Home » Авторски страници

Хаштаг #Няма да платим грабежа в енергетиката

2014.09.04 Няма коментари
Spread the love

10641236_10202040943020170_6175076428032156973_n

“Не увеличение на цената на електричеството, а осъдени за грабежа в енергетиката и конфискуване на имуществото им, за покриване на задълженията на НЕК. Задълженията на НЕК са заради Цанков камък, Белене, дългосрочните договори на частните Марици, зелената енергия и износът на електричество от 2005 г. само от специални фирми.” Това пише в група във Фейсбук  #Няма да платим грабежа в енергетиката

А група “Протестът – и как продължаваме” излиза със “СПИСЪК НА ЛИЦАТА,ЧИЯТО ДЕЙНОСТ ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ПРОВЕРИ, КАКТО И ДА ИМ БЪДЕ НАПРАВЕНА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ ОТ НАП ЗА ДОХОДИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ”.

Публикуваме този списък така, както е бил съставен, заедно с допълнителните обяснения към него и линковете за използваните източници от съставилите го.

—————————————-

 

Untitled

1. ДАНАИЛ ТАФРОВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НЕК – ПОДПИСАЛ ДОГОВОРА НА МАРИЦА-1.

2. ПЕТЪР ЖОТЕВ – МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА В ПРАВИТЕЛСТВО НА ИВАН КОСТОВ, РАЗРЕШИЛ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА НА МАРИЦА-1

3. КОНСТАНТИН ШУШУЛОВ – 4 юли 2005 г. /ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САКСКОБУРГОТСКИ Е В ОСТАВКА/ ДКЕВР с председател Константин Шушулов излиза с решение за високата изкупна цена на електроенергията от ТЕЦ “Марица-изток 1”

4. РУМЕН ОВЧАРОВ – ПРЕЗ 2005 Г. ПОДПИСВА ЦЕНИТЕ НА МАРИЦИТЕ И ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ, С КОИТО СА ЗАЛОЖЕНИ ЗА ОБЕЗПЕЧЕНИЕ СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. ПОДПИСВА И АНЕКСИ КЪМ ГАЗОВИТЕ ДОГОВОРИ С РУСИЯ ПРЕЗ 2006 Г., ОТ КОИТО БЪЛГАРИЯ ГУБИ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА. Източени са 90 млн. лв. от износ на електроенергия от швейцарската фирма EFT само на първия етап, а на втория има износ за още над 300 млн. лв., с подписи на принципала Овчаров. Фирмата 2 години изнася без конкурс, а после е организиран такъв – големи енергийни компании изпращат факсове, че уж са участвали в него, като те се оказват пълен фалшификат.

5. ВАСИЛ АТАНАСОВ – Изпълнителен директор „НЕК“ ЕАД, подписал високите цени за изкупуване на енергия на Марица-1 и Марица-3 и особените залози. На 09.03.2006 г. – подписал допълнителните споразумения на Марица-1 и Марица-3.

6. ЛЮБОМИР ВЕЛКОВ– Главен Изп.Директор „НЕК“ ЕАД – докладът на финансовата инспекция констатира, че нарушенията са правени основно при управлението на Тройната коалиция и именно от шефовете на НЕК по това време Любомир Велков и Мадрик Папазян.Прокуратурата заведе дела за за безстопанственост в особено големи размери – 200 милиона евро. Националната електрическа компания (НЕК) е претърпяла финансови загуби в размер на 36 557 605 лв. в резултат на допуснати множество нарушения на закона за обществени поръчки при сключването на договора за заем от 250 млн. евро с френската банка BNP Paribas, с който трябваше да бъде финансиран проектът за АЕЦ “Белене”. Това сочат констатациите от проверката на НЕК, извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която приключи през първото тримесечие на 2013 г. заедно с още 126 проверки. Подписвал и допълнителните споразумения на Марица-1 и Марица-3.

7. МАРДИК ПАПАЗЯН – Изп.Директор „НЕК“ ЕАД. Докладът на финансовата инспекция констатира, че нарушенията са правени основно при управлението на Тройната коалиция и именно от шефовете на НЕК по това време Любомир Велков и Мадрик Папазян. Проверката на АДФИ е установила 15 нарушения на режима за възлагане на обществени поръчки. Според агенцията НЕК е сключил необоснована рискова финансова сделка с BNP Paribas. Въпросното кредитното споразумение беше подписано на 21 май 2007 г. за срок от 5 години (заемът беше удължен с една година и падежът му е на 21 май 2013 г.), а през юли същата година BNP сключва споразумение с общо 8 банки за синдикиран заем. Тогава изпълнителни директори на НЕК са били Любомир Велков и Мардик Папазян. Подписвал и допълнителните споразумения на Марица-1.

8. КРУМ АТАНАСОВ – Изп. Директор „НЕК“ ЕАД – има 21 години стаж в енергетиката, от които десет – на ръководни постове. Кариерата му тръгва от електроснабдителен клон в Кюстендил към НЕК, минава през „Електроразпределение – София област“ и ЧЕЗ. Подписвал и допълнителните споразумения на Марица-1 и Марица-3.

9.МИХАИЛ АНДОНОВ – Изп. Директор “БЕХ“ ЕАД. Не трябва да се пропуска едно от странните кадрови решения на Министър Добрев, разбира се със знанието и съгласието на Борисов. Това кадрово решение е Михаил Андонов, който от 2002 година е зам. главен счетоводител в “НЕК” ЕАД, а от 2009 г. до 2011 г. е главен счетоводител в “НЕК” ЕАД. През 2011 година за известно време Андонов е и Изпълнителен директор на “НЕК” ЕАД. Т.е. точно повремето, в което са усвоени заемите по АЕЦ “Белене” и по времето, когато са похарчени всички пари по Белене и Цанков Камък, този човек е бил последователно зам. главен и главен счетоводител, т.е. без неговото знание и подпис не е могъл да бъде похарчен нито един лев от страна на Националната електрическа компания ЕАД.

По негово време като изпълнителен директор на НЕК са присъединени най-много фотоволтаични мощности, по негово време Ей и Ес започна да продава електроенергия на НЕК ЕАД и множество други неща, които днес коментираме. Подписвал и допълнителните споразумения на Марица-1 и Марица-3.

10. ИВАН ЙОТОВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕНЕРГИЙНИЯ СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР- С негово решение са спрени петте блока на ТЕЦ “Марица Изток 2″. Г-н Йотов в конфликт на интереси- фирмата “Вел Солар” на съпругата на енергийния шеф – Велина Йотова. Намира се в село Татарево край Хасково и е с капацитет от 80 kW. Велина Йотова обаче има още една фирма за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници –” Ю Ес Ю енерджи”. В село Маленово край Стралджа и още село Карбинци е закупен от фирмата на съпругата му “Вел Солар” за 7 200 лв. Площта от 2 331 кв. м е излязла по 3 лв. на кв. м, а инсталацията е покривна.

11. КРАСИМИР ПЪРВАНОВ – бивш изпълнителен директор на НЕК. “Красимир Първанов е бил предупреден, че ще бъде уволнен, ако подпише меморандума за АЕЦ „Белене”, който Русия иска. Това означава, че е оказан много сериозен натиск, което показва, че националната сигурност на България е заплашена и е пробита”. “Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста, във версията, която му беше забранено да подписва”, изтъкна министър Трайчо Трайков.

Синът му Петър Първанов, макар и едва на 20 години, открива голям соларен парк в село Гюргич край Видин през фирмата си ”Пи Паур”. Конфликтът на интереси е очевиден – бащата като директор на НЕК изкупува скъпата енергия от по 728 лв. на мегаватчас на сина си.

Другата фирма на Петър Първанов “Пи Енд Пи Солар” има още два фотоволтаика край Видин и продават електроенергия на НЕК на цени от 567 и 485 лв. на мегаватчас. Самият бивш енергиен шеф също е построил слънчева централа от 1 492 kW в съседство до тези на сина си.

