Home » Е-Списание

Задграничното българско учителство – заедно във Виена

2014.05.04 2 коментара
Spread the love
Момент от конференцията. Снимка: АБУЧ

Момент от конференцията. Снимка: АБУЧ

Завърши организираната от Министерството на образованието и науката конференция за българските училища в чужбина, проведена в “Дом Витгещайн” във Виена, за която Еврочикаго вече информира читателите си (вж. линк). Съорганизатори бяха Асоциацията на българските училища в чужбина, със съдействието на посолството ни в Австрия, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в австрийската столица.

oblachebialo

Тази публикация съдържа запис от предаването на г-жа Райна Манджукова „Облаче ле бяло”, посветено изцяло на конференцията и на тенденциите в развитието на българските училища в чужбина. Случилото се на конференцията, изказванията на различни участници, докладите, изнесени от някои от тях, решените и нерешените проблеми в тази сфера са отразени подробно в този брой на “Облаче ле бяло”. Предаването завърша с част от изказване на форума на г-жа Боянка Иванова, директор на Българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго.

В предаването участва д-р Боян Кулов, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Припомняме, че конференцията във Виена (25-27.04.2014 г. ) бе на тема: „МОДЕЛИ ЗА КАЧЕСТВЕНО ИЗУЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ЧУЖБИНА”. Още информация по теми, свързани с обучението по български език зад граница, за българските матури и за статута на българския език в други европейски страни може да се види тук.

.

2 коментара »

  • Mariana said:

    Елица Йорданова, ръководител на Първо българско училище в Амстердамhttp://komentator.bg/balgarskite-uchilishta-v-chuzhbina-ne-poluchiha-otgovori-ot-mon/

    “По повод провелата се от 24-27 април във Виена конференция „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“, организирана от Министерството на образованието и науката, Асоциацията на българските училища в чужбина, в която взеха участие над 70 ръководители и преподаватели от повече от 35 български училища в Европа и Америка, на пощата на komentator.bg пристигна отворено писмо. То е подписано от Елица Йорданова, ръководител на Първо българско училище в Амстердам. Писмото съдържа тревожни въпроси, на които участниците в конференцията не са получили отговор.”

  • Konstantin said:

    Българското учителство явно има много проблеми, част от които са и чисто административни и институционни. Но има и такива, които са много важни за нас като родители на деца, които посещават училищата. Ето тук са систематизирани няколко проблема, които искам да видя решени, преди синът ми да завърши училище: http://www.bulgaren.org/melangebulgaren/2014/04/26/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE/#more-9301

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.