Home » Избрано

Мафията официално влиза в българската икономика

2014.06.13 Няма коментари
Spread the love

Марта Младенова, DarikFinance.bg

.

Проституцията, наркотиците и контрабандата вече ще влизат в оценките на Брутния вътрешен продукт, изчисляван от Националния статистички институт. Това съобщи Диана Янчева от НСИ.

photo_big_107455Инициативата за разширяването на оценките от сектори на неформалната икономика е на Евростат, като вече са получени първите указания от европейската статистическа служба. Новият начин на изчисление ще влезе в сила от септември.

Янчева уточни, че първични данни няма да бъдат събирани, но ще се ползва информация от различни служби – например: полицията, Агенция “Митници” и Националната агенция за приходите.

От своя страна новият председател на статистическата служба Сергей Цветарски обеща “повече прозрачност” в работата.

Така можем да очакваме сериозен скок на темпа на растеж на БВП с новия начин на отчитане на данните, тъй като сивият сектор формира около една трета от икономиката на страната.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.