Home » Избрано

Водафон разкри как правителствата по света подслушват хората

2014.06.06 Няма коментари
Spread the love

Водафон, една от най-големите компании за мобилни комуникации в света, разкри съществуването на тайни кабели, които позволяват на правителствени агенции да подслушват всички разговори, водени в нейните мрежи, пишат британските вестници “Гардиън” и “Индипендънт“.

Това разкритие се съдържа в доклад на Водафон, посветен на въпроса за шпионажа от страна на правителствата. В него се посочва, че системата на секретните кабели за подслушване на разговорите в мрежите на Водафон е била широко използвана в някои от 29-те страни, в които работи компанията. Става дума за страни в Европа и в други части на света.

С този доклад Водафон нарушава мълчанието си относно правителственото следене, реагирайки на все по-широкомащабното използване на телефоните и на широколентовите мрежи за шпиониране на гражданите. Докладът е най-пространното проучване, правено досега по въпроса как правителствата следят разговорите и местоположението на хората.

В доклада Водафон казва, че секретните кабели са били свързани директно с нейните мрежи и с тези на други телекомуникационни групи. Това позволявало на агенциите да слушат и да записват на живо разговорите и в някои случаи да проследяват местоположението на клиентите на компанията. Организатори на кампании за защита на правото на неприкосновеност на личния живот казват, че разкритията на Водафон рисуват един кошмарен сценарий и потвърждават най-големите им страхове относно мащабите на следенето. В Албания, Египет, Унгария, Индия, Малта, Катар, Румъния, Южна Африка и Турция е незаконно да се разкрива каквато и да е информация, свързана с прехващането и подслушването на разговори и на съобщения.

В шест други страни, в които Водафон действа, законът или задължава телекомуникационните оператори да инсталират кабели за пряк достъп до мрежите, или пък позволява на правителствата да го правят. Водафон, която има своя собствена мобилна и фиксирана широколентова мрежа, не е назовала страните, замесени в този шпионаж, защото някои правителства могат да отвърнат на удара с арест на местни служители на Водафон. Системите за директен достъп до мрежите не изискват съдебна заповед и компаниите нямат информации за самоличността или броя на следените техни клиенти. Масовото следене може да се случва във всяка телекомуникационна мрежа, без агенциите да трябва да се аргументират за своето “нашествие” в мрежите на компаниите.

Източници от бранша казват, че в някои случаи кабелите за директен достъп са специално инсталирани в заключена стая в центъра за данни на мрежата или в някои от местните й бюра. Персоналът, работещ в това помещение, може да е нает от телекомуникационната фирма, но има статут на служители боравещи с държавни тайни и няма правото да дискутира какъвто и да е аспект от работата си с останалата част от компанията. Водафон твърди, че изисква от персонала си да се придържа към поведенческия кодекс на компанията, но секретният статут на някои служители означава, че Водафон не може да проверява какво правят тези хора.

Източник: Дарик радио

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.