Home » Избрано, политика

“Фрийдъм Хаус”: Демокрацията в България се влошава, а корупцията се увеличава

2014.06.12 Няма коментари
Spread the love

Напредък има само в гражданското общество, се казва в доклад на организацията

Назначаването на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС през юни миналата година доведе до масови граждански протести в страната. Снимка: Михаела Катеринска, в. "Сега"

Назначаването на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС през юни миналата година доведе до масови граждански протести в страната. Снимка: Михаела Катеринска, в. “Сега”

Демокрацията в България продължава да се влошава, а корупцията се увеличава, показва индексът за демократичност на американската неправителствена организация “Фрийдъм хаус”, която публикува вчера годишния си доклад “Страни в преход 2014”. Седем категории участват във формирането на индекса – изборен процес; гражданско общество; независимост на медиите; демократичност на националното управление; демократичност на местно управление; съдебна система; корупция. Страната ни е отбелязала положително развитие само в гражданското общество. Показателят сега е 2.25, а миналата година е бил 2.50.

В доклада е направено сравнение на реформите в бившите комунистически страни в Европа и Азия и обхваща 29 държави. Документът разглежда ситуацията в тези държави в периода между 1 януари и 31 декември 2013 г. Индексът на демократичност е скала от 1 до 7, в която 1 означава най-голям напредък, а 7 – най-голямо влошаване. Крайната оценка за България е 3.25, а за миналата година е била 3.18. Индексът на страната ни бележи постоянен спад от 2009-2010 г.

Страната ни регистрира спад в сравнение с миналата година в качеството на изборния процес, което не се е подобрявало от 2012 г. насам, в демократичността на националното управление, където ситуацията тръгва надолу през 2010 г. Както и в нивата на корупция, които след четиригодишна стагнация са се увеличили, тъй като “държавата не постига съществен напредък в борбата с организираната престъпност и с обширните мрежи за влияние”. Показателят за корупцията у нас е 4.25, а миналата година е бил 4.00.

Категориите, които запазват индексите си от 2013 г., са местната власт, където положението не се е променяло от 2006 г., съдебната система и медиите, които обаче са с най-лоша оценка след корупцията – 4.00, тъй като пристрастността и концентрацията на медийната собственост продължават да влияят негативно върху качеството и разнообразието на българските медии. Изрично са посочени главните виновници за състоянието на българските медии – Делян Пеевски, Ирена Кръстева и кредиторът на тяхната “Нова медийна българска група” Корпоративна търговска банка начело с банкера Цветан Василев. Последният доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка се опираше именно на анализа на “Фрийдъм хауз” за влошаването на медийната среда в България.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.