Home » Избрано

Топография на сълзите

2014.05.18 Няма коментари
Spread the love

Поглед към сълзите под микроскоп разкрива шокиращи факти


Мария Петкова,  Dama.bg

Поглед към сълзите под микроскоп разкрива шокиращи факти Мария Петков

Един ден фотографката Роуз-Лин Фишър, чудейки се дали сълзите й от от мъка биха изглеждали по същия начин като сълзите й от радост, решава да започне проучване по темата. Тя преглежда различните си видове сълзи под микроскоп, а резултатите са смайващи.

Жената проучва 100 сълзи една по една и установява, че базалните такива (тези, които тялото ни произвежда, за да овлажнява очите) се различават драстично от сълзите, които отделяме, когато режем лук например, а сълзите от смях не са дори близки по външен вид с тези от мъка. Също както капките вода в океана, всяка малка капка сълза носи в себе си микрокосмоса на натрупания човешкия опит.

Проектът си Роуз-Лин Фишър е нарекла “Топографията на сълзите”.

Сълзи, предизвикани от смях до плач

Сълзи заради промяна 


Сълзи от скръб 


Сълзи, предизвикани от лук 


Джоузеф Стромберг от Колежа за наука и изкуства Смитсъниън обяснява, че съществуват три основни типа сълзи – базални, рефлексни и психически (предизвикани от емоции). Всички сълзи съдържат органични вещества, включително масла, антитела и ензими, и се суспендират в солена вода.

Различните видове сълзи съдържат различни молекули. Сълзите, предизвикани от емоции, са хормони на протеинова основа, включващи левцинов енкефалин, невротрансмитера, който е естествено болкоуспокояващо. Той ни успокоява и освобождава напрежението от нас, когато сме стресирани. Освен това сълзите, наблюдавани под микроскоп, са кристализирана сол и могат да образуват различни форми и фигури, така че дори и психическите сълзи с еднакъв химичен състав могат да изглеждат коренно различно.

Фишър казва: „Има толкова много променливи – химията, вискозитета, настройката, скоростта на изпаряване, настройките на микроскопа!”

Базални сълзи


Сълзите в края и в началото си 


Импулсивни сълзи 


Сълзи от освобождаване 


Сълзи от възможност и надежда


Сълзи на въодушевление в даден момент


Сълзи от спомени


Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.