Home » Избрано, политика

Изборите в България ще са между 28 септември и 12 октомври

2014.06.17 Няма коментари
Spread the love

703546Датата на предсрочни парламентарни избори ще е от 28 септември – до 12 октомври 2014 година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза” – предаде Агенция „Фокус”.

Не е решено още кога ще подаде оставка правителството на Орешарски. Предположенията са, че трябва да е най-рано на 28 юли два месеца преди първата предполагаема дата за извънредните избори.

КСНС обсъди актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че европейските избори не зададоха ясна алтернатива, участниците се обединиха относно необходимостта от плавен преход и за нуждата от провеждане на политически консултации за предсрочни парламентарни избори, които да се проведат в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 година, съобщи държавният глава.

Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, като отчитат, че изборите за Европейски парламент не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството, се обединиха още за постигане на съгласие за определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт. Ускоряване на процеса на финализиране на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2О14-2020 година. Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар. Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори, съобщи президентът.

В двеминутното си изказване президентът благодари на членовете на КСНС за коректния и добронамерен дебат, който са провели днес. Вярвам, че взетото решение днес е важна стъпка за стабилност и ясна перспектива пред държавата, заключи държавният глава.

Удовлетворен съм, доколкото се постигна дата за избори, което обществото иска и което резултатите от изборите показаха, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след КСНС. Според Борисов другите теми – за „Южен поток”, за еврокомисар – ще бъдат обсъдени на консултациите между парламентарно представените партии. „Това го записахме в споразумението. Иначе съм крайно неудовлетворен от отговорите на г-н Орешаски. Той включително стигна дотам да ми каже, че не е чел пълномощното и какво точно сме отказали да преговаряме ние в ЕК, по-точно сме дали те да преговарят, но не бил чел пълномощното, не чел договора, не чел това, не чел онова. Не знаел какво пише в рамковото споразумение за седми реактор – тепърва ще чете”, заяви Бойко Борисов.

„Не съм удовлетворен от това и това до голяма степен още повече ме плаши, защо няма как да не ги е чел, няма как да не ги знае, но може би са толкова нелицеприятни, че не посмя да ни каже”, добави той.

Източник:  в. „Сега“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.