Home » Избрано, политика

ДПС заряза БСП и даде 4 месеца на кабинета Орешарски

2014.06.06 Няма коментари
Spread the love

Докато БСП се прави, че анализира резултатите от евроизборите, Лютви Местан насрочи предсрочен вот

.

Премиерът Орешарски подаде ръка на Местан броени часове след като лидерът на ДПС очерта края на мандата на действащото правителство. Това се случи на срещата, организирана от БАН и в. "Преса", с новоизбраните български евродепутати. На сбирката избраният за евродепутат Станишев не се появи. Снимка: Юлиан Савчев, в. "Сега"

Орешарски подаде ръка на Местан броени часове след като лидерът на ДПС очерта края на мандата на сегашното правителство. Това се случи на среща, организирана от БАН и в. “Преса”, с новоизбраните български евродепутати. На сбирката избраният за евродепутат Станишев не се появи. Снимка: Юлиан Савчев, в. “Сега”

ДПС скъса публично коалиционните си отношения с БСП, като обяви курс към предсрочни парламентарни избори и определи датата за тях – 30 ноември или 7 декември. Лютви Местан начерта на пресконференция графика за, по думите му, плавен преход към политическа стабилност. Сергей Станишев продължи да мълчи.

Графикът на ДПС е оставка на кабинета през септември, плавно предаване на властта на служебен кабинет, назначен от президента, и провеждане на предсрочен парламентарен вот в края на ноември или началото на декември. Местан не обясни защо държи на тези дати, но се разбра, че предложението му едва ли е подкрепено от Сергей Станишев, въпреки че двамата все пак са разговаряли в сряда. Лидерът на ДПС съобщи, че е отворен за други предложения и с репликата “Време е за кафе” призова за старт на политически консултации с другите партии.

Резкият ход на ДПС настъпи, докато БСП се опитваше да протака решението за изход от политическата криза. Социалистите си дадоха дълъг срок да анализират резултатите от евроизборите и насрочиха пленум на висшия съвет на партията за началото на другата седмица.

Изявлението на Местан показа, че разривът със соцпартията е необратим. ДПС и БСП са на диаметрално противоположни позиции по въпроса за “Южен поток”. Наследникът на Доган бе категоричен, че правителството е длъжно да се съобрази с искането на Брюксел строежът на газопровода да спре. Преди два дни заместникът на Станишев – Димитър Дъбов, бе категоричен, че България трябва да прояви характер и да изведе докрай решението за проекта независимо от препоръките на ЕК.

Лидерът на движението съобщи, че освен със Станишев е говорил и с премиера Пламен Орешарски. Но не навлезе в подробности дали са били обсъждани евентуални промени в правителството и последващ предсрочен вот. Той уточни единствено, че ремонт на кабинета “Орешарски” зависи от времевия хоризонт на управлението. При късия срок до есента такива рокади ставали безпредметни. Освен назначаването на нов министър на екологията.

Местан предложи още няколко възможности пред сегашното управление – програма на сегашното правителство до октомври и избори през есента на 2015 г. заедно с местния вот или избори догодина в края на май. Но ДПС не харесва тези възможности, защото това щяло да застраши финансовата стабилност на страната. Местан изрично подчерта, че предсрочният вот не означава признание за лошо управление, а проява на политическа отговорност.

Предложенията на Местан свариха абсолютно неподготвени социалистите. Лидерът на мандатоносителя БСП – Сергей Станишев, не се появи публично, тъй като се оказа ангажиран с партийна работа, а лидерът на ДПС категорично отказа да му бъде говорител. Единственият, който се осмели да каже нещо, бе зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов, след като ПГ спешно се събра за разбор на случващото се. Той обясни, че продължителността на живота на кабинета зависи от набелязването на няколко спешни мерки, с което даде да се разбере, че соцпартията не гледа към бързи избори. “Като мандатоносители имаме друга по-важна отговорност. Тя е да представим важните и конкретни задачи, които трябва да реши правителството. Да ги разискваме с него, с партньорите още през следващата седмица. И според това дали те ще бъдат възприети, дали ще се постигнат по тях конкретни резултати в предстоящите месеци, ще зависи дали е оправдано и колко да продължи животът на правителството и на парламента”, заяви Стоилов. Според него сред важните задачи са няколко индустриални проекта, промяна в разпределението на земеделските субсидии, стабилизиране на здравния сектор, бъдещето на “Южен поток”, както и търсенето на резерви за повишаване на доходите там, където е най-необходимо. Акцент сред индустриалните проекти ще е подпомагането и рестартирането на предприятия от военния комплекс като “Терем-Търговище”. Това е и жест към ДПС заради традиционните избиратели на движението в региона.

Лютви Местан подаде жокер и за евентуални бъдещи коалиции след предсрочния вот. Той показа, че е отворен за всички. “Готови сме на диалог без обременености”, каза Местан.

“Не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът”, декларира Местан в отговор на въпрос дали би участвал в съюз с ГЕРБ и ББЦ. “Сега е време за градивен диалог и надпартийно съгласие. Сега е време за кафе.” Лидерът на ДПС определи кафето като символ на диалог и медиатор в политиката. След публично пиене на кафе с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджали ДПС и ГЕРБ взаимно си помогнаха за попълването на състава на ЦИК и необходимите за това промени в Изборния кодекс. В соцредиците се засилват съмненията за прехвърляне на мостове между ДПС и ГЕРБ. Янаки Стоилов пък в нетипичен за него тон предупреди: “Да не прекаляваме с кафетата, да не развалим сърцето!”.

