Home » Авторски страници

Ако навсякъде е лошо, тогава…

2014.08.09 Няма коментари
Spread the love

russian004Правозащитникът Владислав Юсупов* прави на своята Фейсбук страница интересно заключение, което се отнася днес за гражданите с руско потекло в чужбина, включително в България и в САЩ.

Ето какво се пита той:

Забелязвате ли една появила се интересна тенденция? Определен процент от нашите бивши сънародници, живеещи сега в Европейския съюз, САЩ, Канада и т.н., внезапно станаха страшно “патриотични” и във връзка с бившата си родина започнаха да се държат така, както със сигурност не са се държали, когато са подписвали формулярите за постоянно пребиваване (гражданство, националност…).

Използват всичко – от шеги до расистко поведение, до възхищение пред Путин и до пожелания от рода: “Путин, надери Западу задницу!”

Чудя им се какви “песни” са ​​пеели, когато са ставали граждани (поданици) на другата държава?

Навярно Съединените американски щати (Канада, Франция, Великобритания…) са ги впечатлили и са им импонирали, за да свържат бъдещето си с тази държава?

Защо сега станаха горди от това, че бившата им родина в света се възприема като агресор? При това знаят факта, че изразът “правата на човека” в Русия е само една празна фраза!

Да, никой в ​​новата държава няма да им запуши устата заради митинг пред посолствата или консулствата, няма да възбуди срещу тях наказателно дело. Та нали заради това те са пристигнали на Запад – заради възможностите там?

Ще завърша с разказ за една среща, която имах миналата година – пише по-нататък Юсупов.

Купувах диня на един малък пазар от продавачи с произход от Централна Азия (от бившите републики – б.р.)

Разговорихме се.
– Какво ви доведе в Русия?
– Ох, тук работа няма за всички! Пари не можеш да заработиш! – възкликнаха неочаквано азиатите.
– А харесва ли ви Русия?
– Не, не ми харесва!
– Е, как така?
– В къщи е по-добре – с нашите традиции и морал, и ислямът свободно се изповядва. Ние искаме да го видим това тук.
– Но вие сте избягали от местата, където сте били!? Какво ще се случи, ако и тук стане така, както там, откъдето сте тръгнали?
– Ако и тук стане лошо, ще се махнем, ще продължим нататък.
– Но ако все така продължава, то накрая навсякъде лошо ще стане!
– Ех, братко! Ти все още си млад. Животът не знаеш. Ако навсякъде за всички е лошо, тогава всичко ще бъде наред!

.

——————————————————————————————————-
* Владислав Юсупов е на 35 години, правозащитник, активист по правата на човека. Сега адвокат, бивш служител на правоохранителните органи. Обикновено към него се обръщат в тези моменти, когато другите адвокати отказват да поемат случая. След поредица от статии за корупцията в Прокуратурата и в службите за сигурност по фалшиви обвинения едва не попада в затвора. Защитава се успешно и е освободен по наказателното дело. Сам възбужда наказателни дела срещу няколко десетки служители на спец. службите, Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата. Който иска да разбере повече за ситуацията в Русия и в нейните държавни органи, е достатъчно да прочете неговата страничка в livejournal и по-специално писмото му до директора на ФСБ от ноември 2010 г. (линк).

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.