Home » Избрано

Октай: На стола, освободен от Илия Павлов, седна Пеевски

2014.07.15 Няма коментари
Spread the love
Осман Октай

Осман Октай

„Цветан Василев е изнесъл достатъчно досиета и неслучайно е изискал европейската съдебна защита, която получи. Разпитан е от съдии и е показал документи, от които много в България треперят“, коментира пред Нова ТВ бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

„Неслучайно днес всички са толкова разтревожени и единственият виновник изглежда Цветан Василев, който не е изнесъл чували с пари, а е изнесъл много документи, кредитни архиви и разписки на властимащите мъже. Заради тях днес много хора преглъщат и се чудят как да отиграват и затова се объркват“, каза още той.

По думите му обаче най-голямата заплаха била не толкова Василев, а „касиерът, който е разнасял тези авоари, където трябва – Делян Пеевски“.

„Затова има толкова много тишина около него и затова е забравен“, каза Октай по адрес на Пеевски.

„Делян Пеевски е политически проект и неслучайно днес изглежда заплаха заради ролята, която е играл. Чрез Доган той реализира кадрово и политическо влияние във всички сектори.

На стола до Доган, освободен от Илия Павлов след смъртта му, седна Делян Пеевски“,
коментира още Октай.

Още преди месеци Октай прогнозира в студиото на „Здравей, България“, че Корпоративна търговска банка ще бъде заменена от друга в ролята, която изпълнява по отношение на властта, но дори и той сега призна, че не е очаквал толкова драматични събития.

По думите му прогнозите за това, което се случва са възможни, защото „нещата се повтарят – от 1990 г. играчите играят по един и същи начин, задкулисните също, по един и същи начин се нареждат и пасиансите.“

„Преди идването на валутния борд и приемането на Закона за банките имаше други правила, които след борда се промениха, за да обслужват властимащите“, казва бившият приближен на Доган.

Октай направи паралел с „изникналата от нищото“ „Росексим банк” на Емил Кюлев. Тя била създадена около проекта НДСВ, който след това финансирала. Впоследствие „Росексим банк“ станала банката, в която се влагат средствата на държавни институции, служби и общини.
„Росексим банк“ финансира проекта НДСВ. Сега виждаме, че КТБ финансира други политически проекти, като на Бареков“, каза Октай. По думите му „Росексим“ е обслужвала елита, включително държавни служители, висши полицаи, съдии, прокурори. Октай припомни, че главен касиер на тази банка е бил Иван Искров, сегашният управител на БНБ.

Бившият депутат обаче подчерта, че в никакъв случай не трябва да се забравя ролята на финансовия министър по онова време Милен Велчев, сега шеф на „ВТБ Капитал“ в България.
„След като умря „Росексим“ трябваше друга банка. Тя изведнъж се оказа Корпоративна търговска банка“, обясни Октай. По думите му КТБ започнала да се изгражда от нищото след сблъсъка между клуб „Възраждане“ и олигарсите около тогавашния президент Георги Първанов с прехвърлянето на средствата на държавните предприятия.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.