Home » Избрано

Текстилната компания “Аглика” открива своя фабрика в САЩ

2014.08.11 Един коментар
Spread the love

Мара Георгиева, в. “Капитал”

Елица Петкова, маркетинг директор на “Аглика”

Българската текстилна компания “Аглика” отваря своя фабрика в САЩ – в град Ларго, Флорида, съобщи за “Капитал дейли” маркетинг директорът Елица Петкова. Инвестицията от 10 млн. долара е за производство на дигитално напечатани текстилни изделия. Технологията за брандиране върху хавлиен плат е създадена от инженерите на “Аглика” и е патентована. От две години тя е внедрена в производство.

Инвестицията

Американската Aglika LLC ще заработи на 1 септември. Работата й ще се ръководи от България, в момента в САЩ са командировани двама инженери. “Единият от собствениците на “Аглика трейд” – Мая Петкова, също ще остане там няколко месеца до задвижването на проекта. Привлекли сме като маркетинг консултант Дейвид Кампочиано, който доскоро е работил като вицепрезидент на компанията за луксозни химикалки и писалки Senator”, обясни Елица Петкова.

Фабриката в САЩ ще е с производителност 60 тона на месец – кърпи, одеяла, халати, шалове, столове тип шезлонг, тениски, суитшърти, възглавници. “Оставаме единственият в света производител на дигитално напечатани хавлиени кърпи с резолюция на фотографска снимка”, уточни Петкова.

Засега предприятието ще бъде в имот под наем. Договорът предвижда стъпаловидно увеличаване на площта в зависимост от нуждите, но идеята е “Аглика” да построи собствена фабрика през следващите три години, съобщават от компанията.

Първоначално на работа в Aglika LLC ще бъдат наети 50 души. “Готови сме да плащаме американските заплати”, заяви Елица Петкова. Българската фирма ще плаща и мита за суровини и материали, които идват от България, но също така от Индия и Китай. “Скъпо е да се инвестира в САЩ, но ако очакванията са реализация на ефективно производство на съществуващ и развит пазар, важи в пълна сила “Целта оправдава средствата”. Гиганти като Google, Twiter, Pepsi и Coca-Cola в Европа са част от нашето портфолио на пазара на брандирани рекламни продукти, а техните централи в Америка са нашите бъдещи клиенти”, обобщава Петкова.

Идеята

Идеята за проекта идва през април т.г. след най-голямото изложение за промоционални продукти в Ню Йорк, организирано от световната организация ASI (Advertising Speciality Insitute), в която вече членува и “Аглика”. Компанията е единственият изложител от Европа на този панаир.

“Идеята за наша фабрика в САЩ е на вицепрезидента на ASI Ед Коехлер. Пред собствениците на компанията ни – Петко Петков и Мая Петкова, той подчертал плюсовете на фирмата – богат асортимент, иновативни предложения, доставка при поръчка в екстремните срокове от седмица-две в зависимост от количеството. Срокът е ключов момент за този бизнес, свързан с конкретни дати за събития, кампании и маркетингови стратегии”, обясни Елица Петкова.

По думите й “Аглика” първо възнамерявала да организира в България производство на дигитално напечатани текстилни изделия, като използва иновативните си разработки. “Опитахме да кандидатстваме за европейска субсидия, но тя ни беше отказана поради неадекватните и, смея да твърдя, некомпетентни служители в министерството на икономиката, които явно не успяха да видят икономическата ефективност на този проект. Изводът, който си направихме, е, че на българска почва поради некомпетентност и бюрократщина истински ефективните инвестиционни проекти със социална и икономическа значимост не могат да се реализират. Клишето, че в Америка ти е необходима единствено идея/ниша/ продукт, за да успееш, остава валидно”, коментира Елица Петкова.

Компанията

“Аглика” е производител на текстил от 1968 г. През 1996 г. фирмата е приватизирана и днес в нея работят 400 души, които произвеждат хавлии, халати, спално бельо, олекотени завивки, възглавници. Компанията има две предприятия – “Аглика” във Велико Търново и “Аглика трейд” в Твърдица. В България е единствен производител на поларени одеяла. Дружеството е притежател на два международни патента за тъкани – за хавлията “Дабълфейс” (от памук и микрофибър), която съхне три пъти по-бързо, и за т.нар. мембранна тъкан, която е с по-голяма еластичност, по-лека от конвенционалните материи и не пропуска въздух и вода. Партидите от кърпата с двете лица се доставят за колекциите на модните къщи “Емануел Унгаро” и “Мисони”.

През миналата година фирмата навлезе на пазарите в Швеция, Финландия и Норвегия, където продава специален вид поларно пончо. “Аглика” нашумя с това, че уши юбилейните кърпи за чай на английската кралица. Компанията се развива и в мебелния бранш (с дигитално напечатани дамаски), както и в туристическия бизнес с комплексите “Аглика палас” на язовир “Жребчево” и “Агликините къщи” в Еленския Балкан.

.

One Comment »

  • Неее said:

    А други закриват своя бизнес в САЩ

    Двама български братя бяха обвинени от съд в Ню Йорк за използване на метода за скимиране на банкови карти, за да придобият незаконно от две банки над 1 милиона долара, предаде сайтът на Федералното бюро за разследване на САЩ. В съобщението се уточнява, че братята могат да получат присъда до 30 години затвор, ако вината им бъде призната.
    Скимиращите устройства са били поставени на банкомати на банките Ситибанк и Джей Пи Морган чейз в районна на Ню Йорк и в периода декември 2007 г. – юни 2009 г. Единият от двамата братя е бил арестуван на международното летище във Лас Вегас при пристигането му с полет от Лондон. Другият брат все още не е задържан. Двете пострадали банки са сътрудничили на разследващите измамата.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.