12. АНЖЕЛА ТОНЕВА – ЧЛЕН НА ДКЕВР ОТ 2002 Г.- работи в ДКЕВР от 2001 г. – първоначално като шеф на дирекция, а година по-късно става член. Подписва общите условия на ЕРД-тата, приема и одобрява разходите им, заради които също се повишава цената на ел.енергията. НЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ОЧЕВИДНИ НАРУШЕНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА.

13. ЦВЕТАНКА АНДРЕЕВА-ЧЛЕН НА ДКЕВР ОТ 2010 Г. ВиК-инженер. Подписва общите условия на ЕРД-тата, приема и одобрява разходите им, заради които също се повишава цената на ел.енергията. НЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ОЧЕВИДНИ НАРУШЕНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА.

14. МИЛЕНА МИЛАНОВА, ЧЛЕН НА ДКЕВР ОТ 2010 Г. – че е юрист с 20 години стаж, от които 12 години като главен юрисконсулт в Столична община. Участвала е в преговорите на общината за промяна на договора с концесионера “Софийска вода”. През 2007 г. е станала шеф на дирекция в Агенция за финансово разузнаване, която през 2008 г. се вля в ДАНС. Явно ще е воден комисар. Подписва общите условия на ЕРД-тата, приема и одобрява разходите им, заради които също се повишава цената на ел.енергията. НЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ОЧЕВИДНИ НАРУШЕНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА.

15. АНДОН РОКОВ – ЧЛЕН НА ДКЕВР ОТ 2010 Г. Работил е като юрисконсулт и зам. главен юрисконсулт на “Булгаргаз” от 1996 до 2005 г, бил е синдик на “Ново Химко” и адвокат. За него се посочва, че има професионален опит като юридически консултант и адвокат в областта на транзита, преноса, разпределението и търговията с природен газ и електрическа енергия, в нормативната уредба в областта на енергетиката, което го прави подходящ за енергиен комисар. Подписва общите условия на ЕРД-тата, приема и одобрява разходите им, заради които също се повишава цената на ел.енергията. НЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ОЧЕВИДНИ НАРУШЕНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА.

16. ЕВГЕНИЯ ХАРИТОНОВА –ЧЛЕН НА ДКЕВР ОТ 2010 Г.- 37-годишната й кариера е свързана с работа в продължение на 20 години в “Техенерго”, а след това в НЕК и нейни поделения. През 2007 г. отива в създадения “Електроенергиен системен оператор”, а последно е работила в компанията “Електриксити”. Последните години се занимава с определяне на условията за присъединяване на производители и потребители към електропреносната мрежа. ПОНАСТОЯЩЕМ ШЕФ НА ДКЕВР.
Подписва общите условия на ЕРД-тата, приема и одобрява разходите им, заради които също се повишава цената на ел.енергията. НЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ОЧЕВИДНИ НАРУШЕНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА.

17. ДИМЧО МАРГИТОВ – ЧЛЕН НА ДКЕВР ОТ 2010 Г. е работил в “Електроразпределение-Столично” и в ТЕЦ “Варна”. Подписва общите условия на ЕРД-тата, приема и одобрява разходите им, заради които също се повишава цената на ел.енергията. НЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ОЧЕВИДНИ НАРУШЕНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА. ДОПУСНАЛ ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД С ПРИЕМАНЕ НА УСЛОВИЯТА НА ЕРД-ТАТА ЗА МНОГОКРАТНО НЕЗАКОННО И ПРЕСТЪПНО, КАКТО СЕ ОКАЗВА, ПОВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА.

18. АНГЕЛ СЕМЕРДЖИЕВ –ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР ОТ ОКТОМВРИ 2009 Г. ПОДПИСВА ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ НА ЕРД-ТАТА , В КОИТО Е ЗАЛОЖЕНО АВАНСОВО ПЛАЩАНЕ НА СМЕТКА ЗА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ЗА ТЪРГОВЦИТЕ. СЕЗИРАЛ ПРОКУРАТУРАТА ЗА НАРУШЕНИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В ЕНЕРГЕТИКАТА, НО НЕ УВЕДОМИЛ МЕДИИТЕ И ОБЩЕСТВОТО. ДОПУСНАЛ ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД С ПРИЕМАНЕ НА УСЛОВИЯТА НА ЕРД-ТАТА ЗА МНОГОКРАТНО НЕЗАКОННО И ПРЕСТЪПНО, КАКТО СЕ ОКАЗВА, ПОВИШАВАНЕ ЦЕНАТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА.

