Home » Авторски страници

В Чикаго бе представен първият в САЩ Институт за изучаване на кирилската азбука

2014.05.28 2 коментара
Spread the love

Българският език зад граница преминава към следващия си етап с Institute of Cyrillic Languages

След дългата зима, Memorial Dey уикенд премина с много слънце, пътувания, барбекю и игри на открито. За българската общност в Чикаго последната седмица на май е винаги очаквана с нетърпение и заради празниците, посветени на българската просвета и култура, наближаващия край на учебната година и мириса на ваканция в България.

м1

За първи път тази година, в деня на Светите братя Кирил и Метидий, на фестивала „Celebrate Bulgaria” беше официално представен и първият в САЩ институт за изучаване на кирилската азбука.

ICL

Целите на Institute of Cyrillic Languages ​​е да популяризира знания, разбиране и оценяване на кирилицата и славянските култури, чрез образователни и културни програми. Да изгради мултикултурни отношения и партньорства между американските колежи, българската общност и всички онези, които пишат на кирилица.

Institute of Cyrillic Languages ще представя, така също, българския фолклор, литература и култура в кратки класове, като част от мултикултурни програми във всички заинтересовани колежи. Институтът ще се стреми да бъде  обединяващо от кирилицата пространство, за всички ученици и учители, които с гордост изучават езика на предците си, пишат с буквите на кирилската азбука и желаят да я популяризират в страната, в която живеят.

Institute of Cyrillic Languages предлага онлайн обучение – класове по български език за всички нива, на разположение за чужденци и българи. Програмите за българи са насочени предимно към ученици, преминали традиционното българско училище зад граница или завършили основно образование в България, като дава възможност за получаване на кредит в колежи в САЩ, за владеене на български език .

Vania5FB

Институтът предлага и обучение по български език и история за кандидатстване в университети в България.

Българският език е официалният език на Република България и един от 23-те официални езика на Европейския съюз. Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език. На кирилица днес пишат над 300 милиона души по света. Кирилицата днес е третата официална азбука в Европа.

Vania7FB

Старобългарският език е изиграл изключителна роля при формирането на славянската православна книжнина. Institute of Cyrillic Languages ще работи с гордост, за да бъде проводник на забележителната многовековна славянска писменост и култура – чието начало е свързано с развитото точно в средновековна България забележително книжовно дело – и тук, на територията на САЩ.

Специално за Eurochicago.com,
Ваня Налбантова
Institute of Cyrillic Languages

Vania4FB

Още за празника тук

2 коментара »

 • Margarita Polezhanova said:

  Radvam se za tazi iniciativa!Rabotia v BNT2 i sme snimali film

  za balgarskata obshtnost v Chikago.Rabotia i zhiveia v Blagoevgrad.

  Ako moga da sam polezna s neshto,shte se radvam da predostavim filmi

  na tezi temi,koito sa vi nuzhni!Nie biahme po tova vreme v Chikago,

  no v druga godina.Filma ozaglavihme “Mechta za Balgaria”.Dano moga da

  sam polezna!

 • Peter S said:

  Здравейте Маргарита! Доколкото си спомням екипът ви бе от 3-ма човека – две дами и един оператор. Така ли беше или се бъркам 🙂

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.