Home » Авторски страници, българи зад граница

Проблем с българското училище в Сао Пауло

2014.09.04 Един коментар
Spread the love

Изглежда, че в Българското училище в гр. Сао Пауло, Бразилия, има проблем. Директорът на училището Михаил Кръстанов и негови съмишленици са инициирали петиция* и писмо до български официални институции във връзка със случая, в които се казва, че дейността на това българско училище зад граница е стопирана и саботирана. 

Каква е причината за тази петиция и за какво се апелира в нея може да се прочете по-долу.

————————————————————————

ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В САО ПАУЛО СРЕЩУ УЗУРПАЦИЯ

 

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

ДО МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ДО ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, РОДОЛЮБЦИ, ПРИЯТЕЛИ И СЪРАТНИЦИ НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ В САО ПАУЛО, ПАТРИОТИ

 

Untitled3Приятели,

Уведомяваме Ви, че дейността на българското училище в Сао Пауло е стопирана и саботирана от нараснали антибългарски прояви, провокирани и предвождани от Катарина Паслар, в качеството й на шеф на Културната асоциация на българите в Бразилия (бесарабски българи). Използвайки своята власт, тази жена привлича на своя страна хора, нямащи нищо общо с училището, и ги назначава от свое име на длъжности, опитва се да присвои ресурсите на училището и чрез доказани лъжи, шантажи и машинации обърква и българските държавни институции с цел присвояване и впоследствие обезличаване на едно училище в Сао Пауло – храм на българската духовност. Българският посланик в Бразилия, възмутен от случващото се в Сао Пауло, е изпратил вече 2 грами до българските държавни институции, алармирайки ги за антибългарския саботаж на Паслар. Ръководството на българското училище също е алармирало всички държавни органи за случващото се.

Настояваме за разследване на личността Катарина Паслар, незабавното й отстраняване от длъжност и назначаването на достоен нов председател, българоговорящ, който да върне доверието на българската общност в културната асоциация, която в момента е превърната в символ на антибългарщината.

Разчитаме на всички приятели, българи и съратници да подкрепят мисията, независимо къде се намират по света.

 

Българска общност в Бразилия

—————————————————————————————————————————

* Петицията може да се намери на адрес: http://www.peticiq.com/96809 .Тя е подкрепена и от водещата на предаването “Облаче ле бяло” и бивша председателка на Държавната агенция на българите в чужбина, бесарабската българка Райна Манджукова.

 

One Comment »

 • Mariana said:

  “”Българското училище в Сао Паулу най-вероятно ще остане без субсидии за учебната 2014-2015 година.”
  Така отговори на запитване на Клуб Z Лазар Додев – директор на Дирекция “Организация, контрол и инспектиране” към Министерството на образованието и науката (МОН).
  Причина за евентуалното лишаване на училището от субсидия е в Катарина Паслар – председател на Културната асоциация на българския народ в Бразилия (КАБНБ), самообявила се наскоро за единоличен ръководител на учебното заведение…

  Проблемите всъщност започват още през 2012 г. с избирането на Катарина Паслар за председател на КАБНБ. Това разказа пред Клуб Z Михаил Кръстанов – председател на Училищното настоятелство. Той твърди, че неговото освобождаване от поста и направената бърза рокада на целия екип на училището е без никакво законово основание. Заповедите за уволненията на преподавателите са издадени лично от Паслар. Така смятат и членовете на Родителския съвет.

  През учебната 2012-2013 г. Паслар не отблокирала субсидиите за училището, получени в банката по сметка на КАБНБ. Учителите преподавали месеци наред, без да получават полагащите им се възнаграждения, които се изплащат от субсидиите. Учебниците и помощните материали за учениците били придобити със закъснение с помощта на дарения или със средства на родителите. Отгоре на всичко Паслар забавила подписването на отчета и български дипломати в Бразилия трябвало да молят МОН за отсрочка.”

  http://www.clubz.bg/7845-uzurpaciq_ostavq_bez_subsidii_bylgarskoto_uchilishte_v_braziliq

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.