Home » Е-Списание, политика

‘Протестна мрежа’ се обърна към евролибералите във връзка с казуса ‘Пеевски’

2014.05.02 Няма коментари
Spread the love

Какво трябва да знаят за Делян Пеевски в Алианса на либералите и демократите за Европа, според ‘Протестна мрежа’

“Бихме искали да припомним подробно историята на успехите в политиката и бизнеса на г-н Пеевски чрез 14 факта за него и да ви помолим за официална позиция от страна на АЛДЕ относно неговата номинация за евродепутат.“ С това обръщение ‘Протестна мрежа’ е изпратила днес писмо до лидерите на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). В него от Протестна мрежа настояват официалните лица от европeйския либерален алианс да излязат със становище относно номинацията за евродепутат на Делян Пеевски. Според прогнозни социологически проучвания Пеевски, който е на второ място в евролистата на ДПС, ще бъде избран за член на Европарламента на изборите на 25 май. Ако това стане,  той ще влезе именно в групата на АЛДЕ.

Следва пълният текст на писмото на ‘Протестна мрежа’, публикувано в Noresharski.com:

.

ДО СЪР ГРЕЪМ УОТСЪН,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АЛИАНСА НА ЛИБЕРАЛИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ ЗА ЕВРОПА (АЛДЕ)

ДО Г-Н ГИ ФЕРХОФЩАД,
ЛИДЕР НА ГРУПАТА НА АЛДЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ДО Г-Н ЯКОБ МОРОЗА-РАСМУСЕН,
ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА АЛДЕ

Уважаеми господа,

Протестна мрежа е неформална гражданска структура в България, родена от най-дългия антиправителствен протест в Европа, известен като „ДАНСwithme”.

Протестното движение започна на 14 юни 2013 г. след назначението на скандалния бизнесмен и политик Делян Пеевски за председател на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) и продължава всеки ден по улиците на София вече повече от десет месеца с искането за оставка на правителството, подкрепяно от Българската социалистическа партия (БСП), Движението за права и свободи (ДПС) и проруската крайнодясна партия „Атака”.

На изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г. същият неуспешен председател на ДАНС и настоящ народен представител г-н Делян Пеевски e кандидат за евродепутат като втори в листата на ДПС.

Според всички прогнозни резултати в социологическите проучвания тази позиция му гарантира място в ЕП като член на групата на АЛДЕ.

Бихме искали да припомним подробно историята на успехите в политиката и бизнеса на г-н Пеевски чрез приложения файл с 14 факта за него и да ви помолим за официална позиция от страна на АЛДЕ относно неговата номинация за евродепутат.

14 факта за Делян Пеевски, които няма да чуете от контролираните и зависими политици, медии, социолози и коментатори

В изкривената политическа и медийна среда, в условия на страх и автоцензура, все повече защитници на управялващите ни обясняват, че нищо лошо няма в това българска партия да номинира и дори да избере човек като Делян Пеевски в евопарламента. Дори се казва, че това всъщност е демокрацията. Ние обаче смятаме, че кандидатурата на успелия мъж на 33, който няма нищо официално на свое име, е символ на политическата деградация и фасадната демокрация у нас. Ние смятаме това издигане не просто за провокация – това е отмъщението на това правителство и подкрепящите го външни и вътрешни кръгове срещу протестиращите граждани.

Ние, като граждани, които излязоха на площада на 14 юни 2013 г. и които продължаваме да искаме оставката на това правителство, искаме да припомним следните факти, които умишлено се премълчават заради цензура и автоцензура. По говоренето или неговоренете за тях ще познаете зависимите от КОЙ? политици, журналисти, социолози, коментатори и “независими” граждански организации.

Факт 1

Пеевски е бивш заместник министър и депутат, който арогантно заобикаля закона за деклариране на личното си имущество, разчитайки на дупката в закона, според която за това нарушение няма предвидено наказание. Дори само този факт го прави недостоен за издигане, камо ли за избиране на какъвто и да е държавен пост, в една правова държава. Това няма да прочетете в огромното мнозинство български медии.

Факт 2

На крехката възраст от 20 години Делян и майка му извършват нещо, което юристите наричат “неизпълнение на предварителен договор за продажба на имот”, а излъганият купувач нарича “имотна измама”. Няма да разберете този факт от огромното мнозинство български медии – журналистите масово бягат от подобни теми, въпреки че съдебните документи отдавна са публични.

Факт 3

Най-младия заместник министър и член на борд на най-голямото държавно пристанище става такъв, без да има диплома (която после получава, но се оказа, че я е получил без да ходи на лекции). Въпреки посредствеността, в която сме затънали, това е меко казано скандално. Едва няколко български медии показаха това, а мнозинството мълчи. За подобно нещо в цивилизованите страни се излиза от политиката.