Правителството на Костов през април 1988 г. сключва Договор за доставка на руски природен газ.
Основните контрагенти са РАО ”Газпром” и „Булгаргаз” ЕАД. Договорът подписва от руска страна Рем Вяхирев, а от българска Евгений Бакърджиев. Представителят на Световната банка Рей Томкинс го нарича ”ужасяващ” договор.

Ще цитираме само две от многото неизгодни клаузи, като ”take or pay”, която задължава България да плаща 80% от договорените но неизползвани количества газ. Предвижда се за срок от 10 г. ежегодна доставка от 6 млрд. куб. м. газ, при годишно потребление 3 – 3,5 милиарда.
Невзетите количества, които ще бъдат значителни, трябва да се заплащат, което прави загуби от много милиона долари годишно. Предвижда се транзитна такса 1,67 долара за всеки 1000 куб. нанометра газ, на всеки 100 километра.

В същото време, страната ни заплаща за транзита през Румъния 2,67 долара. За целия 10 годишен период държавата ни ще губи около 200 млн. долара.

Трябва да се внесе яснота по една изключително важна тема – каква е позицията на Костов по въпроса за АЕЦ ”Белене”. На 21 януари 2000 г. Висшия експертен съвет на Агенцията по енергетика и НЕК вземат решение, в което обявяват АЕЦ ”Белене” като новата ядрена мощност на България и, че се предпочита пред строежа на блок 7 на АЕЦ”Козлодуй”.

През януари 2001 г. вицепремиерът Жотев подготвя доклад, с който препоръчва строежа на АЕЦ ”Белене” да бъде размразен. Докладът е прочетен пред Народното събрание.

Може би трябва да направим друг, много по-важен извод: Иван Костов, също като БСП, провежда линия на енергийно обвързване на България с Русия.

Той продава „Нефтохим” на руснаците на безценица и обвързва огромния комбинат да работи само с руски нефт. Подписва 10 годишен договор за доставка на газ при изключително неизгодни за страната условия. Действа за още по-голямо обвързване с Русия в областта на ядрената енергетика.

Продажбата на Кремиковци за 1 долар!

Приватизацията на „Нефтохим” на нищожна цена и с явна лъжа, че инсталациите на комбината могат да обработват само руски нефт.

Така стоят нещата и с приватизацията на другата голяма рафинерия – ”Плама”, съзнателно натикана в сложни приватизационни комбинации и нечестни игри.

С нечисти намерения Иван Костов предлага СДС да закупи банката на Атанас Тилев – Банка за земеделски кредит, която фалира и Тилев чрез нея измъква милиони в чужбина, завлича банки, държавни и частни фирми и граждани.

През юни 2000 г. Богомил Бонев прави скандални разкрития около приватизацията на най-голямата българска банка – Булбанк и иска оставката на Костов. Един голям скандал, който също много бързо и умело е потулен.

Съмнителна е сделката с продажбата на БТК, която е продадена на цена, няколко пъти под реалната.

Кръгът около Костов, известен като кръгът ”Олимп” – Красимир Стойчев, ресторантьорът Славчо Христов, станал благодарение на Костов банкер, братята Джанкови, Мая и Георги Кирчеви и други, станаха банкери, олигарси, крупни бизнесмени, натрупаха много пари и закупиха много имоти, построиха хотели, бизнес сгради и жилища.

Кръгът “Олимп”, СИБанк – държава в държавата:

Кръгът “Олимп” измества “Мултигруп” и “Орион” и обхваща цялата държава. “Най-голямото постижение на управлението на СДС бе криминалната приватизацията, наречена така от гл. прокурор Никола Филчев.

