Home » Авторски страници

Статистика за придобилите и изгубилите българско гражданство лица от 1990 г. насам

2014.06.26 Няма коментари
Spread the love

Untitled0

Публикацията съдържа данни, предоставени от българското Mинистерство на правосъдието, в отговор на запитване по ЗДОИ на Временните Обществени съвети на българите в чужбина.

Става дума за броя на придобилите българско гражданство по натурализация лица, броя на отказалите се от българско гражданство лица, броя на възстановили българското си гражданство лица и броя на натурализираните чужденци с отменена натурализация или лишени от българско гражданство, от 1990 г. до април 2012 г. (Само за последната позиция данните са от 2000-та до 2012 г.) Данните, получени по реда на ЗДОИ, са предоставени на редакцията от Временни обществени съвети на българите в чужбина.

От предоставените данни се вижда, че броят на чуждестранните граждани, придобили българско гражданство, непрекъснато се е увеличавал,  и че ако през 1991 г. българско гражданство са получили 131 лица, през 2011 г. те са били 18474, а само за първите 4 месеца на 2012 г. са били 3396 г.

Лицата, придобили българско гражданство по различни членове от Закона за българското гражданство, са от следните страни:

Untitled

По отношение на отказалите се от българско гражданство лица се вижда, че техният брой се е увеличил от 120 през 1990 г. до 1248 през 1994 г., през 1996 г. е спаднал до 698, после пак се увеличавал и спадал в различните години, като тенденцията за намаляване на този брой е стигнала през 2011 г. до 114 лица.

Отказалите се от българско гражданство лица живеят в Германия, Австрия, Холандия, Дания, Чехия, Словения, Словакия, Норвегия и Швеция.

По отношение на възстановилите българското си гражданство лица се вижда, че техният брой е варирал през годините от няколко десетки до няколко стотици, като най-много възстановили гражданството си лица е имало през  1999 г. – 740, а най-малко през 1991 г. – само 26. Според главния юрист-консулт в Дирекция “Правни дейности” на Министерството на правосъдието, възстановяването на българско гражданство е било свързано и с промяна на законодателството в страните – членки на ЕС, които вече не искат отказване от българско гражданство на кандидатите да станат техни граждани.

По отношение на натурализираните чужденци с отменена натурализация или лишени от българско гражданство се вижда, че става дума за единични случаи. Данните тук са за периода от 2000 г. до 2012 г. В този период е имало по един или два случая на година, като само 2007 г. прави изключение – тогава случаите са 9.

Лицата, чиято натурализация е била отменена, са граждани на Сирия, Ливан, Македония и Русия.

Какви точно са количествените данни по различните позиции и в различните години, може да види по-долу.

Untitled4а

Untitled5

6

7

8

10

11

 

 

 

 

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.