Home » Избрано, политика

Близнашки поема координацията на изборите

2014.08.11 Един коментар
Spread the love

След оттеглянето на Красимира Медарова няма да има нов отделен министър по изборните въпроси. Служебният министър-председател проф. Георги Близнашки ще поеме координацията на изборния процес от страна на централната администрация.

Това ще обяви Близнашки днес в интервю за БНТ след централната вечерна емисия, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

“Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади”, казва в интервюто служебният премиер и допълва, че за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество.

В петък президентът Росен Плевнелиев издаде указа за назначението на бившия председател на ЦИК Красимира Медарова за служебен министър по организацията на изборите. След критики към назначението й от страна на “Протестна мрежа”, Реформаторския блок и Института за дясна политика, Медарова се оттегли от поста в неделя. Тя беше председател на ЦИК в периода 2011- 2013 г., назначена от квотата на ГЕРБ.

В интервюто за БНТ, цитирано от правителствената пресслужба, проф. Близнашки коментира оттеглянето на Медарова така: “Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност”. Въпреки това той определя предложението Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси като “добро”.

Служебният премиер допълва още, че “не сме се отказали от провеждането на референдум за изборните правила”. Той беше председател на инициативния комитет, който внесе в парламента подписка за провеждане на референдум по въпросите за задължителното гласуване, мажоритарната система и електронното гласуване.

“Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви ‘Костинбродски афери’ няма да допуснем”, категоричен е служебният министър-председател пред БНТ. /Сapital.bg/

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.