от отричането на самодържавието и диктатурата. Те не предлагат изход за Русия и руския народ.

Конформирането според обществената структура на западните демокрации или американската обществена система не може да стане в Русия. Никой мислещ човек, запознат с Руската история и духовност, не би могъл да си представи Русия, живееща по законите на европейските държави или Америка.

Това, на което сме свидетели в момента, не е временно отклонение в развитието на Русия. Тази промяна има дълбоки социални, исторически и духовни корени и тя е необратима и е за дълго.
В следващите години ще видим една нова все по-силна и независима Русия. Ще видим много насилие и ще се пролее много кръв в самата Русия. Ще видим гонения и убийства на много изключителни интелигентни и духовни личности. За съжаление това е неизбежно. Причините за това се крият в руската народопсихология, а доказателствата ще намерите в богатата руска история.

Надявам се новият руски елит, събиращ се около Путин, да е научил поне нещо от историята и да знае, че кръвта на руската духовна и творческа интелигенция никога не е била проливана безнаказано.

Тази кръв на интелектуалци идеалисти, отстояващи убежденията си до смърт, е причината за величието на руския дух. Именно заради тази кръв, пролята по време на царизма и в последствие по време на социализма, руския народ вярва в историческата си мисия. Заради тези вечни руски опозиционери „сподвижники“ руския народ не прие предлаганата му съдба на слуга на други народи и се сплотява днес около новия си самодържец. Путин е малък човек, издигнат от голяма вълна. И той трябва да помни, че ако пролее кръвта на „сподвижниците“, тази вълна един ден ще помете и него и всички около него, и то така, че имената им няма да се запомнят. Руския народ помни само тези, които обичат Русия до смърт.

 

Виктор Хинов

—————————————————————————————————

* Авторът е български емигрант в САЩ, който има и руски етнически корен.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.