Home » Избрано

Прокурор: Милиони са изчезвали от КТБ не в чували, а със счетоводни трикове

2014.07.14 Един коментар
Spread the love
Снимка: Андрей Михайлов, в. "Труд"

Снимка: Андрей Михайлов, в. „Труд“

На 19 юни от КТБ няма неправомерно теглене на пари, а съставяне на неистински счетоводни документи за фиктивно теглене, за да се прикрият липсата на 205 млн. лв., изчезнали между декември 2011 и юни 2014 г. Това обяви вчера Иван Гешев, един от прокурорите по разследването за присвоените пари от КТБ, цитиран от в. „24 часа“.

Обвиняемите са четирима – изпълнителният директор Орлин Русев, главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката и Борислава Тренева-Кючюкова.

След заседанието Русев беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 10 000 лева. Заради тежко заболяване Димова от днес е под домашен арест. Задържани под стража остават остават главният касиер Маргарита Петрова и заместник- главната счетоводителка Борислава Кючукова.

На заседанието снощи повече от час прокурорът Иван Гешев представяше пред съдия Пенка Велинова схемата на присвояването. От думите му стана ясно, че като свидетел е разпитан управителят на БНБ Иван Искров, подал сигнала за изчезналите пари до главния прокурор Сотир Цацаров.

Гешев каза, че промяна в разследването настъпва на 9 юли, след като Искров изпраща доклада, придружен с документи. Дотогава прокурорите са разследвали само Цветан Гунев, шеф на Банков надзор в БНБ. В писмото Искров казва, че в БНБ е постъпила информация за необичайно голямо теглене на пари от каса. Той казва, че сумата е изтеглена без необходимите документи, а от фирма “Бромак”, собственост на Цветан Василев, потвърдили, че са получили 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 долара. Цветан Василев оторизирал управителя на “Бромак” Иван Стойков да подпише документите.

В декларация пред квесторите Маргарита Петрова казала, че сама предала сумата в чували на Стойков. В докладна от Тренева до квесторите било записано, че не е удържана комисионна от “Бромак” за 46 000 лв.

Според прокурора Гешев имало много случаи, при които Цветан Василев разпореждал осигуряване на пари в брой от главна каса. Например около Коледа и Нова година през 2011 г. чрез отпускане на фиктвни кредити за “Бромак” и близки до Цветан Василев фирми, са били прикривани липси в размер на 157 млн. лв.

Между 16 и 19 юни Орлин Русев имал телефонни разговори и летял до Виена за среща с Василев, за да се посъветва с него. По време на разговора с Василев присъствал и Бисер Лазов, близък приятел на Василев от 20 г. Той ги посъветвал да направят фиктивен превод на “Бромак” със задна дата. Лазов чул, че Цветан Василев е дал съвет да намерят начин това да не се види. Направен бил опит за превода със задна дата, но компютърни специалисти им казали, че няма как да стане, защото остават следи в системата. Основен свидетел на обвинението е Бисер Лазов. Друг ключов свидетел е Теодора Танева, която е изпълнителен директор на една от фирмите, свързани с КТБ.

Следващата стъпка била фирми, свързани с Цветан Василев, да направят фиктивни тегления от “Бромак”. За това свидетелствала Теодора Танева. Тя дала листчета с цифри на Димова.

Според източници, участвали в проверката, БНБ е подала подвеждащ и непроверен факт за изчезналите чували с пари, за да отклони вниманието от бездействието на надзора на БНБ, който на практика не е осъществявал контрол в КТБ от 2011 г.

Банков надзор ще трябва да даде обяснения как е проверил състоянието на КТБ и е разрешил да купи преди два месеца банка “Креди Агрикол”.

Източник:  в. „Труд“

One Comment »

  • Виктор said:

    Той беще факир и маг. Умееше да превръща милионите в нищо и нищото в милиони. Той с един замах на ръката създаваше гиганти и унищожаваше империи. Той хранеше партиите от ръката си и лидерите и му бяха верни слуги. Всички видове превъплъщение беше овладял до съвършенство с изключение на едно – от мошенник на честен човек.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.