Факт 4

През 2009 година до черния джип на успелия млад мъж, тогава само на 29 години, избухва бомба. Нямаме разкрит извършител, нито знаем защо един млад и успял човек ще е заплаха за някого с подобни методи.

Факт 5

Медийната група на Пеевски и майка му – той не ги притежава, но ги нарича “моите медии” – от години не спазва и най-елементарните етични стандарти, а критиките към това нарича “медийна и конкурентна война”. Рейтингите на България в класациите на медийна свобода падат, а повечето граждани и журналисти просто отвръщат глава от тях – уж от погнуса, но повечето от страх. Медийните бухалки обаче работят и мачкат всеки неудобен според политическите задачи, които те изпълняват.

Факт 6

В миналия парламент Пеевски е отсъствал от над 80% от заседанията, а всъщност с гласуването с чужди карти – от близо 100% от заседанията. Единственият проектозакон, който е внесъл в сегашния – този за ограничаване на дейността на офшорните компании – се оказа бутафория на борба с корупцията (казусите “Булгартабак” и “Карадере). Това е откровена подигравка с българския парламент и хвърляне на прах в очите на избирателите.

Факт 7

Назначаването на Пеевски провокира невиждана досега гражданска, политическа и дипломатическа реакция, включително и чрез извънредна декларация на посланиците на Германия и Франция. Досега това няма аналог, но това явно не е проблем за депутатите от управляващата коалиция. Те приличат на управление, което има бизнес план, а не политическа програма.

Факт 8

Лично лидерът на БСП Сергей Станишев заяви при предишното си управление, че Пеевски няма морални качества да бъде заместник-министър в негово правителство. Пет години по-късно той заяви че “или избираме Пеевски, или кабинетът пада”. Какви сделки сключихте, г-н Станишев?

Факт 9

Разследванията за имотите на Пеевски потъват в медийно мълчание. Оказа се, че половината от имотите, които той използва като свои, са собственост на офшорната фирма “Ната лимитед”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Няма коментар за това по огромното мнозинство от медиите. Страх, цензура или автоцензура? Най-вероятно и от трите по много.

Факт 10

Ръководителят на правителствения пресцентър Ани Димитрова отказва да коментира своите връзки с фирма с краен собственик същата офшорна фирма, а предпочита да бяга от камерите под кривата усмивка на премиера Пламен Орешарски. Димитрова е бивша служителка на майката на Пеевски и бивш издател на вестници с неясно финансиране. Тук дори няма нужда от коментар.

Факт 11

През януари 2014 г. при опит на екип от журналисти на френско-немската телевизия ARTE TV да снимат хотел “Берлин” в столичния квартал “Бояна” – щаб-квартира на Пеевски и място на срещи с други политици, магистрати и журналисти в лимузини с тъмни стъкла – личните данни на журналистите достигат само за един час от патрулния автомобил на Шесто РПУ до шефовете на телевизията, в която работи наетият видеооператор. Искането – виждане, изтриване и неизлъчване на записаното. Премиерът Орешарски каза, че ще коментира това изтичане на информация от МВР – още го чакаме, а и никой не го пита. Ние питаме: кой контролира всъщност полицията и МВР?

Факт 12

През 2008 г. скандал в управляващата коалиция извади опити за рекетиране на държавната компания “Булгартабак” от страна на Пеевски и свързани с него лица, които също са лобирали и за хазартен лиценз на фирма с неизвестен офшорен собственик. Само преди месеци този краен собственик стана ясен – същата офшорна фирма с неизвестен собственик, с чиито имоти се разпорежда Пеевски като със свои.

Факт 13

В мониторинговия доклад на ЕК от януари 2014 г. неговото име е споменато няколко пъти, а това е най-негативният доклад за България, публикуван някога. Това обаче явно не е проблем, поне докато не спрат европейските фондове.

Факт 14

След всичко това, на Пеевски беше издадено през юни 2013 г. разрешение за най-високо ниво на достъп до класифицирана информация (включително и такава на НАТО и ЕС) за няколко работни дни, и това се оказва нормално и законно. Каква сделка направихте с мафията, г-н Станишев, за да й дадете достъп на най0силнот разузнавателно средство в страната? Казахте ли я на вашите съпартийци, когато искахте тяхната безусловна подкрепа?

При всички тези данни и факти, единственото обяснение на кандидатурата на Пеевски е едно – присъствието на подобен евродепутат в Брюксел е отмъщението. Tо е насочено към гражданите, които излязоха на площада на 14 юни и поискаха сметката на управляващите. Те искат да стоим пред телевизорите, а не пред урните и на площадите.

Пеевски е символ на мафията, проникнала в най-високите нива на управлението на България. Единственият начин да се противопоставим е да гласуваме на 25-и май. Нека да объркаме сметките и да го направим.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.