Home » Избрано

САЩ и ЕС взимат 49% от украинската газова система

2014.06.20 Няма коментари
Spread the love

49% от бъдещия оператор на газопреносната система на Украйна ще получат инвеститори от САЩ и ЕС. Това става ясно от представен законопроект в Радата от премиера Арсений Яценюк, пише Faktor.bg.

gazОстаналите 51% ще останат за Украйна. Така газотранспортната система и подземните й хранилища ще останат държавна собственост, смята Яценюк. По този начин украинският премиер опитва да спре изграждането на газопровода “Южен поток”. Според него проектът ще донесе свежи пари, които могат да се използват за модернизация на съществуващата мрежа.

В Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че ЕС не е против “Южен поток”. Той отбеляза, че строителството на газопровода е прекратено временно.

Еврокомисарят сподели, че вярва на правителството на Пламен Орешарски и очаква да се постигне ясно съгласие по юридическите въпроси. Йотингер открои три основни правни проблема в България във връзка изграждането на “Южен поток” – в околната среда, на вътрешния пазар и конкуренцията.

ЕС оказва натиск върху страните, участващи в “Южен поток”, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Според него България била заплашена с пълно спиране на средствата по еврофондовете.

Източник: Faktor.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.