Чрез МАСОВАТА приватизация, с гл. приватизатор Александър Божков 1050 предприятия бяха БУКВАЛНО подарени на учредените за целта фондове. Същите бяха основани от различни мафиоти и много малка част – от сериозни предприемачи.

След време предприятията се продават и препродават. Същата схема действа и когато се купуват имоти от общини или министерства. Приватизационните измами нямат аналог, грабежи което ще остават завинаги черно петно в историята на България.

Големият удар била покупката на фалиралата Стопанска банка. По това време шефката на “Банков надзор” в БНБ е Емилия Миланова, кума на семейството на премиера. Кръгът “Олимп” успява да осъществи несбъднатата мечта на Мултигруп. Контролираната от Сл. Христов БРИБанк се ангажира да плати 80. 1 млн. лв. на кредиторите на “Стопанска” (през септември 2000 г. ).
БРИБанк се преименува на Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк), а Георги Прохаски, съветник на бившия вицепремиер Александър Божков, става изпълнителен директор на мястото на напусналия президентски съветник Красимир Ангарски.

Така империята “Олимп” сложи ръка на ВПК в България.

Стопанска банка бе сред основните кредитори на предприятията от ВПК.

А бившата БРИБанк бе и агент по приватизацията на “Арсенал”, “Бета”, ” Пима”, и “Трема”. Близки до СИБанк РМД-та и с пари на финансовата институция купиха и най-апетитните парчета от българските летни и зимни курорти. Октомври 2000 г. “Бороспорт” – дружеството, което стопанисва любимия на СДС-актива зимен курорт, е приватизирано от РМД “Самоков Боровец 21” за цена от 4.9 млн. долара, платени в брой. Януари 2001 г. “Турист инвест” – Цюрих купува 60% от “Пампорово” АД срещу 11 млн. долара в брой.

“Националният осигурителен институт” решава да даде обслужването на половината от парите за пенсиите на Стопанска и инвестиционна банка, която ще оперира с около един милиард лева на година. Парчетата, които Христов и приближеният му кръг усвояват, се подреждат в империя. Така СИБанк се превръща в държава в държавата, близка до премиера и управляващите.
Следователно БНБ няма да посмее да я пипне. Към трезора текат парите на много държавни фирми и институции. Около нея се структурират отрасли, сектори и предприятия с предсказуемо добро бъдеще.

Ето как с помощта на държавата една българска банка се превръща в ключов фактор за икономиката на страната. За по-малко от три години се слага ръка на военно-промишления комплекс, на основни предприятия в индустрията и транспорта и мощно навлизане в туризма. И съдебната система, БТК, НЕК, НОИ, МВР, митниците, тотото, “Лукойл Нефтохим”.

Почти целият държавен бюджет се обслужват вече от частната банка, оглавявана от Славчо Христов. След най-големите морски и планински курорти, цигарени фабрики, военни заводи, строителни и застрахователни дружества, това е поредното завоевание в империята ОЛИМП.
Кръгът “Олимп”, СИБанк – държава в държавата.

По време кабинета на Симеон Сакскобурготски.
След падане от власт на кабинета на корупцията, най-галената банка на държавата Славчо Христов я предава и шеф става Цветелина Бориславова, приятелката на Б.Борисов.

19. АСЕН ГАГАУЗОВ – МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТВОЙСТВОТО В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ.- Одиторът от Сметната палата Хюсеин Чауш не е подписал одита на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за 2008 година. Става дума за безконтролно разходвани 1.111 млрд. лева. Около 650 млн. лева от тези средства са по сключени сделки за изпълняване на инфраструктурни проекти, други 161 млн. лева са изтеглени като кредити от чужди банки, а 287 млн. лева са поети бъдещи задължения. С липсата на одит на МРРБ са покрити много съмнителни сделки, а Асен Гагаузов се оказва национален шампион на Тройната коалиция по допълнителни разходи.

