Home » Избрано

Бедствието в Добрич и региона продължава

2014.06.22 Един коментар
Spread the love

Бедственото положение в Добрич и региона продължава и в неделя заради наводненията, причинени от проливния дъжд преди два дни.  Градът даде два жертви, а във Варна загинаха 11 души. Все още има обявени за издирване хора, сред които и две деца.

Много места в Добрич остават под вода, тъй като канализацията е затлачена. Без ток все още са около 800 домакинства в града.

Така изглеждаше Добрич преди два дни. Снимка: Нова ТВ

Така изглеждаше Добрич преди два дни. Снимка: Нова ТВ

Поради опасност от скъсване на стената на язовир Ботева, се извършва евакуация на всички жители на село Ново Ботева, съобщиха от МВР. Спасителни екипи са предприели всички възможни действия за осигуряване на безопасността на жителите на населените места, разположени по пътя на евентуалната приливна вълна. Извършва се постоянен обход на водоема и се наблюдават критичните и заливните точки. Няма пряка опасност за приливна вълна в посока град Добрич, успокояват от вътрешното ведомство.

Улица в Добрич, снимана вчера. Снимка: Нова ТВ

Улица в Добрич. Снимка: Нова ТВ

На помощ за отводняването на улиците в Добрич, където на места водата стига 50-70 см, е повикана техника от съседни общини, съобщи пред БНР кметът на града Детелина Николова. Създадена е организация за всички, които помагат в разчистването, да изхвърлят отпадъците в депото на града, без да плащат таксата за депониране.

Вече е пусната водата в града, но хората, които живеят във високите части, все още са без водоснабдяване. Повече от 800 абонати остават и без ток, тъй като все още 20 трафопоста, пострадали от наводнението, са извън строя.

Снимка: Vesti.bg

Една от многото наводнени къщи в Добрич. Снимка: Vesti.bg

В почистването на града и раздаването на вода за засегнатите от приливната вълна са се включили доброволци, но кметът призова за още помощ. Екипи на общинската администрация са започнали да описват щетите от потопа в събота.

Във Варна продължава разчистването на пораженията от калния порой в квартал  “Аспарухово”. Близо сто души от военно-морските сили и десетки курсанти от Военно-морското училище в града са се присъединили към работещите вече по улиците около 500 доброволци. С пожарникари и други служби общо по разчистването на инфраструктурата на града и залетите домове работят 800-900 души.

Кметът на града Иван Протних обяви, че се подготвя принудителната евакуация на редица живеещи в квартала. Те не искат да напуснат домовете си, които са в много лошо състояние и представляват опасност за живота им

Като цяло в Североизточна България положението остава сериозно, след като стана ясна, че нивото на река Дунав край Силистра през последното денонощие се е покачило с 13 см и в неделя сутринта водният стълб е бил 323 сантиметра, по данни на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. По обяд е отчетено ново повишение от 2 см.

Очакването ниво за утре е 344 сантиметра, което все още е далеч от критичните 777 сантиметра.

Няма информация за сериозни щети и пострадали хора от дъждовете през последните дни в Силистренско.

Причина за трагедията от четвъртък вечер са допуснатите незаконни постройки в дерето край варненския квартал “Аспарухово”, както и изградените от собствениците на имотите там бетонни огради, коментира в неделя пред БНР транспортният министър Данаил Папазов.

По най-пострадалата улица в квартала придошлата вода е тръгнала като в улей заради именно тези високи огради. Не може да се дават разрешения за строителство без необходимата инфраструктура, посочи Папазов, с което насочи отговорността към местната власт.

“Всички си строят къщи и огромни огради, нареждат си много добре двора, но никой не мисли за това зад него”, допълни министърът.

Той очаква на предстоящото заседание на правителството в сряда да се вземат адекватни решения в отговор на огромните щети.

Източник:  Mediapool

One Comment »

  • Mariana said:

    “Доброволци и дарители се изправиха срещу бедствието

    Правителството не създаде национален кризисен щаб и не отблокира от Държавния резерв помощни средства”

    http://www.segabg.com/article.php?id=704331

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.