Home » Избрано

Отношението на САЩ към България е цинично, но справедливо!

2014.06.17 Един коментар
Spread the love

„Вашето правителство беше най-доброто българско правителство, а вие сте най-знаковият български политик за последните 25 години”, заяви тази седмица Збигнев Бжежински, съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, при срещата си с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във Вашингтон.

На пръв поглед подобно изказване звучи странно, но колкото повече се замисля човек и колкото повече се връща назад в историята на Съединените щати от времето на Студената война, толкова повече започва да разбира логичността и прагматичността му.

Ние си знаем какво ни струва управлението на Борисов! Знаем и авторитарния стил на водене на държавните дела, при който демокрацията, демократичните институции и демократичните процедури отстъпваха на заден план или въобще не се зачитаха, за сметка на триумфа на волята на водача.

Ние си знаехме и Съединените щати си знаят! Но за разлика от нас тях това никак не ги вълнува. Те просто си имат отдавна отработена стратегия за работа с такива държави и подобен тип лидери.

Това е оценка, която никак не е приятна, но е сурово справедлива. Ако ние като общество можем да чакаме и имаме търпението и поносимостта към такъв тип управление и отношение, то събитията, застигащи всеки ден САЩ, на които Държавният департамент трябва да намери бързо и адекватно решение, притискат и напрягат. Това изисква спешно преформулиране на приоритетите и избор на правилния подход.

Когато САЩ включат на режим „цинизъм” във външната си политика към страна в стратегически важен за тях регион от света, това означава, че:

1. Смятат страната за неблагонадеждна, недемократична, корумпирана и мафиотска!

2. Ще заложат на лидери, потенциални управляващи, които са податливи на натиск, имат тъмно минало, с което да ги шантажират, и са готови и на сделка с дявола, за да се доберат до властта!

3. Отписали са страната и нейното общество като неспособно само да се справи с политическия бандитизъм по демократичен път, т.е. няма смисъл да наливат пари в граждански организации за упражняване на публичен натиск!

4. Страната обаче им е важна от геополитическа гледна точка в битката им срещу стария враг Русия и като опорен пункт за упражняване на влияние в Близкия изток, където понастоящем текат процеси на задълбочаваща се дестабилизация!

5. Знаят, че ще намерят достатъчен брой хора, които срещу добра финансова поддръжка са готови да изпълняват безропотно и безкритично всяка спусната от Вашингтон заповед!

Разбира се няма нищо срамно в подобни действия, тъй като Русия отдавна работи по този начин у нас, с което си спести доста главоболия, а и пари. САЩ си действат така от времето на Студената война по отношение на нестабилни държави с разяден от корупция елит и със слабо или отсъстващо гражданско общество!

Срамът е за държавата, за която се мисли по този начин и към която се упражнява подобен външнополитически подход!

Срамът е и за онези партии, които претендират за демократичност, за морал и автентичност, но с действията и публичното си говорене демонстрират точно обратното!

Срамът е и за общество, което позволява не просто да държи на власт циничен към хората и корумпиран политически елит, а и позволява подобно отношение към себе от страна на държави, мислени доскоро като идеал за демокрация!

Е, как да имаме доверие в страна като Съединените щати, при положение че ни мислят за бандитска държава, и как те да ни имат доверие, като възпроизвеждаме с идиотско постоянство едни и същи лесно поддаващи се на покупко-продажба некадърници в българския парламент? Как да имаме доверие в демократична държава като Съединените щати, която предпочита да подкрепи корумпирани управляващи, стига да са на тяхна страна в геополитическите им конфликти, и как те да ни имат доверие, като нямаме съпротивителните сили, за да изметем същите тези корумпирани управляващи от властта? Няма как!

Автор: Георги Киряков /glasove.com/

One Comment »

  • Виктор said:

    Господин Киряков.
    Срам е и за Америка и за Русия и за България. Срам е защото целта не оправдава средствата. Слава богу в Америка има достъчно мислещи хора и има все още остатъци на гражданско общшество. Доста хора в Америка мислят като мен, че целта не оправдава средствата и на корпоративната диктатура обсебила сега Америка трябва и ще и бъде даден отпор. Иначе Америка ще е просто една България на стероиди.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.