Предусещайки краха на правителството на Станишев и “съдружници”, червеният министър Асен Гагаузов се заел да подсигури бъдещето си, в което няма да строи магистрали и да раздава земя на олигарси за жълти стотинки. През пролетта на 2009 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството обявил на търг десетки плажни ивици. И по някаква “случайност” почти всички апетитни плажове по Черноморието били взети от сливенски бизнесмени, за които се мълви, че са подставени лица на Гагаузов. В Приморско Гагаузов се прицелил в най-хубавия плаж – Северния. За тази цел създали фирмата “Аноя”, представлявана от сливенската адвокатка Тонева. А търгът за плажа провели в сградата на Министерството за регионално развитие и благоустройство, където се явили още две фирми – “Фелинг” ООД и “Йоана Транспорт” на приморските бизнесмени Златин Бодуров, Христо Велков и Начко Найденов. Седмица преди търга в Приморско се заговорило, че Гагаузов иска 50 000 лева рушвет, за да се откаже от претенции към Северния плаж. Рушвет обаче не бил даден и конкурсът спечелила фирма”Аноя”.

Две вятърни електроцентрали има и синът на депутата от БСП и бивш министър Асен Гагаузов. Те са построени върху имоти на Министерството на земеделието, получени чрез заменка, която му е струвала 45 стотинки на кв.м.

Ветрогенератори в село Воденичане край Ямбол официално се водят на сина на Асен Гагаузов – Павлин през фирмата му “Еко инвест 2004″. Според местните хора обаче бащата реално движи бизнеса. Непосредствено до ветрогенераторите синът на депутата е построил и фотоволтачина електроцентрала. Цената на 1 мегаватчас произведена електроенергия тук е 485 лв. Парцелът под инсталациите също е бил държавен и е закупен на цена от 1,70 лв. на кв.м.

Асен Гагаузов в графата на декларацията си е написал, че такъв конфликт със свързани лица – няма.

20. ДЕЛЯН ДОБРЕВ – МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА, ИКОНОМИКАТА И ТУРИЗМА ПРИ БОЙКО БОРИСОВ – ПОДПИСВА КОНЦЕСИЯТА НА “ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТЪЛС” ЗА КРУМОВГРАД. ПО ВРЕМЕТО, В КОЕТО ТОЙ Е МИНИСТЪР, СА ПРИСЪЕДИНЕНИ НАЙ-МНОГО ВЕИ МОЩНОСТИ КЪМ МРЕЖАТА.

Хора и фирми, пряко свързани с властта, получават над 70 млн. лв. годишно от ВЕИ мощности, присъединени към мрежата по време на управлението на ГЕРБ. В зеления списък челно място заемат Цветелина Бориславова (9.1 млн. лв. годишни приходи от ВЕИ), Иво Прокопиев (9.4 млн. лв.), Николай Вълканов (9.4 млн. лв.) и редица други, включително свързани с Румяна Желева лица.

21. КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ –„ФРОНТИЕРА”. КЪМ ДНЕШНА ДАТА ВСИЧКИТЕ МУ ФИРМИ С ИМЕТО „ФРОНТИЕР” СА ЗАКРИТИ ИЛИ ПРЕХВЪРЛЕНИ НА ТРЕТИ ЛИЦА, А Г-Н ГЕОРГИЕВ Е РЕГИСТРИРАЛ НОВИ.

Според пресата, Георгиев е един от най-богатите хора в България и живее главно в Швейцария. Той и Румен Овчаров заедно са завършили Московския институт по енергетика и отново са се запознали, когато Георгиев е работел за партийния комитет в Енергопроект, където Овчаров е работел. Главната фирма на Георгиев, Frontier, присъства там, където са парите – енергетика, недвижими имоти, нефтопроводи, магистрали, военни офсети и т.н.

Георгиев обикновено създава концепцията на даден проект, а след това възлага реалната работа на различни инженерингови и технически фирми. Той е рентиер, който цели да получи голям дял от мултимилионни сделки. Георгиев е главният юридически консултант зад ползващата се с лоша корупционна слава сделка за автомагистрала „Тракия“.

