2024-05-01

1 thought on “Уестингхаус изобличава Драгомир Стойнев в лъжа

  1. Споразумението за 7-и блок на АЕЦ Козлодуй, подписано с Уестингхаус от същото това правителство с мандатоносител БСП и икономически министър от БСП, срещна категоричната съпротива … от самото БСП. Нещо повече – от експертите по темата и защитници на ядрената енергетика.

    Тоталният сблъсък управляваща партия – правителство става още по-абсурден, ако си припомним, че същият член на кабинета Драгомир Стойнев само преди дни бе фаворитът на Станишев за лидер на партията, в която сега просто не знаят кой, какво и защо подписва и как на „Позитано” никой нищо не знае.

    Първата реакция на недоумение около подписаното споразумение на последното заседание на кабинета изрази Георги Кадиев във Фейсбук: „Винаги когато едно правителство тайно подписва проект за 5.3 млрд $ в последните дни от мандата си, без обществена поръчка, без прозрачност, без яснота за плюсове и минуси, нещо дълбоко не е наред. Така просто не се прави”, заяви бившият депутат, който хвърли оставка преди месец.

    Най-ясно и категорично ситуацията след решението на кабинета описа Румен Овчаров пред бТВ. Публикуваме позициите му по-подробно, заради тяхната важност.

    Според Овчаров договорът вече е подписан и днес само ще го презентират.
    На въпрос какво означава това за България, Овчаров отговаря:

    „ За България означава поредният изключително голям икономически гаф. Той е много по-тежък от гафа на Иван Костов, който, между другото, също беше подписан на последното заседание на Министерски съвет на Иван Костов, 2001 година – пет дена преди изборите.
    Този договор е сравним по техническите си и икономически параметри, но много тежък, защото е със стойност около пет пъти по-висока.

    Цената на реактора е 5 милиарда и 300 милиона долара. По сегашния курс на долар към евро това е повече от цената за двата реактора в Белене. Като в тази цена, тези пет милиарда, не са включени разходите за ядрено гориво, за първо зареждане. Което означава още минимум 300 милиона.

    Сега, извинявайте, искам да кажа нещо, което според мен е важно. Ако БСП днес или утре не се разграничи от подписването на този договор и от действията на министър Драгомир Стойнев, ние поемаме отговорността за следващия голям провал на България; за следващата икономическа дупка, за която ще плащаме десетилетия наред.

    Само че този договор сега в момента знаете ли защо се подписва? Подписва се, защото се поема оттук нататък изключителната… дават се на „Уестингхаус“ изключителните права само той да работи на площадката на атомната електроцентрала в Козлодуй. Не само по 7-ми блок, а въобще на площадката. Ето това е изключителността и затова се прави сега. Отговорността за това решение оттук нататък ще носи правителството на БСП, на което тя е мандатоносител.
    И ние оттук нататък, когато стане дума за този реактор… както сега, когато се споменат „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, всички си спомнят за Иван Костов, така оттук нататък всички ще си спомнят за БСП и Драгомир Стойнев.

    Енергийният експерт и депутат от КБ Таско Ерменков в парламента също изрази притеснение от ставащото:

    Нито парламентарната група на БСП, нито Изпълнителното бюро на партията са дали съгласие за сключване на споразумението с „Уестингхаус”.
    Не виждам логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвиква действие“, подчерта социалистът и допълни: „Притеснява ме, че на практика такъв реактор в момента никъде в света не съществува“.

    Той е притеснен и за посочената индикативна цена от 5,3 милиарда долара, тъй като, по думите му, тази цена за един реактор е на стойността на два за АЕЦ „Белене“. Индикативната цена обикновено има тенденция за нарастване, обясни Ерменков. Не съм чувал до сега за индикативна цена, която да бъде намалена, допълни депутатът.

    Има много смущаващи неща в този проект, категоричен е депутатът. Освен това според него излиза, че резервираме площадката за 7-ми блок само за „Уестингхаус“. За мен това излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка, заяви Таско Ерменков, цитиран от КРОСС.

    Ерменков прогнозира, че въпросният договор може да стане част от темите в предизборната кампания. Има опасност едно такова решение да бъде грешно изтълкувано от нашите избиратели, смята Таско Ерменков.

    Драгомир Стойнев, който едновременно е и енергиен министър и новоизбран зам.-председател на БСП заявява днес по БНТ:

    „Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна държавата. Това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост. До момента нямаме финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане”. подчерта Стойнев.

    Той поясни, че в този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания, а споразумението предвижда рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство. Ако финансовият модел не покаже добри стойности, които да са благоприятни за българската държава, нищо няма да се случи, категоричен е министърът.

    Това е възможно най-ниската цена за най-модерния реактор в момента, който изгражда „Уестингхаус“. За България тове е най-ниската цена, категоричен беше Стойнев. Според него, цената на тока зависи също от финансовия модел.

    В момента държавата прилича на безстопанствена купчина скрап, наобиколена от група роми.

    Втора седмица кабинетът действа напълно автономно без контрол, мандатоносителят го бламира за актуализацията на бюджета и очевидно не одобрява и споразумението с „Уестингхаус“. Има пълен разнобой и координация между политическото и държавно ръководство.
    Самият Сергей Станишев е в неизвестност и потънал в мълчание. Да припомним, че именно той беше архитектът на правителство от експерти под ръководството на Пламен Орешарски. Самият Станишев в последните дни преди разрива с ДПС се опита да поеме властта като премиер, но получи отказ от Ахмед Доган.

    За илюстрация на състоянието в държавата и партийните отговорности публикуваме пасаж от интервюто на Румен Овчаров пред бТВ.

    Водеща: Споменахте „Южен поток“. Министерството на земеделието и храните в последния момент прави сделки за продажба на земя в полза на този проект. Как да тълкуваме тези действия?
    Румен Овчаров: Не мога да ви кажа как. Аз малко трудно се ориентирам в действията на правителството в последната седмица.
    Водещ: Изненада ли ви този ход?
    Румен Овчаров: Да, изненада ме. Не може министър-председателят да каже, че проектът е спрян, а някой си министър зад гърба му да прави някакви действия.
    Водещ: Той, проектът, е спрян. После излязоха други хора, които казаха, че проектът не е спрян. Изобщо знаете ли какво се случва и БСП знае ли какво прави правителството, което беше все пак избрано с мандата на БСП?
    Румен Овчаров: Е, от това, което говоря, едва ли можете да си направите извода, че знае БСП, или поне широката маса. Може би Сергей Станишев или Драгомир Стойнев знаят, но…
    Водещ: Ето, казахте Сергей Станишев. Той трябваше ли да бъде на последното заседание, на което се гласуваше оставката на Министерски съвет?
    Румен Овчаров: Не ме вкарвайте в тази дискусия. Питайте го него защо не е бил, как не е бил.
    Водещ: А трябвало ли е да бъде?
    Румен Овчаров: Очевидно, че когато си лидер на една парламентарна коалиция и се гласува оставката на правителство, което ти си излъчил, трябва да бъдеш там. Сега, може би е имал сериозни причини, за да не бъде. Но аз не знам.

    Ако денят се познава от сутринта, началото на предизборната кампания на БСП започва с код „тъмночервено” за проливни дъждове и градушки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *