Home » Авторски страници, Избрано

Ах, круизът оттука мина – и си замина – ах, Боже мой!

2014.06.27 Няма коментари
Spread the love

С перифраза на прочутата песничка за дирижабъла на граф Цепелин, преминал над София през 1929 г., коментирам „топ новината”, че круизните кораби, посещаващи украински и руски черноморски пристанища, поради събитията в Украйна променят маршрута си и ще посещават Варна, Бургас и Несебър.

Туристическата „манна небесна” ще бъде за периода от края на април до октомври включително. Не, че за първи път в пристанище Варна акостират круизни кораби. Годишно 15-20 такива гиганта се отбиват тук, но сега завишението ще е чувствително. Преди дни бях с наши гости от Габрово на пристанище Варна и там бе гъчкано с народ, дошъл да види, що за чудо е това – хотел на вода. Защото независимо от внушителността си, той е именно това. Заради навалицата, патрулки на КАТ регулираха движението и отбиваха на почетно разстояние потока коли и любопитни граждани, за да не безпокоят състоятелните пасажери. От стената на вълнолома наблюдаваха високоетажната метална грамада, снимаха и цъкаха в захлас. Досущ като прадедите си, държащи калпацате си да не паднат, наблюдавали преминаващия над родината дирижабъл.

Туристическите фирми на Запад с въодушевление констатират, че пенсионерите са основен контингент в пътувания до далечни и екзотични дестинации. А младоженците и влюбените са обидно малцинство. В круизните кораби старците съставляват до 80-90% от пасажерите. Дори в трюмовете предвидливо има по няколко ковчега – за всеки случай, за по-темпераментните и ентусиазирани привърженици на максимата „Живот тук и сега!”.

Мой близък от десетилетие работи като софтуерчик на круизен кораб, бродещ из Бахамските острови, а друг е сред обслужващия персонал на един от тях, като посреща и изпраща капризната клиентела в хотелската база на острова. От разговорите с възрастните дами и господа – някои и в инвалидни колички знаят, че всъщност това не са милионери, а хора средна ръка, като за повечето от тях периодично в социалния им пакет влиза подобно пътуване. Ако е средизноморска дестинация, пакетът е напълно безплатен. За по-далечните доплащат известна сума. Напълно естествено е възрастните хора да са по-скромни в консуматорските си нагласи, но всички са ентусиазирани привърженици на кратките екскурзии до забележителности в посещаваната страна. Допълнителните разходи са само за транспорт и входни билети за обектите, но не и за храна, тъй като от кораба получават пакети суха храна и напитки за из път. След броени часове ще са пак на кораба си и ще консумират включеното в „ол инклузив”- а.

По тази причина ентусиазмът на медиите и на туристическия бранш, че видите ли, около 60 000 богаташи ще пристигнат у нас с круизни кораби, е меко казано пресилен. Страната ни ще продължи да бъде Мека за алкохолици и нископлатежни туристи. След атентата на летище Бургас богатите израелци, идващи да задоволят хазартната си страст, вероятно са размислили и променили маршрута си.

Но, освен песимизма за някакви крупни приходи за икономиката ни от навалицата на круизни лайнери в курортните ни пристанища, се промъква и нещо друго.

Горчилката, че хора със същото социално положение като мнозинството от нас могат да си позволят в залеза на живота си, почти ежегодно, круизен тур до най-красивите места на планетата ни.

А, за да се осъществи това, се трудят неуморно нашите икономически гастарбайтери, внасяйки свежия си трудов принос в тяхната пенсионна и социална система…

Светослав Атаджанов,
Djani.blog.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.