Георгиев е бил консултантът и лобистът зад три важни проекта – „Каскада долна Арда“, „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“ – където инвестициите надминаха 800 милиона щатски долара. При „Марица Изток 3“, Георгиев беше главният лобист за американската фирма „Entergy“, която спечели поръчката в неконкурентен процес, след като беше номинирана от енергийния министър Иван Шиляшки като „стратегически инвеститор“. Членове на социалистическата партия твърдят, че Шиляшки и повечето големи фигури в енергийното министерство по време на управлението на Иван Костов са били под личния надзор на Георгиев. Георгиев също беше ангажиран във ВЕЦ „Цанков Камък“ и язовир „Яденица“, както и в договорите за доставка на ядрено гориво за „Козлодуй“.

Повечето българи познават Георгиев покрай скандала с Топлофикация, когато се разкри че той и възрастната майка на Валентин Димитров, която също е заплашена от обвинения в пране на пари – са партньори във фирма за недвижими имоти. Георгиев, който няма официална позиция в министерството, участва в официалните срещи на Овчаров редовно и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Руските енергийни служители са повдигали въпроса за присъствието на Георгиев на междуправителствени преговори, докато служители на Citigroup са напускали презентация заради неговото присъствие.
Георгиев беше намесен в скорошното решение на енергийното министерство да възложи (без конкурс) 14-годишна поръчка на руската фирма ТВЭЛ, която да снабдява Козлодуй с ядрено гориво. Сделката е очевидно неизгодна, тъй като горивото струва с 40% повече, отколкото в Русия, и се твърди, че горницата е разделена между български (25%) и руски (40%) посредници.

22. БОГОМИЛ МАНЧЕВ. Присъствието на Богомил Манчев в областта на енергетиката, по-специално в ядрения сектор, е натрапчиво. Неговата инженерингова и консултантска фирма „Риск инженеринг“, основана през 1992 г., е започнала работа като подизпълнител на Westinghouse за проект на ЕС ФАР, свързан с блокове 1-2 на АЕЦ „Козлодуй“. От тук, влиянието на Манчев и на „Риск“ расте, тъй като той печели няколко последователни проекти по ФАР за подобряване на сигурността и по мерките за сигурност в Козлодуй, блокове 3 и 4, за подготовката на документацията по разработката на урановите мини в Симитли и Доспат, за оценката на възможни депа за съхраняване на радиоактивни отпадъци и т.н.

По времето на министър-председателя Симеон Сакс-Кобург-Гота, (2001-2005), мощта на Манчев в областта на енергетиката е смятана за всеобхватна. Манчев контролира всички обществени поръчки в сектора. Манчев се държеше като, а и беше смятан за „министър на енергетиката в сянка“, със значително влияние върху министър Милко Ковачев (Милко Ковачев е завършил ТУ София три години преди Манчев и двамата са били колеги в „Козлодуй“). Манчев контролира кадровите назначения, в свързаните с държавата енергийни асоциации и е съветвал Ковачев какви стъпки да предприема по отношение на обществени поръчки в сектора. Влиянието на Манчев, отчасти дължащо се и на липсата на подкрепа за Ковачев в коалицията, спечели на министъра прякор „Министъра на Риск Инженеринг.“

Манчев получава повечето от работата в енергийния сектор. Манчев има дял в 10 различни фирми и е подизпълнител на стотици други. Манчев контролира „всичко“ в Козлодуй. Манчев притежава първия лиценз за търговия с елекроенергия в България, държи квотата на „Козлодуй“ на националния пазар и е отговорен за всички обслужващи и ремонтни договори в централата. Често срещана шега между журналистите е, че той е „приватизирал“ дори входа и изхода на „Козлодуй“.

Смята се, че Манчев упражнява силно влияние върху директорите на „Козлодуй“ и НЕК, чийто предишен заместник-председател е бивш служител в „Риск“. По подобен начин НЕК използва Корпоративна Търговска Банка за по-голямата част от бизнеса си, която според „Капитал“ има тайно партньорство с Риск. По-нататъшно потвърждение дойде, когато уважавана енергийна компания от САЩ наскоро се оплака, че мениджмънтът на „Козлодуй“ се опитва да им наложи „Риск инженеринг“ като подизпълнител или партньор, в области, където „Риск инженеринг“ не са компетентни.

Още повече, Манчев и Риск поддържат тесни работни връзки с австралийско-американската компания WorleyParsons. През 1998 г., Манчев и Риск сформираха бизнес партньорство с Парсънс, по-специално с техния регионален директор в Европа, Джурица Танкошич (Djurica Tankosic), американски гражданин. Съвместна фирма, наречена GCR беше основана, за да модернизира блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“, която беше проведена от Westinghouse. Взаимоотношенията между Манчев и Танкошич, според сведенията, са много близки. Адресът на Parsons E & C Bulgaria е същият като на „Риск инженеринг“.

През 2004-та година НЕК възложи две поръчки, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“ — доклад за въздействието върху околната среда и технико-икономическо изследване, с цел подготовка на документ за парламентарната комисия по енергетика. Договорите бяха оценени на 8 милиона долара и бяха възложени, без обществена поръчка на Parsons, като „Риск инженеринг“ поема по-голямата част от работата, и по-специално в доклада по екологията. Подобно технико-икономическо изследване беше проведено през 2000 г. от „Енергопроект“, бившата държавна институция за разработка на енергийни проекти, за 150 000 щатски долара., както и беше направено и изследването за околната среда в „Козлодуй“ през 1999 г. Според енергийните експерти, които са работили върху горните проучвания, докладите на Parsons и Манчев не са били съществено различни от по-ранните доклади и са в повечето случаи просто „копи-пейст“ от старите доклади. Това едва ли трябва да изненадва някого, тъй като Манчев притежава архива на „Енергопроект“. При това, подобни доклади в САЩ и ЕС струват не повече от един милион долара. Както каза един критик на проекта: „Не трябва да си икономист, за да разбереш, че НЕК можеха да получат много по-добра цена за изследването.“ През 2004 г., Евдокия Манева, бивш министър на околната среда, се опита да бие камбаната за сделката и поиска прокурорите да разследват случая. Министър Ковачев продължи да твърди, че договорите са законни и са в съгласие с член 19 на Закона за обществените поръчки, според който проекти по проучване и развитие могат да бъдат договаряни директно.

България БЕШЕ водещият износител на електричество на Балканите и снабдяваше с електроенергия Косово, Албания, Сърбия, Македония, Гърция и др. През 2005 г. НЕК (която още държи монопола върху износа на електроенергия) изнесе рекордните 7,5 млрд. киловатчаса, и така превърна България в четвъртия най-голям износител на електроенергия (след Франция, Чешката Република и Полша). Обаче, 90% от тази енергия не се продава от НЕК, а от български и чуждестранни посредници, които получават електричеството от НЕК на ниска цена и го препродават с огромна печалба.

Използването на посредници е очевидно неизгодно за българската държава. НЕК, чрез тези уговорки, губи 47 милиона щатски долара печалба годишно. В допълнение, фирмите, на които НЕК избира да продава електричество, са същите съмнителни фирми. През 2005 г., главният износител на българска електроенергия е сръбската компания EFT, която чрез сестринската си компания, „EFT България“ осъществи 70% от износа. Интересно, EFT България се притежава от фирма на Манчев, „Energy Finances Group“. Танкошич по подобен начин е активен в износа на електричество. Свързаните с него фирми изнасят електричество за Албания. По подобен начин, Манчев е главният посредник при вноса на въглища в България, за ТЕЦ-овете в Русе и Варна.

Използвани източници:

http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/1479/documents.
http://www.ekipnews.com/news/world/svetyt_za_nas/_uikilijks_za_energijnata_mafiq_ot_shilqshki_prez_milko_kovachev_do_rumen_ovcharov/106356/
http://tv7.bg/jega/Video/9676662
http://radar.bg/bg/pattern.php?id=179&search=%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%20%D0%93%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%BE%D0%B2
http://plovdivchanin.com/2013-01-07-14-16-25/15572-%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%95%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2.html
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=663295

Част от грама на американското посолство в София, извадена на светло от Уикилийкс, и публикувана в balkanleaks.eu и www.bivol.bg

Част от грама на американското посолство в София за злоупотребите в българския енергиен сектор, публикувана в balkanleaks.eu и www.bivol.bg

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.