Home » Избрано

Пет нации, които изчезват

2014.07.14 Няма коментари
Spread the love

Ина Игнатова,  Вanker.bg

Илюстрация: Detsatanapromyanata.blogspot.com

Илюстрация: Detsatanapromyanata.blogspot.com

Според прогнозата на ООН към 2050-а населението на Земята ще нарасне с над 37% – до 9.5 млрд. души. Но радостните демографски перспективи далеч не се отнасят за всички държави. Има страни, чието население намалява с плашеща скорост и тази тенденция само ще се влошава. Изследователската компания Population Reference Bureau изработи прогноза за динамиката на числеността на населението до 2050-а, въз основа на която състави списък на петте нации, които буквално се топят. В рейтинга фигурират две бивши съветски републики, две държави от бившия социалистически лагер и само една е развита страна.

Япония

Населението на държавата сега е 126.981 млн. души. През 2050-а те ще намалеят с 25% и ще бъдат 95.152 млн. души. Двадесет и три процента от жителите на страната са над 65 години. Индексът на раждаемостта е 1.4. Остаряването на населението в тази развита държава отдавна е тема на стотици монографии. От 1970-а процентът на възрастните е нараснал над три пъти. Поради ниската раждаемост и изтичането на населението от страната, свързано както с икономически, така и със социални проблеми (висока стойност на жилищата, ограничени възможности за младежите), рекордното обезлюдяване за Япония не е призрак от бъдещето, а настояще.

Украйна

Данните от началото на 2014 -а показват, че населението на страната е 45.864 млн. души. Очаква се след 36 години местните жители да намалеят с 23 на сто. Над 65 години са 16%, а индексът на раждаемостта е 1.5. При съставянето на рейтинга е взет броят на населението от началото на годината. Анализаторите от Population Reference Bureau са съставили своята прогноза, когато Крим се считаше за част от Украйна. Дори при тогавашните показатели демографските перспективи за страната бяха далеч от оптимистичните, а присъединяването на полуострова към Русия ще влоши още повече ситуацията. Напълно е възможно сегашната гражданска война в югоизточната част на страната също да остави своя отпечатък върху демографията на Украйна.

Босна и Херцеговина

Сега в страната живеят 3.826 млн. души. Прогнозата е, че през 2050-а те ще намалеят с 19.6 на сто и ще станат 3.075 млн. души. Хората на възраст над 65 години са 14 процента. А индексът на раждаемостта – 1.2. – е сред най-ниските в света. Засега той е почти равен на индекса на смъртността в страната. След 15-20 години обаче предстои да се пенсионира многобройното бейби бум поколение, което ще повиши значително втория коефициент, докато първият ще започне да намалява. Причината е, че поколението до 30 години, което е основен „материал“ за създаването на семейства и естествено възпроизводство, постепенно ще започне да излиза от репродуктивна възраст.

България

През 2050-а населението на България ще намалее с 18.2% – от 7.210 млн. до 5.894 млн. души. Осемнадесет на сто от българите са над 65-годишна възраст, а индексът на раждаемостта е 1.6. Въпреки че в демографията на страната се наблюдават позитивни тенденции (например сега раждаемостта е най-високата от 1993 г. насам), броят на жителите намалява заради мощното изтичане на население. При това в чужбина заминават потенциални майки и татковци – половината емигранти са на възраст от 20 до 39 години. Броят на браковете намалява, а България е един от световните лидери по брой на престарели хора.

Грузия

Броят на жителите на страната сега е 4.340 млн., които до 2050-а ще намалеят до 3.591 млн., или със 17.2 процента. Над 65 години са 14 на сто от грузинците. Индексът на раждаемостта е 1.7. Но въпреки високата раждаемост държавата страда от друго социално зло – бедността, която засяга 22 на сто от населението. В резултат на това се наблюдава мащабна миграция на млади хора. Процентът на дълголетниците в страната е традиционно висок, а индексът на смъртността не надхвърля десет на хиляди човека. В резултат на задълбочаването на икономическите проблеми обаче групите на активните възрастни граждани ще оредяват все повече.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.