Home » българи зад граница, Е-Списание

Снежина Мечева: Да се борим за статута на езика си

2014.05.04 Няма коментари
Spread the love
    Снежина Мечева (четвъртата отдясно-наляво) заедно със свои колеги, участници в конференцията на българските училища в чужбина във Виена. Сред сниманите участници са и представителки на български училища в Чикаго.

Снежина Мечева (четвъртата отдясно наляво) заедно със свои колеги, участници в проведената наскоро конференция във Виена. Сред тях са и представителки на български училища в Чикаго.

Снежина Мечева, директор на Българското училище към посолството ни в Лондон и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, засяга в интервю за предаването “Събота 150” на БНР важни въпроси, свързани с обучението по български език зад граница. Интервюто е направено във връзка с провелата се наскоро във Виена конференция “Модели за качествено изучаване на български език в чужбина”.

Публикацията съдържа и запис на интервю на образователния министър Анелия Клисарова, както и репортаж от провеждането на български матури в българското държавно училище в Прага. Интервюто и репортажът са излъчени също в предаването “Събота 150”.

В интервюто си за БНР г-жа Мечева засяга проблема за това, че все още няма създадени адаптирани програми за българските училища в граница. Тя засяга и въпроса за матурите за децата на българите в чужбина, което според нея е двустранен проблем. Част от българите отиват в други страни временно и е важно техните деца да имат реална възможност да се явяват на матури в България. Г-жа Мечева говори и за това българските ученици във Великобритания да имат отново матуритетен изпит по български, каквато възможност е имало преди години. Това според нея е необходимо да се случи и в другите западноевропейски държави. “Цялата държава трябва да се бори за статуса на езика ни – казва г-жа Мечева в ефира на БНР. – Ако искаме другите да ни уважават, трябва и ние да се уважаваме”.

Чуйте цялото интервю на Снежина Мечева за Българското национално радио тук – БГ училища 3

.

За българските матури в българското държавно училище “Д-р Петър Берон” в Прага.

Запис на репортажа може да се чуе тук – БГ училища 2

.

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова за възможността за провеждане на български матури дистанционно и за т.нар. Европейска езикова рамка. “За съжаление тази година няма да има възможност за провеждане на матури дистанционно, но това е залегнало в новата стратегия” – казва министър Клисарова в интервю за същото предаване на БНР.

Запис на интервюто може да се чуе тук – БГ училища 1

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.