ГЕРБ поиска избори веднага. Бившият премиер Бойко Борисов даде друго обяснение за протакането на решението на левицата – Сергей Станишев чакал да бъде номиниран за еврокомисар. “Друга логика да искаш избори в най-тежкото време, когато се прави бюджетът, няма”, заяви Борисов. ГЕРБ иронично предложи да внесе закон, “с който за фамилия Станишеви да се определи пожизнен пост – висок, царствен за вечни времена”.

Реформаторският блок провидя в разграничаването на ДПС от коалиционния партньор “опит на мафията да се препозиционира преди едни предсрочни парламентарни избори”. Според говорителя на блока Радан Кънев има много ясни заявки за коалиция между ГЕРБ и ДПС, както и между “България без цензура” и БСП. Целта на реформаторите била да не допуска движението на Местан и партията на Бареков да се превърнат в поредните политически балансьори.
.

.

Предсрочни избори през декември ще поставят държавата в ступор

.

Невъзможно е до тази дата да има приет бюджет, под въпрос са данъчни промени и пенсионната реформа

Предложеният от ДПС времеви график за оставка на кабинета в края на септември и провеждане на предсрочни избори в края на ноември или началото на декември ще постави държавата в ступор. Изключено е към края на септември държавата да има приет закон за държавния бюджет за 2015 г. До тази дата надали ще са приети и промените в данъчните закони. Късното провеждане на изборите ще направи невъзможно предприемането на критични мерки в областта на пенсионната и здравната система. Вероятно ще се забави стартът на новите оперативни програми.

До края на септември ще е отхвърлена сериозна част от работата по бюджет 2015, но е малко вероятно проектът да е стигнал дори до Министерския съвет, камо ли да е приет от Народното събрание. Според графика на бюджетната процедура за 2014 г. крайният срок за изготвяне на бюджета от страна на финансовото министерство е 6 октомври. След този срок бюджетът се съгласува с първостепенните разпоредители и тристранката, внася се в МС и до 31 октомври трябва да е постъпил в Народното събрание. При този времеви хоризонт до евентуална оставка на кабинета най-много да стане ясно виждането на МФ за проекта на бюджет. Това означава, че няма да са приети и бюджетите на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса, които се гледат паралелно с държавния бюджет.

Малко вероятно е при оставка на кабинета до края на септември да са факт и промени в данъчните закони. Крайният срок за изготвянето на промените в данъчното законодателство е 25 септември. При подаване на оставка в края на месеца то надали ще е прието, ако финансовото министерство не пришпори отделни данъчни промени. Твърди се, че има готовност за по-бързо внасяне на обещани промени в закона за данъците на доходите на физическите лица и закона за местните данъци и такси, като прехвърлянето е до 3% от данъка към общините, но е спорно доколко това е коректно при неприет бюджет. В областта на общинските финанси се чака и нова методика за такса смет, която е далеч от финализиране, а след европейските избори БСП отново заговори за връщане на прогресивното подоходно облагане.

Лидерът на ДПС Лютви Местан вчера призна, че неприключилата бюджетна процедура е минус на предложения вариант. “Не съм казал обаче, че това е основание да не дадем предимство на този вариант, консултирах се с наши финансисти и неприключилата бюджетна процедура не е нерешим проблем. Има законов текст, който предвижда каква е процедурата, ако не бъде приет бюджет до края на настоящата година”, коментира Местан. По закон при неприет бюджетен закон и непроменени данъчни закони приходите се събират в съответствие с правилата, действали през предходната година, а разходите се извършват в размер, не по-голям от размера им за същия период на предходната година. Това на практика означава да се прилагат месечните лимити за разходите, действали през 2014 г., тоест да се харчи 1/12 от отделеното през 2014 г. Същият принцип важи и за бюджетите на НЗОК и НОИ, както и за бюджетите на общините. Работата на институциите в извънреден режим на база стар бюджет може да продължи максимум 3 месеца, макар че и тук е възможно изключение по решение на Народното събрание.

Споразумението с ЕК, което Местан изтъкна като причина за късните избори, се очаква да бъде подписано през септември-октомври, а до края на годината трябва да се одобрят оперативните програми. Те вече са изпратени в Брюксел – един месец преди крайния срок, и сега се очакват бележките на комисията. Липсата на парламент не би трябвало да забави споразумението, тъй като то не се ратифицира от депутатите – с други думи може да го подпише и служебно правителство.

Влизането в нова календарна година без приет бюджет е прецедент за последните две десетилетия. Подобен случай е имало с бюджет 1995, готвен от служебния кабинет на Ренета Инджова.

ЗАСТОЙ

Провеждането на избори късно в края на годината е равносилно и на поредно отлагане на темата за реформи в ключови сектори като пенсионна система и здравеопазване. През есента кабинетът трябваше да излезе с ясна визия какви мерки предлага за пенсионната реформа, тъй като тя е спряна тази година противно на желанието на ЕК. Промените трябва да са готови за влизане в сила от 2015 г. Освен това трябва да се реши дали и откога да се изравнят годините за пенсия на жените и мъжете. Реформи за ограничаване на ранното пенсиониране и контрол на инвалидните пенсии също изглежда невероятно да бъдат прокарани в тази нестабилна обстановка. Изобщо не е ясно дали и какви промени ще има в тази връзка в кодекса за социално осигуряване.

Сериозна драма се очертава и с бюджета на НЗОК. Очакваният дефицит в институцията е около 400 млн. лв. Ден преди изявлението на Местан финансовият министър Петър Чобанов заяви, че “ситуацията в НЗОК буди опасения”. МЗ предприе частични мерки, но под натиска на недоволство от всички страни вече обещава да ги ревизира. За други, по-сериозни промени в един от най-проблемните сектори пък въобще не е постигнато съгласие.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.