Home » Авторски страници, литература

Премиера в София на книгата “Нож”

2014.08.26 2 коментара
Spread the love

Noj_ZartovКнигата на Ивайло Зартов “Нож”, за чието излизане вече информирахме читателите (вж. тук), ще бъде представена на 10 септември т.г. от 18.30 часа в книжарница “Гринуич” в София, бул.”Витоша” 37 (на ъгъла с ул. “Солунска”). Книгата е издадена от издателство “Симолини”. Съставител и редактор на сборника с публицистични и сатирични текстове е Катя Донкова.

На премиера желаещите да си купят книгата, ще могат да си купят екземпляри от нея с автограф от автора, които са разписани предварително. Възможно е и самият автор да присъства на премиерата, ако от Министерството на правосъдието му разрешат това.

.

Първоначално бе предвидено и почти уговорено премиерата на тази книга да се състои в една от книжарниците на “Хеликон” в София, но собствениците на тази издателска и книгоразпространителска верига, приели първоначално книгата на Зартов да се презентира при тях, впоследствие отказват, без да посочат никакви конкретни причини за това. Изглежда, че някой е “посъветвал” тези собственици да не организират премиера точно на тази книга и да не я рекламират при тях. Може би затова те са отговори накрая на съпругата на автора, която е съставил и редактор на “Нож”, че можели само да я разпространяват в търговската си верига, но без да я рекламират и без премиерата й да се състои в тяхна книжарница.

След този отказ е уговорена премиера в друга книжарница, а именно книжарница “Гринуич”. Книгата ще се разпространява от “Букборд” ООД и книжарници “Приятели”. Та вече може да бъде поръчана и закупена чрез Sokrat.bg.

 

ЗА АВТОРА:

Към момента на издаването на книгата “Нож”, авторът й се намира в затвора. Той е осъден „за присвояване и безстопанственост“ като управител на частно българо-руско дружество, без да е направена ревизия на самата фирма на всички съдебни инстанции, на които се гледа делото. Процесът, заведен по частна жалба срещу Зартов, се води по Наказателния, а не по Търговския кодекс на Р. България (по който не би било възможно да не се извърши ревизия на фирмата – ищец) и той е осъден на 9 години лишаване от свобода, като на практика е лишен от правото на справедлив процес.

Ивайло Зартов е икономист, общественик и публицист. Като публицист Зартов е може би ако не единственият, то най-активният автор на остро критични социални и политически есета в България в наше време, който се намира зад решетките.  Роден е в София през 1966 г. Завършил е УНСС, специалност „Прогнозиране и планиране на социално-икономически системи”. Владее свободно няколко езика. Занимавал се е с бизнес в областта на недвижимите имоти, както за кратко и с политика, като заместник председател на две социалдемократически формации. Никога не е бил на държавна служба. Финансирал е множество благотворителни и културни инициативи. Помагал е на детски градини, училища, читалища, детски спортни школи, певчески и танцови състави, пенсионерски клубове, църкви, манастири, на диабетици, онкоболни, незрящи и др. В последните години той е написал стотици политически, социални и сатирични текстове, осмиващи с тъжен хумор несправедливостта и гротеските в съдебния, политическия, икономическия и социален живот в България. Част от тях са представени на читателите в настоящата книга.

 

Началото на първа глава от книгата, която се нарича "Абсурдистан"

Началото на първа глава от сборника, която се нарича “Абсурдистан”

.

ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА:

„Ивайло Зартов дава отговори на въпроси, които никой не смее да зададе…”

Николай Тома

„Тази книга е написана с чисто и смело сърце и трябва да се чете с такова. В нея болката е универсален език, носещ светла мъка, горчива ирония и не познаващ предели сарказъм. Тя е бунт на духа и на разума срещу всяка житейска гротеска. И е опит за преодоляване на грозния крах на справедливостта, човечността и на правдата чрез смъкващ всички маски публицистичен протест.
Чрез силата на въображението политическият, съдебен и житейски абсурд понякога се превръща в литература. Авторът на книгата може би е един от най-свободните хора в България, пред чиято воля да бъде полезен за страната си, за семейството си и за себе си са поставени физически прегради.“

Мариана Христова

„Ивайло Зартов. Позитивен, Харизматичен, Целеустремен. Отдаден на идеята за справедливост и всепобеждаващо добро.
Необикновена биография, верига от върхове и спадове, сриващи и разрушаващи душата изпитания, които той преодолява, за да се възроди и с нова сила да продължи напред с неизменна вяра в истината.
Препятствията пред него го провокират в борбеност и решимост да изпълни мисията си. В болката си, самотен и предаден, той открива таланта си да пише. Силата на думите му завладява първо читателите в интернет.
Всяко от есетата в тази книга провокира размисъл и действие.
Събужда отговорността ни за България и утрешния ден.

Приятно четене!
Противопоказания: Няма.
Странични ефекти: Безсъние.”

Мария А. Качарава, Катя Донкова

Посвещението, с което започва книгата "Нож"

Посвещението, с което започва книгата на Зартов

2 коментара »

  • Peter S said:

    С пожелание за успех!

  • Катя Донкова said:

    Благодарим за пожеланията! Успехът вече е факт с излизането на книгата.Благодарим на екипа на Еврочикаго и на всички приятели, които ни подкрепиха и с чиято помощ стигнахме до тук.
    Катя и Ивайло

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.