Home » Авторски страници, българи зад граница, Е-Списание

Над 14 800 деца в неделните училища в чужбина. Матура по български и за тях

2014.04.27 Няма коментари
Spread the love

Новини от конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“, провеждаща се във Виена

.

Министър Анелия Клисарова на откриването на конференцията във Виена. Снимка: Георги Донков

Доц. Боян Кулов от АБУЧ, проф. Анелия Клисарова и други представители на МОН на откриването на конференцията. Снимка: Георги Донков, Вgglas.com

Децата на емигрантите, които учат в български неделни училища по света, ще могат от тази есен от да се явяват на държавен зрелостен изпит по български език. По този начин ще им бъде дадена възможност да кандидатстват с оценката от матурата и в български университети. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на откриването на конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“, провеждаща се в “Дом Витгещайн” във Виена.

Г-жа Клисарова каза още, че броят на учениците в българските училища в чужбина се е увеличил близо пет пъти за последните пет години. За онези деца, които се връщат след продължителен престой в чужбина и искат да продължат обучението си в родината, ще бъдат създадени центрове за реинтеграция. В тях те ще могат да наваксват пропуснати знания по даден предмет, за да продължат по-нататък, заяви още Клисарова, в отговор на въпрос на представител на българското емигрантско издание “БГ ГЛАС” – Австрия.

Конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“, за чието провеждане Еврочикаго вече информира читателите си (вж. тук) е организирана от Министерството на образованието и науката, Асоциацията на българските училища в чужбина, Българското училище във Виена „Св. Св. Кирил и Методий“ и БКИ „Дом Витгенщайн“. В “Дом Витгещайт” са пристигнали над 70 ръководители и преподаватели от повече от 35 български училища в Европа и Америка.

Според данни, изнесени от проф. Клисарова на конференцията, през учебната 2009/2010 г. родните училища зад граници са били 53, а учениците, обучавани в тях – 3111. През настоящата учебна година училищата са 179, а възпитаниците им – 14 851.

Предстои значителна промяна в нормативната уредба, касаеща явяването на всички български ученици в чужбина на матура. Това съобщи отговарящата за българските неделни училища в чужбина в МОН Наталия Михалевска. “Това е промяната на Наредба 3, която ние сме направили и предстои да бъде публикувана. Има условия и ред, с който удостоверяват, че са завършили образование. Не само в български вузове, но и като доказателство, че владеят добре български език. Тепърва ще се търси вариант и за предметите “История на България” и “География на България”. Същевременно от есента ще бъде дадена възможност за дистанционна форма на обучение към неделните училища. Тя ще бъде частично присъствана и се създава с цел децата, които не могат да пътуват от покрайнините на големите градове – например на Чикаго, също да могат да учат български“, обясни Михалевска, цитирана от в. “Дневник”.

Според директора и учител в Българо-австрийското училище “Св. св. Кирил Методий” във Виена Ирина Ботева-Владикова първо по важност относно образованието по роден език е въвеждането на стандарти за владеенето на български език. “От стандартите идва методиката, която ще бъде нужна, защото в час има както деца с майчин език български, така и такива, за които той е втори или трети”. Затова според нея най-добър вариант би бил създаването на адаптирани програми специално за неделните училища в чужбина, които да не са точно като тези, по които се преподава в България.

Конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“ продължава работата си. Тя бе открита в петък, 25 април, и ще завърши днес. След като всички предложения бъдат обобщени, ще бъде приета карта за реализация на решенията от конференцията.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.